A komputer impresszionizmus lencséjén át pillanthattunk be az Őrség rejtett zugaiba

Vasszécsenyben nyílt meg Biczó Antal képzőművész legújabb kiállítása, ahol az omladozó házak és a természet szépségeinek elegye teszi teljessé az élet csodáját.

Május 17-én, pénteken nyílt meg a vasszécsenyi Pungor Ernő Művelődési Ház első emeleti kiállítóterében Biczó Antal képzőművész Házak festői foltjai és víztükör harmóniák című kiállítása.

Biczó Antal Házak festői foltjai és víztükör harmóniák című kiállítása
Biczó Antal Vasszécseny monográfiáját veszi át Zsolnai Zoltántól
NR

A megnyitón a művészt méltatta Zsolnai Zoltán polgármester, kiemelve, mekkora öröm a számára, hogy Biczó Antal elfogadta a felkérésüket. A régi harcostárs, Károly Frigyes, a Bolyai János Gimnázium nyugalmazott igazgatója pedig felidézte a közös értékteremtést, a Bolyai Galéria megalapítását, a tanári pályán eltöltött éveket.

A kiállítás képei ugyan fekete-fehérben már láthatóak voltak a Határtalanul című kötetben, ahol Dobosi Valéria és Devecsery László versei egészítik ki Biczó Antal fotóit, de színesben most debütáltak először ezek a fotók.

Biczó Antal Házak festői foltjai és víztükör harmóniák című kiállítása
Romos épületek az Őrségben
NR

Bár a kiállítás megnyitója szokványos volt, a kiállítás koncepciója pillanatok alatt rántja be az embert. A nagyterem bejáratainál Biczó Antal őrségi romos házakról készült fotói fogadnak minket, mintha csak valami elhagyatott falu egyetlen, még valamennyire megmaradt utcájában sétálnánk végig.

Az omladozó épületek mellett, között jutunk be a hatalmas kiállítótérbe, mint a házak mögötti kertbe, amit már visszafoglalt magának a természet és egy szempillantás alatt változik meg az egész kiállítás atmoszférája.

Biczó Antal művészi eszköztárában a számítógép fontos szerephez jut. De ez nem a megszokott módon történik, nincsenek szépre photoshopolt textúrák, hozzáadott tereptárgyak. A fény-árnyék hatásokkal való játék, valamint a forma- és fraktúraképzés olyan látványvilágot hoz létre, ami szinte kézzel foghatóvá teszi a képeken látható növényeket, mintha csak ott lennénk mi is a kamera fókuszában, minket is a fotó részévé tesz.

Így a megörökített időpillanatok végtelenjei között haladunk képről-képre, és szembesülünk azzal, a csermelyek nem foglalkoznak azzal, mit neveznek át körülöttük, a víztükörben csak az egyetlen létező realitás reflexióit látjuk.

Biczó Antal Házak festői foltjai és víztükör harmóniák című kiállítása
Devecsery László verset mond, a képre kattintva pedig galéria nyílik
NR

A kiállítás sok szempontból egy utolsó utáni kép az Őrségről, a pusztuló építészeti emlékekről és arról, hogy a végén a természet úgyis visszafoglal mindent. Az ember és az emberi kéz által alkotott tárgyak múlandósága mutatja meg igazán, mennyire apró porszemek vagyunk az idő viharában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra