Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Vas megyei diákok a legfittebbek közé tartoznak az országban

Csak Komárom-Esztergom és Pest megye diákjai vannak jobb állapotban az új NETFIT jelentés szerint.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elérhetővé vált a Magyar Diáksport Szövetség weboldalán a 2015/2016-os tanévben mért NETFIT eredmények elemzése. A tavalyihoz képest jobb a helyzet, de a diákok törzsizmai még mindig gyengék.

Nem véletlenül fáj a gyerek háta

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Tesztet a 2014/2015-ös tanévtől kezdve kötelező minden iskolában elvégezni a felső tagozattól kezdve egészen a 12. évfolyamig. A felmérésben a testtömegindex (BMI), a testzsír-százalék mérés, az állóképességi ingafutás teszt, az ütemezett hasizom teszt, a törzsemelés teszt, a kézi szorítóerő mérése, az ütemezett fekvőtámasz teszt, a helyből távolugrás teszt és a hajlékonysági teszt kap helyet. Ezeket egy megadott szabályrendszer szerint kell elvégezni, hogy egységes képet kapjanak a magyar diákok állapotáról. A felmérésen összesen 651 431 tanuló vett részt, ami a regisztrált diákok 88 százaléka.

A felmérés két legkritikusabb pontja a közvélemény számára a testtömegindex és a testzsírszázalék kérdése. A BMI eredmények mindkét nem esetében romlottak a tavalyiakhoz képest, ebből azonban nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, a testtömegindex ugyanis a magasságot és a tömeget veti össze, a pontos képhez szükség van a testzsírszázalék eredményeire is, amik viszont sok esetben javultak az előző tanévhez képest.

Javult a diákok állóképessége
Vágvölgyi Bálint

Jelentősen jobb eredmények születtek az állóképességet mérő ingafutás teszten is - a lányok és a fiúk esetében is minden évfolyam jobban bírta a felmérést, mint tavaly. A gyerekek törzsfeszítő izomzata azonban továbbra is gyenge, ami több problémát is okozhat.

A felmérés során nagyon fontos a helyes technika

- hívja fel a figyelmet Sárai Gabriella, a téma egy ismerője, aki maga is NETFIT trénerként dolgozott, és a testnevelőket továbbképzés keretében tanította meg a felmérések helyes elvégzésére.

Ha szabálytalanul végzik el a gyakorlatot, akkor más eredmény jöhet ki, köztudott azonban, hogy a gyerekek törzsfeszítő izmai gyengék, gondoljunk csak arra, hogy hány serdülőnél jelenik meg például a hanyagtartás.

Mint mondja, a törzsfeszítő izmok gyengesége a gyerekeknél is okozhat hát- és derékfájdalmakat, ám a testnevelő tanárok ismerik azokat a gyakorlatokat, amik javíthatnak ezen.

A testnevelők fel vannak készítve, és ismerik azokat az úgynevezett core-gyakorlatokat, amiket szükséges belecsempészni a testnevelés órába, ami pedig mindennap van, így biztos, hogy jut erre idő.

Mi is azok a core-gyakorlatok?

A core-gyakorlatok segítségével azok a törzsfeszítő izmok erősíthetőek, amelyek nagyban felelősek a helyes testtartásért. Az ülő életmód egyik negatív következménye, hogy ezek az izmok hajlamosak elgyengülni, így nem tartják megfelelően az ágyi gerincszakaszt.

A Vas megyei diákok dobogóra kerültek

Komárom-Esztergom és Pest megye diákjai után a vasi gyerekek teljesítettek a legjobban, de régiónként tekintve is jó helyen szerepel a Nyugat-Dunántúl.

A NETFIT felmérés régiónkénti eredményei
Magyar Diáksport Szövetség

Ha a teljes jelentésre kíváncsi, akkor ITT elolvashatja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Egyre több a kövér diák, már minden negyedik tanuló túlsúlyos

Tíz ével ezelőtt még csak egyötöd volt ez az arány. A vasiak azonban kihúzhatják magukat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sport

Hirdetés