Tudta, hogy a ma született híres Afrika kutató sokáig Szombathelyen élt?

Életéről készült a nagy sikerű ”angol beteg” című film.

Almásy László, a 20. századi sivatagkutatás nemzetközi jelentőségű képviselője, Almásy György Ázsia-kutató fia 1895. augusztus 22-én Borostyánkőn (Bernstein, Ausztria) született. Londonban tanult, majd a húszas években osztrák Steyr márka szombathelyi képviseletének vezetőjeként autóversenyeken indult. 1926-ban Afrikába utazott, hogy egy új típust a legszélsőségesebb körülmények között próbáljon ki. A Nílus mentén megtett több ezer km-es útjai során, figyelme a Szahara keletirészének addig ismeretlen területei felé fordult. Kísérleti Steyr kocsijával az elfeledett ősi karavánúton, a Darb el-Arbainon Szudán és Egyiptom sivatagi területeit járta végig. Beduinok segítői csak a "homok atyjának" nevezték. Ekkor kezdte foglalkoztatni a Hérodotosz által leírt Zarzura, az elveszett oázis legendája.

Abu Ramla, a Homok Atyja
Abu Ramla, a Homok Atyja

1931-ben az Egyiptomi Térképészeti Hivatal szolgálatába lépett. Több alkalommal kutatta autóval és repülőgéppel a Líbiai-sivatag addig feltáratlan fennsíkját, a Gilf el kebirt. 1933-ban az Uveinat-hegység barlangjaiban őskori sziklarajzok ezreit fedezte fel. 1935-ben tudósított először egy Nílus-szigeti „magyarab” törzsről, akiket a hagyomány szerint 16. században ""Szolimán szultán telepített ide Magyarországról. 1929-ben alapított Kairóban repülőiskolájával megteremtette egyiptomi a sportrepülés alapjait. A kairói repülőtér, az „Al Maza” máig az ő nevét viseli.

Almásy címlap
Ralph Fiennes, a filmbeli megszemélyesítője, és az igazi Almásy
Nyugat.hu

1941-ben behívták katonának, és tanácsadónak Rommel hadseregébe vezényelték. Afrikai katonaélményeiről írott könyve miatt letartóztatták, de a Népbíróság Germanus Gyula tanúskodása alapján, felmentette. 1947-ben tért vissza Egyiptomba, ahol 1951-ben kinevezték az Egyiptomi Sivatagkutató Intézet igazgatójává. Trópusi betegségének kezelése közben, 56 évesen, Salzburgban halt meg.

Megkoszorúzták Almásy László emléktábláját
Almásy szombathelyi otthona.
BZ

Emlékét Szombathelyen a Gagarin utca 6. számú ház őrzi. Az „Angol beteg” című film regényessé formált élettörténetét világhíressé tette.(697-19)

Ha Almásy kalandos életéről még többet szeretne tudni, olvassa el cikkünket: Kikiáltották homoszexuálisnak, orosz kémnek, nácinak - De ki volt az "igazi angol beteg", Almásy gróf?
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?