Államigazgatás: mi vár ránk 2013 után?

Egyre tágabbra nyitják a kormányablakokat, miközben a hivataloknak fontos szerepe lesz a megyei vagyon átadásában is. Járási rendszerről, új ügykörökről.

Mint ismeretes: január 3-án az országban 29 helyszínen nyíltak meg a megyei kormányhivatalok Integrált Ügyfélszolgálati Irodái, melyek kormányablak néven vonultak be a köztudatba. A megyei jogú városokban, megyeszékhelyeken, valamint Budapest négy pontján létrehozott kormányablakok az első csírái annak az államigazgatás átalakítási folyamatainak, melyből a tervek szerint 2013-ra kinőnek a járási hivatalok.

Végül csak egy ablak maradhat

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes korábbi látogatása A kormány ablakába mindig besüt a nap - itt járt Navracsics 2011. February 01. 07:41 után a napokban Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár érkezett a vasi megyeszékhelyre, hogy testközelből is szemügyre vegye a vasi kormányablak működését. A Szombathely, Hunyadi út 45. szám alatti irodára később várhatóan még nagyobb szerep hárul, ugyanis a jövőben megszűnnek az egykor önálló szakigazgatási szervek (például a földhivatal, vagy a nyugdíjigazgatóság) ügyfélszolgálati részlegei. Ezzel valósulhat meg a tényleges egyablakos ügyintézés, amikor az állampolgároknak csak a kormányablak címét kell megtanulniuk, s ott minden, az állammal kapcsolatos hatósági ügyet el tudnak intézni.

A kormányablakoknál januárban 29 ügykörben kaphattak segítséget az állampolgárok, március 15-től a kettős állampolgárság iránti igények benyújtásának lehetőségével ez a szám 30-ra ugrott. Október 17-től pedig további 31 új ügykörrel bővült a repertoár. Szabó Erika kérdésünkre elmondta: az új ügyköröket úgy válogatták össze, hogy azok ne jelentsenek költséget a kormányhivataloknak.

Ezek után nézzük, milyen új ügyekben fordulhatnak az emberek a kormányablakokhoz. Több mint húszezres évi ügyfélforgalommal az alábbi területek lehetnek igazán érdekesek: fogyasztóvédelmi panaszok, közérdekű bejelentések, TAJ és európai egészségbiztosítási kártya, illetve őstermelői igazolvány igénylése, a nyugdíj folyósításához kapcsolódó bejelentési kötelezettségek.

Október 17-étől kezdve foglalkoznak a gyógyszertámogatáshoz kapcsolódó, méltányosságból adható egyszeri segély iránti kérelmek átvételével, de az állampolgárok már a parlagfűvel fertőzött ingatlanokról is bejelentést tehetnek a kormányablakoknál.

A szombathelyi kormányablak belülről
Mészáros Zsolt

További fontos változás, hogy a devizahitelek végtörlesztésének igénybevételi lehetőségeiről az ügyintézők szintén tájékoztatni tudják az embereket. Szabó Erika kiemelte: az ügyintézőket úgy képezték ki, hogy általános ügyekben is tájékoztatást tudjanak adni, de segítenek például a különböző nyomtatványok kitöltésében is.

Mi vár ránk 2013-tól?

Az államtitkártól megkérdeztük, mi vár ránk 2013 után? Nos, az elsődleges feladat a járások létrehozása, ezek lesznek a legkisebb államigazgatási területi egységek. Az államigazgatási és a helyi önkormányzati feladatokat elválasztják egymástól: a polgármesteri hivatalok a helyi közügyekhez szükséges háttérmunkát végzik majd. A kistelepüléseken pedig a járási hivatal szervezi meg, hogy milyen időtartamban és mikor küldi ki az ügyintézőket.

2013-ra egyébként országosan már körülbelül 300 kormányablakot nyitnak. A feladatra várhatóan 5-6 ezer új ügyintézőt tanítanak ki. Elsősorban a diplomás, nyelvtudással rendelkező munkaerőt keresik. További érdekesség, hogy a már a rendszerben dolgozó ügyintézők négyhetes képzést teljesítettek.

Rákérdeztünk, tervezik-e Szombathelyen újabb kormányablak megnyitását. Szabó Erika azt mondta, 2013-ra minden megyei jogú városban több kormányablak is lesz, helyszín szempontjából elsősorban a vasútállomást, illetve az egyéb, igazán forgalmas csomópontokat tartanák ideálisnak.

dr. Szabó Erika államtitkár sajtótájékoztatója
Szabó: a vagyonátadás kapcsán sok a nyitott kérdés
Bonyhádi Zoltán

Végül, nem kerülhettük meg a megyei vagyonátadás ügyét sem, melyben január 1-től és azt megelőzően is főszerep jut a kormányhivataloknak.

A megyei önkormányzatok konszolidációja is a kormánymegbízott feladata lesz. A megyei fenntartású intézmények átvételéről az országgyűlés hétfőn fogadta el a törvényt. Egyelőre ezer kérdésünk van. Nem tudjuk, hogy a megkezdett uniós pályázatokat az intézmények hogyan folytathatják. Nincsenek végleges információk az intézményfinanszírozásról, de arról sem, hogyan kapják a fizetésüket azok a közalkalmazottak, köztisztviselők, akik átkerülnek a kormányhivatalokhoz.

A számtalan kérdés megválaszolásán öt munkacsoport dolgozik. Fontos, hogy a megyei önkormányzat elnökének, valamint a kormánymegbízottnak minél előbb meg kell kezdenie a tárgyalásokat, mert január 1-től az összes intézménynek és a megyei önkormányzatnak is tovább kell működnie.

- mondta az államtitkár a nyugat.hu-nak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

A kormány ablakában – Eztán hol mit intézhetünk?

Szombathelyen is nyílt egy integrált ügyfélszolgálati iroda: két pulttal, mosolygós, egyenruhás lányokkal, fehér dizájnos kis puffokkal.

Teszteltük a szombathelyi kormányablakot

EU-s TB kártyát, ügyfélkapu regisztrációt intéztünk, valamint ellenőriztettük a biztosítási jogviszonyunk meglétét. Ha mindenben intézkedni nem is tudtak, de segítséget bőven kaptunk.

Szólíthatjuk főispánnak? – Interjú Harangozó Bertalannal, a Vas Megyei Kormányhivatal vezetőjével

Volt Szombathely alpolgármestere, aztán a megye egyik vezetője.Most csúcskormányhivatalnokként az emberközpontú ügyintézést akarja megvalósítani. Szereti a családját, a jó bort, és nagyon nem szerette a szögesdrótot.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet