Lassult az albérletek drágulása, Szombathely a középmezőnyben van

Egy év alatt 19 százalékkal nőttek az albérletárak a vasi megyeszékhelyen.
 • Felemás képet mutat az albérletpiac. Országosan a lakbérek augusztusban 24,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, Budapesten pedig 23,4 százalékos volt a drágulás. Havi szinten viszont tovább lassult az albérlet-áremelkedés üteme.
 • Az infláció hatását is figyelembe véve, azaz reálértéken az albérletárak még mindig járvány előtti szinten vannak.
 • A szeptember végi budapesti kínálat szerint a fővárosban 200 ezer forint volt a kiadó lakások átlagos bérleti díja. A megyeszékhelyek közül Veszprémben és Székesfehérváron 150-150 ezer, Debrecenben 145 ezer, Győrben 135 ezer, Szegeden 130 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer forintot tett ki.
 • Budapesten a mostani albérletkínálat közel negyedénél 150 ezer forint alatt marad a bérleti díj. A megyeszékhelyeken pedig 7-87 százalékot tesz ki a 100 ezer forintnál olcsóbb bérelhető lakások aránya a tulajdonosok kínálatában. Veszprémben a legalacsonyabb, Salgótarjánban a legmagasabb az arányuk.

 • Szombathely a középmezőnyben van Szegeddel és Péccsel együtt, 19 százalékkal nőttek az albérletárak egy év alatt.
 • Az országos albérletpiac ott folytatta, ahol korábban abbahagyta. Júliushoz hasonlóan augusztusban is jelentős lakbéremelkedés történt éves szinten, havi összevetésben azonban folytatódott a drágulás tempója - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexéhez készült elemzésből, amely a kínálati piacra szeptember végén jellemző átlagos bérleti díjakat is bemutatja.

  Harmadik hónapja tart az albérlet-áremelkedés lassulása

  Az országos átlagos nézve augusztusban 24,8 százalékkal magasabbak voltak a bérleti díjak, mint egy évvel korábban. Budapesten pedig 23,4 százalékos volt a növekedés a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Júliushoz képest országosan 1,5 százalékkal, a fővárosban 1,3 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, ez pedig jelentős lassulást jelent a júliusi 2,3 és 3 százalékos havi áremelkedéshez képest.

  Forrás: ingatlan.com

  “Augusztus sorrendben a harmadik hónap, amikor országosan és a fővárosban is lassult a drágulás üteme. Ráadásul abban a hónapban, amely a felsőoktatási tanév indulása előtt főszezont jelent a piacon” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kiemelte: “Az albérletárak alakulását hosszabb távon, az infláció hatását is figyelembe véve még a járvány előtti szinten van a piac. Ez abból látható, hogy a 2015-höz képest reálértéken 2019 végén 30 százalékkal voltak magasabbak a lakbérek, míg idén augusztusban 25 százalékkal haladták meg azt a szintet."

  Mekkora az olcsóbb albérletek aránya Budapesten és a megyeszékhelyeken?

  Az ingatlan.com elemzése ismerteti, hogy szeptember végén a Budapesten és a megyeszékhelyeken átlagosan mennyiért kínálták a bérelhető lakóingatlanokat. A fővárosban 200 ezer forint az átlag. A három legdrágább kerület az V., a II. és a XII., ezekben a városrészekben 245-280 ezer forint az átlaglakbér. Budapesten belül XXIII. kerület a legolcsóbb 135 ezer forintos összeggel, utána következik a X., a XV., a XVIII., a XIX., XXI. kerület egyaránt 150 ezer forintos bérleti díjjal. Budapesten a 150 ezer forint alatti albérletek aránya a tulajdonosok kínálatában 24 százalékot tett ki szeptember végén, az V. kerületben 8 százalékos, a XXIII.-ban azonban 70 százalékos volt a részesedésük.

  Forrás: ingatlan.com

  A megyeszékhelyek közül Székesfehérvár és Veszprém a legdrágább város, itt szintén 150 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat. Debrecen 145 ezer forint, Tatabányán és Győrben 135-135 ezer, Szegeden 130 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer forintért.

  Szombathelyen 130 ezer forint az albérletek átlagára, egy év alatt 19 százalékos növekedés után. A vasi megyeszékhely ezzel Szegeddel és Péccsel van egy szinten, a középmezőnyben.

  A megyeszékhelyeken a 100 ezer forint alatti kategóriába sorolhatóak az olcsóbb kategóriába a tulajdonosok kínálatán belül. Debrecenben, Győrben, Tatabányán, Székesfehérváron és Veszprémben 7-16 százalékos az arányuk, a másik véglet Salgótarján és Kaposvár, ahol a kínálat 87, illetve 70 százalékát adják a havi 100 ezer forint alacsonyabb áron.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság

  Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t