A Nyugat.hu csapata is kedvet kapott a sárkányhajózáshoz

A korrupció ellen szállnánk vízre, ahogy az első sárkányhajósok is. Idézzük fel a sportág történetét.

„Ti ismeritek a sárkányhajózás történetét?” - tette fel kérdést Tóni kollégánk, amikor a szerkesztőségben nézegettük, hogy milyen programok lesznek a hétvégén, és láttuk, hogy jubilál Szombathelyen a Sárkányhajó Fesztivál. Július 22-én már 10. alkalommal rendezik meg a Csónakázótavon.

Csak nagyokat pislogtunk, de tudtuk, Tóni úgysem tartja magában a sztorit. Igazunk lett. Azt viszont nem gondoltuk, hogy a sárkányhajózásnak köze van a korrupcióhoz.

A sportág Dél-Kínából származik, a legendája 2000 éves. Qu Yuant egy népszerű kínai költő és államférfi volt. Hamis vádak alapján hazaárulás miatt száműzték. A költő a korrupt Chu Királyság kormánya ellen, végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát.

A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják. Doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet. A kínaiak tehát soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet.

A szombathelyi versenyeken helyi sportolók, zenészek, civil szervezetek, munkahelyi közösségek, baráti társaságok is hajóba szállnak különböző kategóriákban.

Sárkárnyhajósok a Csónakázótavon 2019-ben. Egyszer talán a Nyugat.hu csapatáról is készül ilyen kép
Mészáros D. Zsolt

Bár maga a sárkányhajózás története körülbelül kétezer éves, az első nemzetközi versenyt 1976-ban rendezték meg, aztán a nyolcvanas években kezdett el elterjedni Európában, hazánkban 1998-ban alakult meg a Magyar Sárkányhajó Szövetség, amely tagja az európai és nemzetközi szövetségnek is. Húsz évvel ezelőtt tartották meg az I. Magyar Sárkányhajó bajnokságot. Már világbajnokságot is rendeztünk.

A sárkányhajó egyébként egy speciális hajó, nem hiányozhat róla a sárkányfej és a sárkányfarok. A versenyekhez a hajókat a rendezők biztosítják, a dobos adja az ütemet a lapátosoknak.

A beszélgetés végén eljátszottunk a gondolattal, hogy egyszer talán a Nyugat.hu csapata is benevez egy szombathelyi versenyre, de addig még növelnünk kell szerkesztőségünk létszámát, hogy elegendő lapátos legyen, és az erőnlétünkön sem ártana dolgoznunk egy kicsit.

Sőt, azt is el kell még döntenünk addig, hogy a korrupció elleni tiltakozásunkként melyikünk veti majd bele magát a Csónakázótóba.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport