A nyolcvan éves Valika ma is naponta jár dolgozni a Markusovszky kórház műtőjébe

Tudományos konferenciával köszöntötték Szombathelyen Szabó Imrénét, aki hatvan éve van az egészségügyi pályán.

Pénteken négy órára volt meghirdetve a rendezvény a szombathelyi Pannónia étterem nagytermébe, amelynek már a címe is sajátos, „60 év az egészségügyben” , mert többféleképpen is érthető. Jelentheti az egészségügy mint szakma több mint fél évszázados felmérését és fejlődésének bemutatását. Ám ugyanúgy egy életpálya bemutatását is.

60 év az Egészségügyben-Szabó Imréné Valika
Váratlan öröm
Mészáros D. Zsolt

Ez utóbbi, valljuk meg, a mai világban különlegesnek számít, különösen az egészségügy mostani helyzetében. De vannak az életben kivételes utak és kivételes pillanatok is. Amilyen a péntek délután négy óra volt, amikor Joó Edina, a Markusovszky Kórház Szemészeti Osztályának osztályvezető ápolója csendre intett mindenkit.

Olyan nyolcvan-száz orvost, ápolót és más egészségügyi dolgozót, akik azért gyűltek össze, hogy köszöntsék a nyolcvan éves Szabó Imréné Valikát nyolcvanadik születésnapján. Ezen kívül azért is, mert még ma is aktívan, immár hatvan éve van a pályán.

60 év az Egészségügyben-Szabó Imréné Valika
Mondjátok, hogy meglepetés!
Mészáros D. Zsolt

Mint utóbb kiderült, a Markusovszky Kórház szemészeti műtőjében ma sincs olyan nap, amikor az ünnepelt reggel ne bemosakodva várná az aktuális műtétet. Állítólag nem lehet őt megelőzni a munkában. Négy órakor azért kellett csendben maradnia a megjelenteknek, mert ő érkezett, s amint belépett a nagyterembe, együtt kellett mondani az ilyenkor szokásost: Meglepetés!

De olyan nagy megilletődöttség nem volt, hiszen a meghívón is szerepelt, hogy a „60 év az egészségügyben” cím egyben álca is, és az esemény voltaképp – és itt szó szerint idézzük a meghívót – „Szabó Imréné Valika műtősasszisztens, a kórház aktív nyugdíjas dolgozója 80. születésnapja tiszteletére rendezett tudományos konferencia” .

Horváth Soma szombathelyi alpolgármester és Szabó Imréné Valika
A protokolláris emberek nem találják a szavakat
Mészáros D. Zsolt

A protokolláris köszöntők dr. Nagy Lajostól, a főigazgató főorvostól, Majthényi Lászlótól, a megyei közgyűlés elnökétől és Horváth Somától, Szombathely alpolgármesterétől hangzottak el, virágcsokrok és oklevelek kíséretében.

Kiderült, hogy a protokolláris emberek szava elakad, ha ennyi időről kell beszélniük, nem tudnak vele mit kezdeni. Mert a többsége fiatalabb, mint amióta Valika dolgozik, és ez bizony megmutatja nekik az idő pajkos természetét, hogy nem mindenkinek telik egyformán.

A Szemcsepp kórus
Köszönt és miden jót kíván a Szemcsepp kórus
Mészáros D. Zsolt

Volt viszont erre dallama a Szemcsepp Kamarakórusnak, melynek tagjai a kórház dolgozóiból verbuválódva énekkel köszöntötték az ünnepeltet. Mint ahogyan voltaképp a konferencia minden szakmai előadása is Valikából indult ki és hozzá tért vissza.

Tudományos színezetet kapott, de Valika életpályája szövődött bele Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt (a Magyar Szemorvostársaság elnöke) előadásába, ami a lézeres szemészeti gyógyításról szólt, míg Altmajer Beáta (ápolási igazgató) a szakdolgozói életpályáról értekezve emlékezett az ünnepeltről. Péczeli András (osztályvezető műtősasszisztens) tett ugyanígy a műtősnői hivatásról szóló előadásába iktatva a köszöntőt. Dr. Bátor György (a Markusovszky Kórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosa) pedig "A szemsebészet fejlődése az elmúlt hatvan évben" címmel tette ugyanezt.

Dr. Bátor György
Dr. Bátor György a szemészet hatvan évéről és az ünnepeltről együtt mesélt.
Mészáros D. Zsolt

Hogy aztán Joó Edina (osztályvezető ápoló) vetítettképes előadása már tagadhatatlanul és bevallottan az ünneplésről szóljon. Volt is és van is miről.

Mert előtte feltűnt valamiért az egyik előadás során a kivetítőn Jimi Hendrix képe, mint kiderült azért, mert akkor született, amikor Vali néni (1942), iszonytató számok, mint a 21900, amennyi napja van a pályán, és ennek a valahányadik szorzata (amihez már egy kockás füzet is kevés), amennyi műtétnél közreműködött. Láttunk képeket műszerekről, épületekről, műtéti technikákról, amelyeknek hatvan éve egy közös nevezője van: Valika.

60 év az Egészségügyben-Szabó Imréné Valika
Kollégák, tanítványok, barátok.
Mészáros D. Zsolt

Vagy inkább hívjuk tőlünk illőn Vali néninek. 1962-ben végezte el az egészségügyi szakiskolát csecsemőkkel és gyerekekkel foglalkozva először. Majd tovább képezte magát műtősasszisztenssé, hogy a szemészetre kerüljön gyakorlatra, hogy egy életre ott is ragadjon.

Közben még szerzett egy sterilizáló asszisztens képesítést is ráadásnak. Ez akkor nyert jelentőséget, amikor megismerhette az outsider (újságíró) a műtétek előtti bemosakodások módszertanának alakulását és fejlődését is.

De messzebb is jutottunk. A robotokkal végzett műtétek és a robotasszisztensek világába, ami úgy a jövő, hogy már a jelen. Megjegyezve azt, hogy a robotasszisztens egyet biztosan nem tud: tanácsot adni. És itt jött elő megint Vali néni hatvan éves gyakorlata, mert kiderült, hogy ezzel nem csak az asszisztens utánpótlásnak, hanem még a kezdő orvosoknak is sokat tud tanítani - és ez nem semmi.

60 év az Egészségügyben-Szabó Imréné Valika
Szeretni kell az embernek, amit csinál
Mészáros D. Zsolt

S hogy mi ennek a titka? "Szeretni kell az embernek azt, amit csinál" . – Ennyit mondott csak az ünnepelt az érdeklődésre szűkszavúan. Ám ez teszi érthetővé, miért áll nyolcvan évesen is minden reggel a műtőben Vali néni, akit az isten éltessen.
A képekre kattintva pedig galéria nyílik további sok fotóval.

60 év az Egészségügyben-Szabó Imréné Valika
Hát ilyen volt ez a konferencia.
Mészáros D. Zsolt

(Ui: Szabó Imréné ezen az estén átvehette a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesületének elismerését, a SHAO-díjat. Ezt Nagyné Szőke Erzsébet elnök méltató szavakkal adta át. A konferenciát a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztálya és a Dr. Batthyány Strattmann László Szemészeti Alapítvány Közhasznú Szervezet rendezte. )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet