Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A híd átmenetileg politikai okok miatt zárva!

Transzparensekkel és petícióval tiltakoznak a Parlamentnél a Nagy Imre szobor eltávolítása ellen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar kormány a Steindl Imre Program keretén belül úgy határozott, hogy visszaállítja a Kossuth tér 1944. évi állapotát. Ennek a programnak köszönhetően korábban már lecserélték Károlyi Mihály szobrát gróf Tisza Istvánéra, most pedig úgy határoztak, hogy Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát távolítják el.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

- kezdi bejegyzését a Nagy Imre marad nevű facebook-csoport . A nemrég indult oldal tagjai hétfő este demonstrációt tartottak a vértanú miniszterelnök szobránál, ahol többek közt

Itt fasizmus épül, Nem NER-kompatibilis

és

Tudta? Nagy Imre hős

feliratú transzparenseket helyeztek el a szobron. Kedden már egy petíció is elérhető lett, ahol aláírásával bárki tiltakozhat a Vértanúk terének átalakítása ellen.

Nagy Imre marad / facebook

A Steindl Program terve szerint egyébként a tér képet az 1936 és 1944 közötti állapotra állítanák vissza fotók és korabeli feljegyzések alapján, ami szerint a Nagy Imre szobor helyén a Tanácsköztársaság által végzett vörös terror áldozatainak emlékművét rekonstruálnák. Ez egyébként külön érdekes abból a szempontból, hogy a kormány nemrég a Szabadság téren felállított német megszállási emlékművel verte ki a biztosítékot, amivel gyakorlatilag az akkori Horthy- majd nyilas rendszert mentik fel a holokausztban lévő felelősségük alól. Ez abszolút beleillik abba a fideszes narratívába, hogy a kommunisták mennyivel sokkal csúnyábbak voltak a fasisztáknál.

Nagy Imre kommunista pártban betöltött szerepével és nézeteivel sokan nem értenek egyet, de Nagy Imre a halált választotta, hogy kiálljon a hazája mellett, és azzal, hogy nem tagadta meg a magyar népet, megváltotta a nemzet tiszteletre méltó vezetői közé a menetjegyét.

- idézi a petíció szövege Orbán Viktort, aki ezt nem is olyan rég, idén júniusban mondta a Parlamentben, amikor még a jobbikos Szávay István követelte a szobor eltávolítását. Ennek ellenére a kormány továbbra is folytatja azt a tempót, aminek a szobrot védő csoport szerint része Nagy Imre fokozatos kiretusálása 1956 emlékezetéből.

Nagy Imre marad / facebook

A szobor méltó helye ott van, ahol jelenleg is áll: az Országház és a Szabadság tér között félúton. Méltó emléke 1956-nak és az ő akkor betöltött szerepének, áthelyezése a Jászai Mari térre, hogy a Fehér Ház felé (az egykori ÁVÓ épületére) nézzen, teljes nonszensz - ha nem egyenesen kegyeletsértő - nem csak rá, hanem az 1956-ban részt vett baloldali, kommunista forradalmárokra nézve is.

- írja a petíció, majd egy újabb Orbán-idézettel zárul, a Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszédből:

Mi azokat tiszteljük bennük, akik azonosultak a magyar társadalom akaratával, akik hogy ezt megtehessék, képesek voltak leszámolni a szent kommunista tabukkal, azaz az orosz birodalom feltétlen szolgálatával és a párt diktatúrájával. Ők azok az államférfiak számunkra, akik az akasztófa árnyékában sem vállalták hogy a társadalmat megtizedelő gyilkosokkal egy sorba álljanak, akik életük árán sem tagadták meg azt a nemzetet, amely elfogadta őket és bizalmát beléjük helyezte.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés