Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen

Az átszervezés számos más kérdést is felvet, például a kormány és a multinacionális cégek kapcsolatáról.

Az Európai Parlament (EP) múlt csütörtökön tárgyalta az uniós adóparadicsomok listáját.

Paul Tang (S&D, Hollandia) jelentéstevő azzal indokolta a téma napirendre tűzését, hogy „az adóelkerülés problémájával foglalkozni nem kívánó tagállamok mintegy 140 milliárd eurótól fosztják meg az állampolgáraikat, ami elfogadhatatlan”.

Hogy az uniós képviselők hogyan birkóznak meg a feladattal, az még a jövő zenéje, de szombathelyiként nem kell túl messzire mennünk ahhoz, hogy a probléma nagyon is valóságosnak tűnjön.

A jelek szerint ugyanis megkezdődött a szombathelyi Aptiv Services Hungary Kft. átszervezése; amely a tulajdonosok szempontjából érthető, de a város szempontjából több mint lehangoló.

A változás legfontosabb eleme ugyanis, hogy a múlt év októberében Dublinban bejegyezték az Aptiv Services (Ireland) Limited nevű céget, és ezzel párhuzamosan a beszállítóktól azt az információt kaptuk, hogy a számlákat egy ideje már nem a szombathelyi, hanem az új írországi cég címére állítják ki.

Nemcsak a Zanati úton, de Dublinban is lesz egy Aptiv.
Kiss Tamás

Ez a látszólagos adminisztratív apróság talán nem látszik majd meg a cég mindennapi gyakorlatában, ugyanakkor azt jelenti, hogy bevételek jelentős hányada a dublini központban realizálódik.

Ebből viszont az következik, hogy a multinacionális cég jelentősen kevesebb iparűzési adót fizet majd az amúgy is ezer sebből vérző Nemény András: Ha nincs kormánytámogatás, az idén sem lesz Savaria Karnevál - és ez a kisebb baj 2021. January 22. 09:46 szombathelyi költségvetésbe.

Emlékeztetőül: az Aptiv Szombathely második legnagyobb cége, 190 milliárd forinti éves árbevétellel (2018-as adat) és több mint kétezer alkalmazottal.

Mivel azt tudjuk Valami nagy játszma kezdődik – Tényleg ki akarja nyírni az önkormányzatiságot a kormány 2020. November 17. 11:13 , hogy a város 10 legnagyobb adózója fizeti az összes iparűzésiadó-bevétel kétharmadát, akár több milliárdos költségvetési lyukat is hozhat az átszervezés.

Nagyobb pályán is játsszák ezt a meccset

A szombathelyi Aptiv „elköltözése” azonban túlmutat önmagán. A cégnek van egy hasonló méretű üzeme Tatabányán is (Aptiv Connection Systems Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság), amely – információnk szerint – szintén hasonló módon alakul át.

Így aztán az átszervezésnek nemzetgazdasági súlya van, és ismételten rámutat a kormány multinacionális cégeket preferáló gazdaságpolitikájának a fonákjaira.

Nemcsak arra, hogy a helyi kis- és középvállalkozások helyzetbe hozásánál fontosabbnak látszik a külföldi mamutok folyamatos kistafírozása – ami néha jogosnak, néha megmagyarázhatatlannak tűnik –, de arra is, hogy ezek a cégek pillanatok alatt hátat fordíthatnak az országnak.

Néha csak papíron – mint most az Aptiv –, de néha nagyon is valóságosan. Az idősebbek bizonyára jól emlékeznek még a Philips 2004-es Szombathelyről való kivonulására.

Mindezek fényében nehezen érthető a magát nemzetinek tartó kormány multinacionális cégekhez való vonzalma; de ezen jelenség kivesézése túlmutat ezen írás keretein.

Az Aptiv „Írországba költözését” amúgy nem tudja megakadályozni a kormány, de arra lennének eszközei, hogy ez ne menjen olyan simán és kikövezett módon, mint ahogy most történik.

Aptiv gyár Szombathely
Kiss Tamás

Ezzel kapcsolatos kérdéseinket már egy hete elküldtük a Pénzügyminisztériumnak, de idáig nem kaptunk választ.

A szombathelyi gyár egyelőre szintén nem reagált megkeresésünkre.

A szombathelyi önkormányzat sajnálja, és számokat is elárult

„Sajnálattal értesültünk a városunk egyik legnagyobb vállalatának adóoptimalizáló terveiről, melyek kormányzati jóváhagyás esetén a jelenlegi gazdasági helyzetben még kilátástalanabb helyzetbe hozzák önkormányzatunkat. A pandémia és a kormányzati intézkedések egyaránt jelentős mértékben sújtják városunkat, melyeken felül az Aptiv folyamatban lévő változtatása a helyi iparűzési adó befizetésének mértékét érintően szinte kezelhetetlen – előzetes becsléseink alapján mintegy 1,5 milliárd forint – kiesést eredményezne a költségvetésünkben” – közölte lapunkkal a polgármesteri kabinet kommunikációs vezetője.

Kéner Balázs megerősítette, hogy a cégnek az „elképzelt adó-optimalizáció kapcsán” a Pénzügyminisztériumtól kell jóváhagyást kérnie, de ennek eredményéről egyelőre ők sem tudnak. A Pénzügyminiszterrel való költségvetési egyeztetés egyik pontjának viszont ezt kérte a városvezetés.

Nemény András polgármester ez ügyben már november végén megkereste minisztérium adóügyekért felelős államtitkárát, de választ még ő sem kapott. Emellett több alkalommal egyeztetett Hende Csaba országgyűlési képviselővel is, aki szintén próbál segíteni – tudtuk meg.

„Bízunk benne, hogy a kormány nem fog egy hazai megyei jogú város kárára egy külföldi tulajdonban lévő nagyvállalatot előnyben részesíteni döntésével” – közölte a kommunikációs vezető.

Hozzátette: az Aptiv – korábban Delphi – közel három évtizede végzi ugyanazt a tevékenységet itt Szombathelyen, és nem lehet az országnak az az érdeke, hogy egyik napról a másikra máshol fizessen adót. A kormánynak nagyon sürgősen meg kellene vizsgálnia, hogyan lehet ezt jogi eszközökkel megakadályozni, mert mi van akkor, ha más cégek is követik az Aptiv példáját?

De miért költözik papíron egy cég Írországba?

Az Aptiv persze nem azért alapított céget Dublinban, hogy lehetetlen helyzetbe hozza Szombathely költségvetését, hanem hogy kevesebb adót kelljen fizetniük.

Ez nem illegális, de nem igazán kívánatos.

Írországban nemcsak a társasági adókulcs (12,5%) számít igencsak alacsonynak, de az ország számos más olyan szabályozást is magának mondhat, ami miatt mágnesként vonzza az „adóoptimalizációban” gondolkodó cégeket.

Itt van például bejelentve az európai Apple, a Facebook, a Microsoft, a Google, a Pfizer, a Dell és még megannyi más óriás. Nyilván nem véletlenül.

A bevezetőben említett EP-vitán egyébként nemcsak Írország neve bukkant fel negatív értelemben, hanem Magyarországé is; de ez már jóval messzebb vezet, mint a szombathelyi Zanati út vége.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság