Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A légszennyezettség egészségügyi kockázata még a dohányzásénál is magasabb

Még a kutatók is megdöbbentek a most kapott eredményeken. A légszennyezettség átlagosan három évet vesz el az életünkből.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jos Lelieveld professzor, a Max Planck Intézet kutatója és a tanulmány társszerzője szerint globálisan a dohányzás 2,2 évet vesz el átlagosan az ember várható élettartamából, és sem az erőszak, sem a HIV/AIDS messze nem jelent akkora kockázatot mint a légszennyezettség - számolt be az Index . Évi 5,5 millió korai halálesetet lehetne megelőzni, ha a kontrollálható légszennyezést minimálisra csökkentenénk.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Amennyiben sikerülne alacsonyabb szinten tartani a kontrollálható légszennyezést azzal egy évet nyernénk, míg ha az összes kontrollálható légszennyezési tényezőt nullára lehetne csökkenteni, az a számítások szerint 20 hónappal növelné a várható élettartamot.

Mint Thomas Münzel professzor, a Mainz Egyetem kutatója rámutatott, a kültéri légszennyezettség károkat okoz a tüdőben, és növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A lap ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ezek átlagos adatok, és jelentős különbség van az egyes területek adatai között.

A valóság azonban még rosszabb is lehet, mivel a tanulmány csak két légszennyező anyagot vizsgál, és nem veszi figyelembe a teljes kémiai összetételt, nem szerepel benne az összes ország, és hiányzik belőle néhány olyan betegség is, ami bizonyíthatóan összefügg a kültéri légszennyezettséggel - hívták fel a figyelmet a kritikusok.

Münzel szerint mindenesetre nagyon magasak a határértékek Európában, ezeket csökkenteni kell, például átgondoltabb várostervezéssel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tudtad-e?

Hirdetés