Ez is durva áremelkedést hoz: nagyon sok új élelmiszer után kell július 1-jétől extra adót fizetni

A kormány szerint már a müzli és a gabonapehely is egészségtelen, de a töltött tészták is megkapják július 1-jétől a megemelt népegészségügyi termékadót. Meg még egy csomó más élelmiszer.

Míg eddig a cukortartalom miatt adóztatott termékkörök esetében az határozta meg, hogy a neta hatálya alá tartozik-e az adott áru, hogy a cukortartalma meghaladott-e egy meghatározott szintet, a módosítás alapján az előírt limitnél kevesebb cukrot tartalmazó termékek is adókötelessé válnak - hívta fel a figyelmet Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere.

A lényeg, hogy minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni - nyilatkozta a Szabad Európának . De ugyanúgy adókötelezetté váltak az édesítőszereket tartalmazó termékek is.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy új termékkörként bekerül az adóköteles termékek közé a "csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör". A csemege termékcsoportba olyan áruk tartoznak, mint például a müzlik és a gabonapelyhek, kandírozott gyümölcsök, gyümölcspépek, a tészták esetében pedig például a töltött tészták.

Végül megjegyezte, hogy nem egyszerű megállapítani egy adott termékről, hogy kell-e utána netát fizetni, vagy sem, és ha igen, akkor melyik termékkörbe tartozik, azon belül pedig az alacsonyabb vagy a magasabb kulcson adózik.

Egy, a nagy élelmiszerláncoknak beszállító importőr vezetője ehhez hozzátette, hogy

"ezt elég keményen meg fogja mindenki érezni a pénztárcáján, nagymértékű áremelés lesz"

hiszen a gyártók és a forgalmazók egyértelműen beépítik az áraikba a netaadó-emelés költségeit.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság