Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szombathelyi városvezetés a bíróság ítélete alapján dönt a Vasivíz-ügyben

Lapunknak azt írták, korábban egyetlen más szolgáltatónál sem kezdeményeztek olyan vizsgálatot, ami alapján a Vasivíz Zrt-t most megbírságolták.

Tegnap, csütörtökön írtuk Másfélmillió forintra bírságolták a Vasivíz Zrt.-t, a cég bírósághoz fordul 2020. May 28. 15:15 , hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lezárta a Vasivíz Zrt-nél április elején indított vizsgálatát, és azt állapították meg, hogy Molnár Miklós, a cég tavaly év végén kinevezett Molnár Miklós lett a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója 2019. December 17. 11:37 vezérigazgatója nem felel meg a hatóság által előírt szabályoknak.

A MEKH ezért másfélmillió forintra bírságolta a Vasivíz Zrt-t, és kötelezte arra, hogy 90 napon belül állítsa helyre a törvényes működést.

VB

A Vasivíz vezetése viszont úgy döntött, jogorvoslatot kér, erre 30 napjuk van, Mint tegnapi közleményükben írták, "a határozat megsemmisítésére illetve hatályon kívül helyezése érdekében közigazgatási pert indít és keresettel fordul a Fővárosi Törvényszékhez."

Ma reggel megkérdeztük a szombathelyi városvezetést, a szombathelyi önkormányzat a Vasivíz többségi tulajdonosa, és a szombathelyi közgyűlés döntése után nevezte ki a cég igazgatósága Molnár Miklóst vezérigazgatóvá.

A városvezetés válaszában kiemelte, hogy korábban egyetlen más szolgáltatónál sem kezdeményezett a MEKH ilyen vizsgálatot. Hozzáétették, ha a hivatal egyenlő mércét alkalmazna, akkor sok más szolgáltatónál is felmerülhetne hasonló probléma.

A városvezetés azonban leszögezi, úgy fognak eljárni, hogy a VASIVÍZ Zrt. szolgáltatói engedélye ne kerüljön veszélybe, és hogy a bíróság jogerős döntése alapján fogalmazzák majd meg javaslatukat a vezérigazgató személyét illetően.

A szombathelyi városvezetés válasza

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nem Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával szemben indította meg az eljárást, hanem a VASIVÍZ Zrt-vel szemben. A VASIVÍZ Zrt. vezérigazgatója a Hivatal ezen vizsgálat eredményeként meghozott döntéséről tájékoztatta Önkormányzatunkat. A döntésből kiderül, hogy az 5 éves szakmai tapasztalat meglétét az eset körülményeinek egyedi mérlegelésével ítéli meg a Hivatal.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Önkormányzatunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint korábban egyetlen más szolgáltatónál sem kezdeményezett a Hivatal ilyen tárgyú vizsgálatot. Amennyiben ezt egyenlő mérce alkalmazásával megtenné, úgy Önkormányzatunk tudomása szerint számos más szolgáltatónál merülhetne fel hasonló probléma.

A vezérigazgató arról is tájékoztatást adott, hogy a rendelkezésre álló 30 napon belül a döntés ellen közigazgatási pert indít a Fővárosi Törvényszéknél.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata minden további, így a vezérigazgató személyét érintő javaslatát is a bíróság jogerős döntése alapján fogalmazza meg, és úgy fog eljárni, hogy a VASIVÍZ Zrt. szolgáltatói engedélye ne kerüljön veszélybe. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a jövőben is egyeztetni kíván a társaság kisebbségi tulajdonos önkormányzataival.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra