A kórházak nyakig ülnek az adósságban

A tartozáslavina havi 4-5 milliárdos gyarapodásában nincs semmi meglepő.

Március végére meghaladta a 16 milliárd forintot a magyar kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. Az adatközlésre már nem kötelezett, de a betegellátásban résztvevő egyetemi klinikák becsült tartozásával együtt nagyjából 20 milliárd forint az intézményrendszer március végi lejárt határidejű tartozása, azaz az egyetemi klinikákkal együtt 4 milliárd körüli a havi növekedés.

Március végére 16,2 milliárd forintnyi lejárt tartozást halmoztak fel a február végi 13 milliárdhoz képest a magyar kórházak a MÁK friss adatai szerint, amely nem tartalmazza a modellváltás miatt adatközlésre már nem kötelezett, de a gyógyító-megelőző ellátásban résztvevő egyetemi  klinikák tartozásadatait.

Az első 3 hónapban több mint 13 milliárddal duzzadt a ki nem fizetett, de lejárt számlák összege (az egyetemi klinikák nélkül), a gyarapodás havi átlaga meghaladja a 4 milliárd forintot, miközben a Covid-betegek lassan elfogynak a kórházakból, az elektív ellátás pedig még távolról sem zökkent vissza a normál kerékvágásba.

A tartozáslavina havi 4-5 milliárdos gyarapodásában nincs semmi meglepő, az ellátások értéken való finanszírozása, a finanszírozási struktúra átalakítása ugyanis továbbra is várat magára. A miniszterelnök két évvel ezelőtti kijelentése - mely szerint a kórházi adósság nem nőhet tovább -  önmagában a jelek szerint kevés a változáshoz – írja a napi.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság