Így gondolkodnak a vasi multik a túlórakeret megnöveléséről

Többet megkerestünk, de csak ketten nyilatkoztak. Igaz, ők is név nélkül.

Múlt héten nyújtotta be Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf azt a törvénymódosítást, ami alapjaiban változtatná meg a munkásokat érintő rendelkezéseket.

A mostani szabályozás alapján évi 250 óra, kollektív szerződés esetén 300 óra túlmunka elrendelésére van lehetőség. A törvénymódosítási javaslat a 300 órát emelné 400 órára - fejtette ki Kósa Lajos, megjegyezve, hogy az európai uniós felső korlát 416 óra. A részleteket itt olvashatják .

Arról is lehetett olvasni, hogy mindez a hazánkban működő multiknak kedvezne, a dolgozóknak pedig jön a "rabszolgasors".

Erre reagált szerdán ismét Kósa Lajos

Szerinte a konstrukció "csak a dolgozók beleegyezésével" működhet. Hozzáfűzte, hogy "kipukkadt a lufi", nem igaz, amiről az ellenzék beszélt, miszerint kizsákmányolásról, rabszolgasorsról lenne szó.

De mit gondolnak a vasi multik?

A témával kapcsolatosan megkerestük a nyugat-magyarországi régióban működő több multi vezetőjét, ám közülük csak ketten nyilatkoztak nekünk. Igaz, ők is név nélkül.

Egyikük Vas megyében, illetve az ország más részén is jelen lévő multinacionális cég egyik felsővezetője. Szerinte a 300-ról 400 órára emelkedő felső túlmunka határ jelentős segítség. Elmondta, hogy eddig is nehéz volt már a 300 órás keretet kihasználni, hiszen sok dolgozó minden törvény adta hétvégén kötelezően elrendelt túlórákon vagy beteget jelentett, vagy meg sem jelent. Ez ugyan azonnali felmondással járna, de a munkaerőhiány miatt a munkáltató ezt mégsem mindig alkalmazza.

Az idegen munkaerőnek jó lehet ez a kezdeményezés

A külföldi munkavállalók pedig eddig is minden ilyen lehetőséget megragadtak, így ez biztosan segíteni fogja az ő munkában töltött idejük maximalizálását. Ahogy korábban ukránokról vendégmunkásokról szóló cikkünkben is írtunk.

Egy Szombathely környéki cég szintén név nélkül nyilatkozó vezetője szerint a túlmunkának 300 óráról 400 órára való növelése segítség lehet a munkaerő hiány csökkentésére. Eddig is az önkéntes túlmunkát részesítettek előnyben, és a munkavállalóik egy része szívesen ki is használt minden törvény adta lehetőségét. Ez egyébként terhet is vett le a családos és a túlmunkára kevésbé hajlandó kollégák válláról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság