A volt szombathelyi sakkozó, Rapport Richárd hivatalosan is román állampolgár - szomorú történet ez!

Már 2022 szeptembere óta román színekben játszik.

2024. március 21-étől Rapport Richárd sakknagymester, egykori magyar ranglista-vezető és világbajnokjelölt hivatalosan is román állampolgárrá lett feleségével, a szintén sakkozó, szerbiai születésű és magyar állampolgársággal is bíró női nagymester Rapport Jovánával együtt – írja a Magyar Hang. Az állampolgársági határozat Ion-Marcel Ciolacu miniszterelnök aláírásával jelent meg.

Kálváriáját és országváltását korábban, 2022-ben A szombathelyi Rapport Richárd román lett 2022. September 04. 18:01 mi is összefoglaltuk:

A Magyar Sakkszövetség látszólag csatát nyert, hiszen a legfrissebb, szeptember elsejétől érvényes világranglistán, tehát a kilencvennapos moratórium lejárta után Rapport Richárdot továbbra is magyarként jegyzik. Ám ez csupán időhúzás a vesztett állásban, a kocka el van vetve, a 26 éves nagymester szerb felesége már román színekben szerepelt a minap véget ért női Európa-bajnokságon - idézi fel a magyarnemzet.hu.

Május végén robbant a bomba, amikor kipattant, hogy a román szövetség – természetesen a játékos döntésével összhangban – kérvényezte a FIDE-nél Rapport Richárd úgynevezett zászlóváltását, ami nem jelent feltétlenül új, netán kettős állampolgárságot (ezúttal nem részletezzük, milyen megkötésekkel szerepelhet egy sakkozó egy másik ország színeiben). A Magyar Sakkszövetség nem járult hozzá a nemzetközi sakkéletben – jellemzően az amerikai agyelszívás, újabban az orosz exodus miatt – mind gyakoribb kérvény szentesítéséhez.

Rapport Richárd
MTI

A minapi ért véget a női egyéni Európa-bajnokság. A viadal érdekességét persze nem az adja, hogy a lengyel Monica Socko győzött, legjobb magyarként pedig Lázárné Vajda Szidónia harmincötödikként végzett. A székelyudvarhelyi születésű, pályafutása kezdetén ezért értelemszerűen román színekben szerepelt magyar nagymesternő utolsó fordulóban játszott partija azonban kuriózum, sőt mérföldkő. Az ellenfele ugyanis Jovana Rapport volt. Rapport Richárd szerb születésű felesége, aki az Eb-n már a román színeket képviselte. Sakk… Sőt, mattháló. Ebből ugyanis kiolvashatjuk a folytatást - írta a lap két napja.

Ma pedig a 444 számolt be arról, hogy a Román Sakkszövetség a Twitter-oldalán hivatalosan is bejelentette, hogy Rapport Richárd román színekben sakkozik tovább. Itt tartunk, ide jutott a nemzet. Sakk és matt! - írták ők.

A MaNcs írta korábban: Sacha Dragic, a Superbet nevű cég milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapport Richárdnak, amelynek segítségével lehetősége nyílna arra, hogy az elkövetkező években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. Akkor a sakkozó édesapja azt közölte a nyilvánossággal, hogy a sakkozó már döntött, elfogadta az ajánlatot, amely azt is tartalmazta, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz.

Mint közismert, Rapport szombathelyi születésű, aki pályafutását lapunk is figyelemmel kísérte. Legutóbb A szombathelyi Rapport Richárd győzött a Sakk Grand Prix-n 2022. March 13. 22:11 örömmel írtuk, hogy a szombathelyi Rapport Richárd győzött a Sakk Grand Prix-n. Nos, többé ilyet már nem írhatunk le. Mérhetetlenül sajnáljuk.

Nem sokkal később kiderült, a Telex megkereste az egykori magyar ranglistavezetőt, aki közölte, hogy élt ugyan Bukarestben két évet, de nem lett román állampolgár:

„Reggel rengeteg üzenetet kaptam, folyamatosan küldték el nekem a cikkeket. Ezzel kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy nem igaz. Ahogy több más sakkozónak, nekem is felajánlották ezt a lehetőséget, de visszautasítottuk. Nem ismerem a sajtó a működését, hogy miért írta meg tényként, de a lényeg az, hogy nem igaz, nem tettem állampolgári esküt.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport