A piaci áraknál is magasabb díjat kellene fizetniük az átlagnál többet fogyasztó családoknak augusztustól

A szakértő szerint a magyar családokra igen nehéz évek várnak.

Az évi 3,3 milliárd köbméteres lakossági gázfogyasztásból körülbelül évi egymilliárd köbméter díja emelkedhet augusztus 1-jétől piaci szintre - jelezte a Népszavának Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője. A szakértő hozzátette, hogy az eddig közölt számadatokból arra lehet következtetni, hogy a kormány 913 forintos köbméterenkénti tőzsdei gázárból indul ki.

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a kormányzat piaci árbecslései egyelőre igencsak túlzónak tűnnek. Úgy véli, hogy a kormány ceruzája az elavult hálózat felújítási szükséglete miatt foghatott vastagon.

A lap még hozzátettet, hogy az utóbbi hetek során a tőzsdei árak igencsak megugrottak, így számításaik szerint a CEEGEX nevű hazai gáztőzsdén az elmúlt egy hónap során köbméterenként 616 forintos, az áramtőzsdén pedig kWh-nként 125 forintos átlagár alakult ki, ami már közelít a magasnak tűnő kormányzati áradatokhoz.

Pletser Tamás úgy vélekedett, hogy az európai energiahelyzet tovagyűrűző hatásai miatt a magyar családokra alighanem igen nehéz évek várnak. A rezsicsökkentés miatt ráadásul a közművek állapota is egyre romlik, ami a szolgáltatások akadozásával fenyeget, miközben a lakások zöme energiapazarló. Bár a helyzet javítására az EU jelentős támogatást nyújtana, az Orbán-kabinet erre eddig nem mutatott igényt.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság