A „bagósok” kevesebbet dolgoznak a szenvedélyük miatt

A "nem bagósok" állítólag emiatt pikkelnek rájuk a munkahelyeken.

Nem csak a saját egészségüket teszik tönkre a cigarettázással az emberek, de káros szokásuk a munkakapcsolataikra is hatással lehet, ha naponta több alkalommal 10-20 percekre lelépnek a dohányzásra kijelölt helyre.

Emiatt egy év alatt ugyanis akár egy héttel kevesebbet tölthetnek munkában, mint azok, akik nem gyújtanak rá – hívja fel a figyelmet az Index.

A káros szenvedélytől mentes kollégák számára bosszantó tud lenni, amikor mások cigarettázással töltik alkalmasint a munkaidejük nyolcadát, nem is beszélve arról, hogy a bérét a dohányos kolléga is ugyanúgy megkapja, mint az, aki ténylegesen ledolgozta a szerződésében előírt munkaórákat.

Egy kutatás szerint a káros szokásuk miatt nem is kevés időt lógnak el a nikotinfüggő munkavállalók, konkrétan évente egy hét pluszszabadságot adnak maguknak a cigarettázás miatt.

Ettől függetlenül a teljesítményük még lehet jobb, mint a többi munkatársé, időben azonban biztos kevesebbet dolgoznak, mint a nem dohányzó kollégák.

A brit Nemzeti Statisztikai Iroda adatai szerint a dohányosok több mint fele, egészen pontosan 52 százalékuk naponta több alkalommal is elhagyja a munkahelyét dohányzás miatt, ami átlagosan 20 percet vesz igénybe alkalmanként.

A dohányosok amellett, hogy hosszú perceket töltenek káros szokásuk miatt a feladataiktól távol, a cigarettázás egészségkárosító hatásai miatt sokkal több alkalommal kényszerülnek betegszabadságra is, mint mások.

Egy, az Addiction folyóiratban megjelent korábbi jelentés szerint a dohányosok évente átlagosan két-három nappal többet hiányoznak a munkából, mint a nem dohányzók.

A kutatók számításai szerint az aktív dohányosok 19 százalékkal nagyobb valószínűséggel hiányoznak a munkából, mint a volt dohányosok, így a leszokásra való ösztönzés segíthet megfordítani a trendek egy részét.

Úgy tűnik, hogy a dohányzásról való leszokás az egészségi előnyökkel párhuzamosan csökkenti a betegszabadságok számát is, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez a munkaadók számára – írta Jo Leonardi-Bee, a Nottinghami Egyetem munkatársa.

A HR Reporter szerint a dohányzó munkavállaló nemcsak saját egészsége, hanem gyerekei miatt is többször kényszerülhet távol maradni a munkahelyétől, hiszen a dohányzókkal együtt élő gyerekek nagyobb valószínűséggel hiányoznak az iskolából, mint a füstmentes családokban élők, a passzív dohányzáshoz ugyanis számos betegség köthető az asztmától a szívinfarktus kialakulásának kockázatáig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód