Galéria: A szombathelyi víztorony üres tartályába is bemásztunk

Körbevezettek minket a felújítás alatt álló víztoronyban, így még nyitás előtt megnézhettük, mi fogadja majd a látogatókat.

A földszintre tervezett kávézó festése, a padló lerakása és a berendezés a tulajdonos dolga lesz majd, a tatarozást végző Homlok Zrt.-nek ezen a szinten az a dolga, hogy emberi használatra alkalmassá tegye azt. A vízvezetékek és az elektromos vezetékek már a helyükön, a falak vakolása is hamarosan kész és már a galériára is fel lehet menni.

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt
Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt

Azt is megtudtuk, hogy az ablaküvegek cseréje már megtörtént, az épület arculatát erősen meghatározó vasdíszek pedig egy festést követően visszakerültek a helyükre.

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt

A csigalépcsőt a torony legtetejéig úgy alakították ki, hogy a vendégek láthassák, milyen volt, mikor még víztoronyként funkcionált. A lépcsőn keletkezett hibákat kijavították és lámpákat szereltek fel, de ezen kívül nem változtattak semmin. Még a fatörzs vastagságú vízcsöveket is meghagyták, hogy még autentikusabb legyen az élmény.

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt

A végtelennek tűnő csigalépcsőzés után aztán elértünk a víztartály feletti szervízemeletre, ahová kilépve elállt a szavunk. A tartály körülbelül tíz méter mély. A szervízhídról lenézve nem tudtam eldönteni, hogy klausztrofóbiát, vagy tériszonyt érezzek-e. Az biztos, hogy ha ebben az indusztriális belső térben tartanának techno-bulikat, a víztorony néhány berlini klubbal is versenyre kelhetne.

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt

A torony tetején lévő kilátón majdnem 50 méter magasan voltunk. Innen már jóformán csak a föld görbülete szab határt a kilátásnak.

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt

A felújítások elsősorban állagmegóvás jellegűek, így az épület anyaga és látványa néhány apróbb változtatást leszámítva marad a régi. Azt is megtudtuk, hogy az elhanyagoltsághoz képest a szerkezete is nagyon jó állapotban van.

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt

A tervek szerint a víztorony körüli KRESZ-park és a leendő kávézó teraszával szemben álló játszótér is ki lesz pofozva. A munkálatokat május 31-ig kell befejezni, ami egyelőre úgy tűnik, sikerülni fog.

A teljes galériáért kattintson a képre!

Víztorony felújítása
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Célegyenesben a szombathelyi víztorony felújítása, hamarosan helyreáll a rend a KRESZ-parkban

1978 óta használaton kívül van, idén nyárra tervezték a megnyitást, aztán jött a koronavírus, de szerencsére nem kavart be a munkálatokba.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Galéria