Akkor most mi is van a kőszegi országzászló árbócán?

Egy Facebook-bejegyzés alatt kibontakozott vita nyomán szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba: akkor zászló vagy lobogó, és persze az se mindegy, hogy keresztben, vagy hosszában…

Nemrég jelent meg a Kőszeg, a mesebeli kisváros ❤️ csoportban egy fotó az új országzászlóról, miután felvonták a helyére. A kommenteket olvasva tisztán kirajzolódik egy etimológiai anomália, méghozzá az, hogy a köznyelvben a zászló és a lobogó egymás szinonimái, holott korántsem ugyanaz a kettő! Mielőtt továbbmennénk, íme a poszt és a zászló:

Az új országzászló Kőszegen
Básthy Béla - Facebook.com

Nos, az alapvető különbség az, hogy a zászlót rúdra rögzítik és árbócon leng, vagy ahhoz van rögzítve. A lobogó viszont nincs mereven rögzítve, csak a sarkainál van kikötve, így szabadon lobog. A zászlók tehát inkább árbócokon, vagy épületeken vannak kifüggesztve, míg a lobogókat például a lovasok vitték magukkal a csatákban.

Ebből adódik, az is, hogy a nemzeti zászlónk esetében a csíkozás függőlegesen is értelmezhető, ez esetben balról jobbra haladva "olvasható" a trikolór. A lobogók esetében pedig inkább a vízszintes megoldás a gyakoribb, ahol a színeket felülről lefelé haladva kell figyelni. Tehát a kőszegi megoldás helyes, nemzeti ünnepekkor az Országház előtt is hasonló zászlókat vonnak fel.

Címlapképünk csak illusztráció.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?