Alaposan felpörgött Ausztria gazdasága

Egészen meghökkentő GDP-növekedést hozott össze a szomszéd.

Ausztria bruttó hazai terméke az idén az első negyedévében a jórészt alacsony bázis miatt jelentősen bővült; negyedéves összevetésben 2,5 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 8,7 százalékkal nőtt a WIFO osztrák gazdaságkutató intézet előzetes adatokon alapuló számításai alapján.

A GDP a tavaly negyedik negyedévben a negyedik Covid-zárlat miatt 1,5 százalékkal csökkent, a harmadik negyedévi 3,4 százalékos negyedéves növekedés után. Tavaly a második negyedévben 4,1 százalékkal nőtt az osztrák bruttó hazai termék az előző negyedévhez képest, amikor 0,4 százalékos volt a csökkenés.

Honnan jött a növekedés?

2022 első negyedévében a pozitív impulzusok elsősorban az erős ipari és építőipari szektorból érkeztek. A hozzáadott érték az iparban az első negyedévben 4,0 százalékkal nőtt , míg a tavalyi negyedik negyedévben 0,3 százalékkal csökkent negyedéves bázison.

Az építőiparban 2,6 százalék volt a teljesítmény növekedése az idei első negyedévben a tavalyi negyedik negyedévihez képest, amikor 1,9 százalékkal csökkent a harmadik negyedévihez képest.

Józing Antal

Az első adatok szerint az ukrajnai háborúnak még kevés jele mutatkozott az első negyedévi teljesítményadatokban, bár a gazdasági szereplők körében már nagy a bizonytalanság.

A hozzáadott érték a fogyasztáshoz kapcsolódó szolgáltatási ágazatokban is nőtt. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és szállítás területén 3,1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, amikor 5,2 százalékkal csökkent negyedéves bázison.

A személyi szolgáltatásokat, művészeteket, szórakoztatást és szabadidős tevékenységeket magában foglaló egyéb szolgáltatások területén a hozzáadott érték negyedéves növekedése 9,7 százalék volt a 2021 negyedik negyedévi 8,8 százalékos csökkenés után.

A magánháztartások (beleértve a háztartásokat kiszolgáló nonprofit intézményeket is) fogyasztói kereslete 2022 első negyedévében stagnált. Három negyedéves növekedés után az állami fogyasztás sem bővült.

A külkereskedelmi dinamika az első negyedévben pozitív volt. Összességében a kivitel 4,1 százalékkal, a behozatal pedig 5,5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. A beruházási kereslet is expanzívan fejlődött, a bruttó állóeszközfelhalmozás 4,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest.

Kínai szintű növekedés

Éves összehasonlításban mindez jelentős, 8,7 százalékos GDP-növekedéssé adódik össze 2021 első negyedévéhez képest, amikor a harmadik zárlat keretében világjárvány megfékezésére tett korlátozó intézkedések vetették vissza 4,1 százalékkal a gazdasági aktivitást.

A tavalyi negyedik negyedévi éves növekedés 5,6 százalékos volt, szintén jórészt az alacsony bázis miatt, mivel a 2020-as negyedik negyedévi GDP 6,1 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság