Akár 10-15 éven belül vége lehet a balatoni fürdőzéseknek

Ez azonban a legpesszimistább előrejelzés.

A probléma alapvetően az, hogy az utóbbi évtizedekben túlstabilizálták a Balaton vízszintjét - mondta az InfoRádiónak Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa. Az elmúlt 10-15 évben az éves balatoni vízszintingadozás 10 százalék alatti volt, míg a hetvenes évek előtti időszakban volt, amikor éves szinten akár 30-40 százalékot is csökkent vagy nőtt változott a vízszint - magyarázta a szakember.

Szerinte ennek hátterében alapvetően rekreációs – gazdasági, turisztikai – érdekek állnak, biológiailag ugyanis semmi sem indokolja.

Fél évvel ezelőtt egyébként mintegy 20 centiméterrel volt sekélyebb a Balaton, mint most, jelenleg ugyanis nagyjából 4 százalékkal van a vízszint a maximális érték alatt. Ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy a megemelkedett hőmérsékletnek, illetve a párolgásnak köszönhetően rövid távon, az elkövetkezendő hónapokban 20-30 centiméterrel lejjebb fog kerülni a Balaton vízszintje - tette hozzá.

A legpesszimistább eshetőség egyébként az, hogy 10-15 éven belül annyira elromlik a tó vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés. Ugyanakkor az optimista verzió szerint több száz évig megfelelő az a vízháztartás, ami pillanatnyilag van a Balatonban. Hozzátette, hogy az a legfontosabb, hogy a természetes vízforgalom legyen fenntartva a Balatonban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság