A záróvonal ellenére előzve két ember halálát okozta - 1 év 9 hónapot kapott

Éjszakai látási, borult időjárási viszonyok mellett a 74-es főúton történt a baleset.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2022. május 4. napján megtartott előkészítő ülésén nem jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki egy közlekedési baleset során két ember halálát okozta.

A vádlott 2020 szeptemberében éjszakai látási, borult időjárási viszonyok mellett közlekedett a 74. számú főúton egy személygépkocsival. A férfi két munkatársát is szállította, az egyiknek igen, míg a másiknak a vádlotthoz hasonlóan nem volt becsatolva a biztonsági öve. A vádlott előtt egy személygépkocsi, míg az előtt egy vontatóból és egy hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvény haladt. A férfi egy bukkanó előtti útszakaszhoz érve megkezdte a két jármű előzését, azonban amikor a vontató mellé ért, kis mértékű balra kormányzást követően frontálisan összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő Ford típusú személygépkocsival, amelynek nő és férfi utasának biztonsági öve be volt kötve. A Ford vezetője a karambol elkerülése érdekében jobbra kormányzott, de a balesetet már ő sem tudta elkerülni. Az ütközés következtében a két kocsi a mintegy 20-30 méterre lévő vízelvezető árokba borult. A baleset következtében a nő a helyszínen, az autót vezető férfi a kórházba szállítást követően meghalt, míg a vádlott és egyik utasa 8 napon túli, a másik utas 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A baleset oka az volt, hogy a vádlott - ismerve az adott útszakaszt -, az előtte haladók előzését úgy kezdte meg, hogy a forgalmi sávot olyan távolságban nem látta be, amely az előzés eredményes befejezéséhez szükséges lett volna, illetve a már megkezdett manővert a záróvonal megjelenése ellenére is folytatta.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket elismerő és a bűnösségét beismerő vádlottat bűnösnek mondta ki közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, ezért őt 1 év 9 hónap fogházbüntetésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ítélet nem jogerős, a közúti járművezetéstől való eltiltást a vádlott és a védője megfellebbezte.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló