Amíg ön aludt, új adót vetett ki a kormány

Súlyosan megadóztatják a megtakarításokat.

A 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is meg kell fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után – írja a hvg.hu a Magyar Közlönyben szerda este megjelent kormányrendelet alapján.

A jogszabály értelmében csaknem megduplázódik a kamatokra terhelt közteher mértéke, ráadásul egy olyan időszakban, amikor a magas infláció miatt így is nehéz reáljövedelmet szerezni a megtakarításoknak.

A július elsején hatályba lépő rendelet alapján a jelenleg 13 százalékos szochót a következő megtakarítások kamatjövedelme után kell megfizetni:

- bármely hitelintézeti betét (takarékbetét),

- fizetési számla után a hatálybalépést követően keletkező - kamatjövedelemre;

- lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára;

- a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára;

- nyereménybetét, tárgynyeremény után szerzett kamatjövedelem esetén a magánszemélyt teljes egészében az e rendelet - hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre;

- a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére;

- a rendelet hatálybalépésétől nyújtott tagi kölcsön kamatára; foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény tagját az ott említett jövedelemnek a teljesített feltételes jogszerzési időtartamnak az e rendelet hatálybalépését követő időszakkal arányos részére.

Az adó megfizetése alól csak az ingatlanalapok befektetési jegyei és az állampapírok mentesülnek, írja a hvg.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek