„Ha egy beteg gyerek úgy érzi, van egy egyetemista haverja, az elképesztően menő”

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány ötlete Forgács-Fábián Sárától származik, akinél 9 éves korában súlyos betegséget diagnosztizáltak és a szombathelyi Markusovszky Kórházban kezelték.

Az Amigók lelkes egyetemista önkéntesek, akik heti rendszerességgel látogatnak kórházban gyógyuló beteg gyerekeket, hogy játékkal és nyelvtanulással motiválják őket a gyógyulásra, és becsempésszék a fehér kórházi falak közé a mosolyt, a jókedvet és a barátságot.

„Szinte minden alkalom után napokig csak arról beszélt Zsoltika, hogy milyen volt az Amigókkal. Látni a mosolyt, az izgatottságot a gyerekeken – alig várják a következő foglalkozást. Számomra a legjobb emlék Lilla rajzai voltak – leírhatatlan érzés fogott el, mikor a kezemben tartottam egy kis könyvecskét, hátul a kislányom nevével. Az Amigos csapata sok erőt, időt fektet ebbe a munkába és mindezt a gyerekek mosolyáért teszik” – mondja Lilla és Zsoltika apukája, Péter.

Máté és Márk anyukája, Piroska is arról mesél, hogy fiai minden hónapban izgatottan várják a foglalkozásokat. Azt mondja, a program során játszva, észrevétlenül fejlődtek és fejlődnek folyamatosan a gyerekek különböző képességei, ezért pedig rettentő hálásak. Kata, Hanna anyukája szerint lánya valódi példaképeket és olyan hiteles barátokat kapott, akik nemcsak a tanulásban, hanem a céltudatosságban is tudnak neki segíteni. Reméli, egy nap Hanna is zöld pulcsit húzhat – ez ugyanis az Amigók szimbóluma.

De hasonló véleményen van Blanka és Vencel anyukája, Anikó is: „Mindkét gyerekem nagy rajongója a foglalkozásoknak. Örülök, hogy ilyen lelkesek és segítőkészek az amigosos lányok és fiúk. A cél, a szándék, a segíteni akarás... Ez pozitív példaként van mindkét gyerekem előtt az Amigos által.”

Régóta tagja az Amigos-családnak egy 14 éves fiú is, akinél a szombathelyi Markusovszky Kórházban diagnosztizáltak leukémiát, itt kapta meg a vénás kemoterápiás kezelését is. Minden jól is ment, aztán a fenntartó terápia befejezését követő kontroll időszakokban, amikor már majdnem egészségesnek nyilvánították öt év után, újra kiújult a betegsége.

A fiú aztán Budapestre került, ahol megkapta a következő szükséges kezelést és mérföldkőhöz érkezett. Akkor ugyanis már működtek az országban az Amigók, akik fel is vették vele a kapcsolatot és rengeteget segítettek neki, rendkívül jó kapcsolatot alakított ki velük.

„Ezekről a gyermekekről azt kell tudni, hogy a kemoterápiás kezelések alatt nem járhatnak közösségbe, ezért rettentően örülnek, ha bárki kapcsolatot létesít velük, és aztán tartja is azt” – meséli dr. Györke Eszter, a Markusovszky Kórház gyermek onkohematológusa, aki szoros kapcsolatot ápol az Amigókkal, így maga is megtapasztalta, mennyit segítenek a gyerekeken.

Györke Eszter
dr. Györke Eszter, a Markusovszky Kórház gyermek onkohematológusa.
Mészáros D. Zsolt

A transzplantációt követően idén egy újabb betegséggel kellett felvennie a fiatal fiúnak a harcot, emiatt már Bécsbe vitték, ahol egy rendkívül modern terápiát kapott. De miután onnét hazajött, az volt az első kérdése, hogy mehet-e idén táborba, és ott lesznek-e az Amigók.

„És ő 14 éves fiú. A 3-6 éves gyerekeknél tulajdonképpen teljesen természetes, hogyha valaki kedvesen rájuk mosolyog és játszik velük egyet, akkor kötődni fognak hozzá. De ha a 14-16 éves korosztálynál valakik ki tudnak alakítani egy ilyen szoros kötődést, akkor én azt gondolom, hogy az nagyon nagy dolog” – mondja a doktornő, aki hozzáteszi, hogy a fiú most jól van, állapota stabil.

