Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Összesen harminc jelölt volt.

Ahogy arról lapunk beszámolt Megvannak Vas megye idei Prima-díjasai 2023. November 26. 07:40 a Vas megyei Prima-díjakat november 25-én adták át a szombathelyi Weöres Sándor Színházban.

Pénteken este pedig az országos elismerések, a Prima Primissima Díjak találtak gazdára.

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott gálaesten -írta az MTI.

A Demján Sándor által, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban alapított elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Az OTP Bank immár tizenegy éve tartja fenn a díjat, amelyet egyedülálló társadalmi elfogadottság, figyelem és elismerés övez.

A díjakat tíz kategóriában adják át: magyar irodalom, magyar színház-, film- és táncművészet, magyar képző- és iparművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet, magyar ismeretterjesztés és média, magyar sport, magyar népművészet és közművelődés, valamint magyar zeneművészet.

Kategóriánként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül végül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima-díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima Közönségdíj nyertese.

A 2023-as díjazottak

A gálaesten

 • magyar építészet kategóriában Ferencz Marcel építész, egyetemi tanár;
 • magyar képző- és iparművészet kategóriában Lukácsi László üvegszobrászművész;
 • magyar oktatás és köznevelés kategóriában Katz Sándor középiskolai matematika-fizika szakos tanár;
 • magyar tudomány kategóriában Kiss L. László fizikus, csillagász;
 • magyar irodalom kategóriában Kontra Ferenc író, költő, műfordító, szerkesztő vehette át az elismerést,
 • magyar ismeretterjesztés és média kategóriában az M4 Sport televíziós sportcsatorna kapta a díjat,
 • magyar sport kategóriában Faragó Tamás olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, mesteredző;
 • magyar népművészet és közművelődés kategóriában Gőz László harsonaművész, a Budapest Music Center alapítója és vezetője;
 • magyar zeneművészet kategóriában Sapszon Ferenc karnagy;
 • magyar színház-, film- és táncművészet kategóriában pedig Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró vehette át az egyenként 15 millió forinttal járó elismerést.
 • A szintén 15 millió forinttal járó közönségdíjat Hollenburg Gábor karmester, karvezető kapta.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hírek