Aggódjunk a gólyákért a márciusi hidegben?

Suri, a Surányi gólya és még számos társa már hazaért, de a mostani időjárás nem igazán kedvező számukra. Veszélyben vannak?

A gólyák nem véletlenül költöző madarak. Biológiájuk nem teszi őket alkalmassá, hogy hosszú távon életben maradjanak a hideg időszakokban. Ősszel Afrikába vándorolnak, majd tavasszal visszajönnek Európába.

Felmerül a kérdés, hogy ha kontinensek között utaznak csak azért, hogy elkerüljék a hideget, kell-e aggódnunk azért, hogy jó páran már hazatértek és most megint esik a hó és éjjel mínuszok vannak.

Aggodalmunkat sikerült eloszlatnia Dr. Gyurácz Józsefnek, a vasi székhelyű Magyar Madártani És Természetvédelmi Egyesület elnökének.

A gólyák vonulási időszaka egyedenként eltérő lehet, az első példányok már februárban megérkezhetnek, ilyen korai érkező például Suri, a vassurányi gólya. Idén február 13-án érkezett.

Suri, a gólya
Nyugat.hu olvasó

A tartós téli időjárást ugyan nem bírják, de nem kell félteni őket, egy-két napot simán átvészelnek akár mínusz fokokban, hóesésben is. Ilyenkor már táplálékot is találnak maguknak és még nincsenek fiókák, akikre vigyázniuk kéne.

A tartósabb, mondjuk két hétig tartó hidegekre is fel vannak készülve, Gyurácz József szerint ilyenkor még odébb tudnak állni, átmenetileg délebbre repülnek, ott melegednek kicsit, aztán hazajönnek.

Probléma abból adódhat, ha egy gólya ősszel túl későn próbál elindulni, vagy télen túl korán érkezik. Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy a hideg és a táplálékhiány miatt legyengül. Az egyesület elnöke szerint egyedül ebben az esetben javasolt az emberi beavatkozás. A segítségnyújtást azonban ne mi végezzük, inkább hívjunk szakembereket.

A Magyar Madártani És Természetvédelmi Egyesület is fel van készülve az ilyen esetekre, a bajba jutott gólyáknak orvosi segítséget tudnak nyújtani és szállást is biztosítanak számukra.

Tehát ha ilyen időben eltűnik a falu kedvenc gólyája, ne essünk pánikba. Valószínűleg nincs baja, csak leruccant a Vörös tengerre napozni egy kicsit.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?