Az igazi szuperhősök kétszárnyúakat és négylábúakat mentenek

Bogáti András több mint húsz éve menti az állatokat, a rókától a sünig, a sarlósfecskétől a gólyáig.

Hol a magasban, hol a befagyott szombathelyi Csótón menti a madarakat Bogáti András, az Őrségi Nemzeti Park polgári természetőre. Több mint 20 éve teszi félre a munkát, ha megcsörren a telefonja és sérült madár miatt hívják, de őzgidán, sünön és kölyökrókán is segített már.

Az állatvédő egyesületek rengeteg hívást kapnak bajban lévő kutyák, macskák miatt és szerencsére egyre többen viselik szívükön más állatok sorsát is. Bogáti András telefonszámát is sokan ismerik.

Ő vett részt abban a gólyamentésben, amiről még a nyáron írtunk. Fejjel lefelé lógva vergődött Toronyban egy gólya 2023. August 17. 09:41 Az állat lába beleakadt egy vezetékbe és nem tudott elrepülni. Összefogásra volt szükség, az áramszolgáltató lekapcsolta a közvilágítást, áramtalanította a hálózatot. A tűzoltók emelőkosaras autóval vonultak a helyszínre, lehozták a gólyát, Bogáti András pedig lefertőtlenítette a sérült felületet, visszahúzta a bőrt, bekötözte a lábát. A madár az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó, kőszegi Chernel-kertbe került.

Bogáti András átveszi a mentett gólyát
TM/Nyugat.hu

Ahogy beszélgetünk Andrással, rengeteg történet jut eszébe. „Egyszer az egyik szombathelyi benzinkút munkatársai telefonáltak, hogy a szomszéd cég telephelyén van egy madár, nem is tudják milyen madár, talán vadkacsa és nem tud elrepülni” – elevenít fel egy izgalmas esetet András. Kiderült, a madár egy sarki búvár, a vadkacsához hasonló vízimadár.

A cég üzeme, aminek lapos volt a teteje, fentről úgy nézhetett ki, mint egy vízfelület, tó, ezért akart azon landolni az állat, de nagyot koppanhatott, a szárnya is kificamodott, képtelen volt elrepülni. A telephely zárva volt, de a tulajdonos engedélyével a természetőr átmászott a kerítésen, megpróbálta dobozba tenni a madarat. Igen ám, de a sarki búvároknak rendkívül erős a csőre, a madár veszélyben érezte magát, apró darabokra szaggatta a dobozt, aztán megmentője felé vette az irányt.

András végül nagy nehezen be tudta fogni és Kőszegre szállította, ahol felépült, később elengedték. Utólag tudta meg, egy ilyen madár akár súlyos sérüléseket is tud okozni a csőrével, ami nemcsak erős, hanem olyan éles, mint a kés.

A természetőr azt mondja, a testi épségünket nem szabad kockáztatni. Egyébként sokszor segítettek már Andrásnak a tűzoltók. Volt, hogy nem volt létrája egy sarlósfecske megmentéséhez, erre kivonultak a lánglovagok.

„Egy fakopáncs egy ház szigetelését kezdte meg a magasban, biztosan észlelte, hogy pókok, bogarak lehetnek benne. Ha szakszerűen rakják fel a szigetelést, akkor nem kezdi meg a harkály. Abba az üregbe sarlósfecskék költöztek. Az egyiknek beakadt a lába a műanyag hálóba, ami a szigetelés része, nem tudott elrepülni” - tudjuk meg a madármentőtől.

Szemből munkások látták, hogy szegény madár már két napja vergődik, telefonáltak. András szólt a tűzoltóknak ismét, csak egy létrát akart kérni, de mentek segíteni.

Megérkezett a segítség
Bogáti András

Sikerült kiszabadítani, a fecske is Kőszegre került. A sarlósfecskékre jellemző, hogy nem fogadják el a táplálékot, de ez az állat már annyira kimerült, szomjas volt, hogy meg tudta itatni András.

A kismadár elfogadja a vizet megmentőjétől

Fontos, hogy ne hagyjuk a madarakat szenvedni, minél előbb segítsünk rajtuk. „Amikor van mondjuk egy kificamodott szárnyú madár, sikerül megmenteni, meggyógyul és röpképes lesz, el lehet engedni, ez a fizetség a munkámért” – mondja a természetőr.

A szombathelyi Pelikán parkból már kétszer mentett sünt András. Mindketten egy körülbelül egy méter mély csőbe pottyantak bele és nem tudtak kimászni belőle.

T.M.

Könnyen felmerülhet a kérdés, honnan értesült András a vészhelyzetekről. Az egyik esetben például egy sétáltatott kutya fedezte fel a cső mélyén mocorgó közép-európai sünt, gazdája értesítette Bogáti Andrást. A mentés után, ő maga vett fedelet a csőre, hogy ne történjen több baleset.

Bogáti András
T.M.

Tehát, cseppet sem veszélytelen a madarak és a sünök élete Szombathelyen és környékén, de jó tudni, hogy nekik is vannak őrangyalaik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód