A második legtöbb vendégmunkás már a Fülöp-szigetekről érkezik Magyarországra

Az ukránokat még nem előzték meg, de a szlovákokat és a románokat igen.

A Magyarországon dolgozó külföldiek száma már elérte a 100 ezret - derült ki a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentéséből, melyben a jegybank külön elemezte a vendégmunkások helyzetét - hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

Miközben továbbra is Ukrajna a legfontosabb küldő ország, vagyis innen származik a legtöbb magyarországi vendégmunkás - jelenleg mintegy 20 ezer -, addig az Ázsiából érkezettek aránya a 2019-es 18,5 százalékról 41 százalékra nőtt.

Ez azt jelenti, hogy már nem Szlovákia és Románia a második-harmadik legfontosabb küldő ország (7500, illetve 6800 munkással), hanem a Fülöp-szigetek és Vietnám (9400-zal, illetve 8400-zal). Utóbbiak száma 139, illetve 110 százalékkal nőtt az elmúlt egy év alatt.

Az MNB jelentéséből az is kiderül, hogy a 100 ezer vendégmunkás közül 39 ezren dolgoznak a feldolgozóiparban, melybe beletartozik a jármű- és az akkumulátorgyártás is. Ugyanakkor több mint 10 ezren dolgoznak a kereskedelemben, aminek jelentős része budapesti futár lehet a lap szerint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság