Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tudta, hogy a ma született híres Afrika kutató sokáig Szombathelyen élt?

Életéről készült a nagy sikerű ”angol beteg” című film.

Almásy László, a 20. századi sivatagkutatás nemzetközi jelentőségű képviselője, Almásy György Ázsia-kutató fia 1895. augusztus 22-én Borostyánkőn (Bernstein, Ausztria) született. Londonban tanult, majd a húszas években osztrák Steyr márka szombathelyi képviseletének vezetőjeként autóversenyeken indult. 1926-ban Afrikába utazott, hogy egy új típust a legszélsőségesebb körülmények között próbáljon ki. A Nílus mentén megtett több ezer km-es útjai során, figyelme a Szahara keletirészének addig ismeretlen területei felé fordult. Kísérleti Steyr kocsijával az elfeledett ősi karavánúton, a Darb el-Arbainon Szudán és Egyiptom sivatagi területeit járta végig. Beduinok segítői csak a "homok atyjának" nevezték. Ekkor kezdte foglalkoztatni a Hérodotosz által leírt Zarzura, az elveszett oázis legendája.

Abu Ramla, a Homok Atyja
Abu Ramla, a Homok Atyja

1931-ben az Egyiptomi Térképészeti Hivatal szolgálatába lépett. Több alkalommal kutatta autóval és repülőgéppel a Líbiai-sivatag addig feltáratlan fennsíkját, a Gilf el kebirt. 1933-ban az Uveinat-hegység barlangjaiban őskori sziklarajzok ezreit fedezte fel. 1935-ben tudósított először egy Nílus-szigeti „magyarab” törzsről, akiket a hagyomány szerint 16. században ""Szolimán szultán telepített ide Magyarországról. 1929-ben alapított Kairóban repülőiskolájával megteremtette egyiptomi a sportrepülés alapjait. A kairói repülőtér, az „Al Maza” máig az ő nevét viseli.

Almásy címlap
Ralph Fiennes, a filmbeli megszemélyesítője, és az igazi Almásy
Nyugat.hu

1941-ben behívták katonának, és tanácsadónak Rommel hadseregébe vezényelték. Afrikai katonaélményeiről írott könyve miatt letartóztatták, de a Népbíróság Germanus Gyula tanúskodása alapján, felmentette. 1947-ben tért vissza Egyiptomba, ahol 1951-ben kinevezték az Egyiptomi Sivatagkutató Intézet igazgatójává. Trópusi betegségének kezelése közben, 56 évesen, Salzburgban halt meg.

Megkoszorúzták Almásy László emléktábláját
Almásy szombathelyi otthona.
BZ

Emlékét Szombathelyen a Gagarin utca 6. számú ház őrzi. Az „Angol beteg” című film regényessé formált élettörténetét világhíressé tette.(697-19)

Ha Almásy kalandos életéről még többet szeretne tudni, olvassa el cikkünket: Kikiáltották homoszexuálisnak, orosz kémnek, nácinak - De ki volt az "igazi angol beteg", Almásy gróf?
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?

Tovább az oldalra