Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Másfélmillió forintra bírságolták a Vasivíz Zrt.-t, a cég bírósághoz fordul

A MEKH szerint Molnár Miklós vezérigazgatói kinevezése szabálytalan volt, és 90 napot adtak a cégnek, hogy helyrehozza.

Egymillió ötszázezer forintra bírságolta a Vasivíz Zrt.-t a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), lapinformációk szerint. A hatóság azt is közölte, a cégnek 90 napja van arra, hogy helyreállítsa a jogszerű állapotot.

Április elején írtunk róla Vizsgálat a Vasivíznél, a hatóság szerint az új vezérigazgatónak nincs meg a szükséges szakmai tapasztalata 2020. April 02. 15:24 , hogy a MEKH ellenőrzést végzett a Vasivíznél, az ellenőrzésről készült jegyzőkönyvben az szerepel, hogy a Vasivíz Zrt. "megsértette a vezető szakmai tapasztalatára vonatkozó jogszabályi követelményeket, mivel a munka törvénykönyve szerinti vezető víziközmű-szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalata nem éri el az öt évet"

Molnár Miklós
Józing Antal

A vita már tavaly novembertől, Molnár Miklós volt alpolgármester vezérigazgatói jelölése óta folyik Jogi aggályok a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója, Molnár Miklós kinevezése körül? 2019. November 09. 11:57 . A baloldal választási győzelme után egyértelművé tették, hogy a Vasivíznél változásokat akarnak, és hogy meg akarnak válni a korábban a fideszes városvezetés által jelölt és kinevezett vezérigazgatótól, Kohuth Viktortól.

A MEKH elnöke egyébként az a Dorkota Lajos Fideszes bosszú áll a Vasivíz ellen indított eljárás mögött? 2020. April 03. 16:34 , aki a Fidesz országgyűlési képviselője volt, jelenleg a párt dunaújvárosi választókerületi elnöke 2013. július 1-jétől a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke. 2013-ban Hende Csaba, aki akkor honvédelmi miniszter volt, a Honvédelemért Kitüntető Cím I. osztálya kitüntetést adta át Dorkotának.

A szombathelyi városvezetés korábban azt is közölte Folytatódik a vita arról, hogy Molnár Miklós lehet-e a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója 2019. November 20. 13:37 , hogy a Vasivíz korábbi vezérigazgatója, Kohut Viktor sem tölthette be volna a Vasivíz Zrt.-nél a pozíciót, ugyanis neki sem meg volt a kitételként említett 5 év szakmai tapasztalata, de a MEKH akkor nem indított vizsgálatot.

A Vasivíz szerint sehol máshol nem folytatott ilyen vizsgálatot a MEKH

Megkerestük a Vasivíz Zrt.-t, ahol közölték, közleményben reagálnak a MEKH döntésére. A közlemény meg is érkezett:

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által a VASIVÍZ ZRt.-nél a vezető szakmai gyakorlatával kapcsolatos vizsgálat során hozott határozatban szereplő megállapítások a korábbi hatósági állásponthoz képest nem tartalmaznak érdemi újdonságot. Ilyen vizsgálatot a MEKH fennállása során más víziközmű társaságoknál - beleértve a kizárólag állami tulajdonú víziközmű társaságokat - még nem folytatott.

A VASIVÍZ ZRt. a határozatban szereplő indokokat továbbra is megalapozatlannak illetve tévesnek tartja, ezért a VASIVÍZ ZRt. a többségi tulajdonossal egyeztetve a határozat megsemmisítésére illetve hatályon kívül helyezése érdekében közigazgatási pert indít és keresettel fordul a Fővárosi Törvényszékhez.

Egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy a MEKH téves jogszabályi értelmezése nagyon sok Víziközmű Társaságnál (beleértve a kizárólag állami tulajdonban lévőket is) eredményezhet jogkövetkezményt.

A Vasivíz tehát bírósághoz fordul, így az ügynek biztosan lesz folytatása.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet