Madarak helyett a hajléktalanok húzódnak meg a gyöngyösparti Hattyúházban

Már amikor megépítették a Hattyúházat, tudták, hogy hattyú nem él sem a Gyöngyösben. Valakik viszont otthonra találtak benne.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy az alig egy éve felújított Savaria Múzeum kertjében, a Gyöngyös mellé épített Hattyúháznak nevezett valamibe beköltöztek a hajléktalanok. A környékbeliek háborognak, nehezen viselik ugyanis azt a szagot, rendetlenséget és koszt, amit ezek az emberek maguk után hagynak. A környező park tele van ürülékkel, ellepi a szemét:

"Büdös van mindenfelé és már nagyon nem bírjuk, mert ez a kis építmény sem erre szolgál, hanem a vízi madaraknak"

- jegyzi meg olvasónk.

Hattyúház a Gyöngyös partján
Nyugat.hu

Arra sétálva csak igazolni tudjuk, a szombathelyi hattyúházba tényleg nem madarak, hanem hajléktalanok költöztek

Ottjártunkkor a háromszögletű faépítmény üresen állt, pár üveget, szemetet és cuccokat láttunk környékén. Ellenben a múzeumkertben a padokon, harminc fokban, nagykabátban férfiak egy csoportja pihent.

A Borostyánkő áruház előtti placc, a Gyöngyös patak környéke és padjai eddig is kedvelt pihenőhelyei (gyülekezési pontjai) voltak a Zanati úti szállóról kirajzó hajléktalanoknak. Nem véletlenül terveztek pár éve, ide a sétányra unortodox padokat. Középen egy vaskorláttal, nehogy le tudjanak a padokra feküdni a hajléktalanok.

És most van ez a Hattyúház!

Szent Márton lugasának tövében, új, hajléktalan lakókkal. Akik büdösek, kulturálatlanok, alkoholisták is gyaníthatóan, az üres üvegek mennyiségéből ítélve legalábbis. Ez van, tarthatatlan állapot.

Másrészt milyen is lenne az, Szent Márton szülővárosában, épp az egyik központi emlékhelytől egy lépésre, elzavarni a koldusokat?!

Évekkel ezelőtt a feltételezett szülőház (Szent Márton templom területe) előtti tér kapcsán írtunk arról, hogy Rumi Rajki István Szent Márton szobránál gyaníthatóan azért zárták el a vizet, mert az ott tanyázó hajléktalanok fürödtek benne. Azóta ezt a teret is felújították. De a probléma, a magukkal mit kezdeni nem tudó, városközpontban tengő-lengő, szemetelő, italozó hajléktalanokkal maradt a régi.

Az sem jó, ha elzavarják őket, az sem, ha hagyják... Valaki tud valami európai megoldást?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet