Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Alapjaiban rázhatja meg a magyar gazdaságot, amiről az EU és az USA egyeztet

Globális társasági adó minimum jöhet.

Az Európai Bizottság (EB) támogatja az USA pénzügyminiszterének a javaslatát, mely szerint globális társasági-adó minimumra lenne szükség, de hogy az mennyi legyen, arról majd az OECD-ben egyeztetnek.

A Reuters látszólag érdektelen híre alapjaiban áthatja a világgazdaságot, Magyarország esetében pedig kiemelten fontos Janet Yellen javaslata.

A cikk ki is tér arra, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó (9 százalék). Alacsonyabb, mint a másik adóparadicsomnak számító Írországé Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen January 27. 19:08 (12,5), míg a lista tetején Franciaország (32) és Portugália (31,5) áll.

Az már most látszik, hogy nagyon nehéz lesz közelíteni az álláspontokat, hiszen Magyarország és a hozzá hasonló államok éppen az alacsony adókulcsok miatt tudták eddig magukhoz csábítani a multinacionális cégek egy részét.

A terv támogatói viszont azzal érvelnek, hogy a minimum társasági adó bevezetése és egységesítése megállítaná a vállalkozások vándorlását és a kormányok kevésbé lennének kiszolgáltatott helyzetben.

Azt már tudni lehet, hogy az amerikaiak 21 százalékot javasolnak, míg az OECD szeretné hozzátenni azt is, hogy nagy techcégek (Google, Amazon, Facebook, Apple) ott fizessék az adót, ahol a nyereségük keletkezik, akár van bejelentett cégük az adott országban, akár nincs.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen

Az átszervezés számos más kérdést is felvet, például a kormány és a multinacionális cégek kapcsolatáról.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra