Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

Galéria: A szombathelyi víztorony üres tartályába is bemásztunk

Körbevezettek minket a felújítás alatt álló víztoronyban, így még nyitás előtt megnézhettük, mi fogadja majd a látogatókat.

A földszintre tervezett kávézó festése, a padló lerakása és a berendezés a tulajdonos dolga lesz majd, a tatarozást végző Homlok Zrt.-nek ezen a szinten az a dolga, hogy emberi használatra alkalmassá tegye azt. A vízvezetékek és az elektromos vezetékek már a helyükön, a falak vakolása is hamarosan kész és már a galériára is fel lehet menni.

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt
Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt
Veled építjük a független újságírást!
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Azt is megtudtuk, hogy az ablaküvegek cseréje már megtörtént, az épület arculatát erősen meghatározó vasdíszek pedig egy festést követően visszakerültek a helyükre.

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt

A csigalépcsőt a torony legtetejéig úgy alakították ki, hogy a vendégek láthassák, milyen volt, mikor még víztoronyként funkcionált. A lépcsőn keletkezett hibákat kijavították és lámpákat szereltek fel, de ezen kívül nem változtattak semmin. Még a fatörzs vastagságú vízcsöveket is meghagyták, hogy még autentikusabb legyen az élmény.

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt

A végtelennek tűnő csigalépcsőzés után aztán elértünk a víztartály feletti szervízemeletre, ahová kilépve elállt a szavunk. A tartály körülbelül tíz méter mély. A szervízhídról lenézve nem tudtam eldönteni, hogy klausztrofóbiát, vagy tériszonyt érezzek-e. Az biztos, hogy ha ebben az indusztriális belső térben tartanának techno-bulikat, a víztorony néhány berlini klubbal is versenyre kelhetne.

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt

A torony tetején lévő kilátón majdnem 50 méter magasan voltunk. Innen már jóformán csak a föld görbülete szab határt a kilátásnak.

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt

A felújítások elsősorban állagmegóvás jellegűek, így az épület anyaga és látványa néhány apróbb változtatást leszámítva marad a régi. Azt is megtudtuk, hogy az elhanyagoltsághoz képest a szerkezete is nagyon jó állapotban van.

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt

A tervek szerint a víztorony körüli KRESZ-park és a leendő kávézó teraszával szemben álló játszótér is ki lesz pofozva. A munkálatokat május 31-ig kell befejezni, ami egyelőre úgy tűnik, sikerülni fog.

A teljes galériáért kattintson a képre!

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Célegyenesben a szombathelyi víztorony felújítása, hamarosan helyreáll a rend a KRESZ-parkban

1978 óta használaton kívül van, idén nyárra tervezték a megnyitást, aztán jött a koronavírus, de szerencsére nem kavart be a munkálatokba.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Galéria

Tovább az oldalra