De mégis kik azok az Amigók és mi az az Amigos?

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány ötlete Forgács-Fábián Sárától származik, akinél 9 éves korában súlyos betegséget diagnosztizáltak. Az alapítvány létrejöttének oka és azóta is fő célkitűzése, hogy egy nap minden beteg gyermek mellett legyen egy Amigo, vagyis egy barát.

Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért Alapítvány megálmodója.
Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért Alapítvány megálmodója.
Facebook/Amigos a gyerekekért

Na de kik azok az Amigók? Önkéntes egyetemisták, akik mindannyian ugyanazt a célt próbálják elérni: hogy a gyerekeket hozzásegítsék a gyógyuláshoz játékos nyelvtanulással, kézműves foglalkozásokkal vagy bármi olyan tevékenységgel, amelyet a gyermek igényel.

És bár önkéntesekről beszélünk, nem úgy működik a dolog, hogy aki Amigo akar lenni, abból Amigo is lesz. Először is olyan lelkes és nyitott egyetemisták, főiskolásokat várnak, akik beszélnek legalább egy idegen nyelvet, és szívesen adnák át ezt a tudásukat játékos keretek között kórházi beteg gyerekeknek vagy hátrányos helyzetű gyerekeknek.

„Nekünk könnyű dolgunk van, mert mi már egy kiválogatott társaságot kapunk. Tulajdonképpen azt, hogy megszűrjük, hogy ki jöhet ezekhez a gyerekekhez, elvégzik helyettünk a Sáráék” – mondja dr. Györke Eszter.

Egy komoly felvételi eljáráson mennek ugyanis keresztül az egyetemisták. A folyamat mindenhol ugyanaz: először egy írásbeli feladatlapot kell kitölteni, a második körben pedig egy szóbeli beszélgetésen kell részt venni. Majd miután eldőlt, hogy kik lesznek az újgenerációs Amigók, kezdődhet betanulási folyamat az egynapos, intenzív betanítással, vagyis az Amigo Iskolával, aztán a kórházi kapcsolattartókkal való találkozóval, majd jöhetnek az első éles bevetések, a plusz feladatok, de még ezután is folyamatosan oktatják őket.

„A szóbelire izgulva érkeztem, de fülig érő szájjal távoztam. Olyan mókás hangulatban telt a beszélgetés, hogy elfelejtettem izgulni. Örök emlék marad az érzés, amikor megérkezett az e-mail a hírrel, hogy felvettek” – meséli egy önkéntes.

Az Alapítvány 2014-ben kezdte meg tevékenységét, először kis létszámmal és kizárólag Budapesten. Mára a közösség már 5 nagyobb vidéki városban van jelen, a főváros mellett csatlakozott Szeged, Debrecen, Szombathely és Pécs is. A taglétszámban is nagy bővülés figyelhető meg, 153 aktív Amigo, azaz önkéntes egyetemista kezdte meg 2021 őszén az önkéntes tevékenységet országszerte összesen 14 kórházi egységben.

„Mi a kórházba a gyermekek barátaiként érkezünk, ezzel hamar megteremtődik a kötetlen hangulat gyermek és Amigo között. A kórházban lévő gyermekek gyakran magányosak, a kórházi ápolás miatt kiesnek a baráti közösségükből és a kórházpedagógusoknak nincs mindig ideje a nyelvoktatással is foglalkozni, így lemaradnak az idegen nyelvek tanulásával. Az Amigók a gyermekeket barátokként kezelik, vagyis barátkozással segítik őket, a játékos nyelvtanulással pedig visszacsempészik az idegen nyelveket is a gyakorlatba” – tudjuk meg Horváth Mirtilltől, aki a szombathelyi kórház egyik önkéntese.

A szombathelyi Amigók: Horváth Mirtill, Czita Virág és Sághegyi Erik
A szombathelyi Amigók: Horváth Mirtill, Czita Virág és Sághegyi Erik a Csodaszarvas táborban.
Facebook/Mirtill Horváth

Ez normál körülmények között heti 30 kórházi látogatást jelent, bár ezt a vírushelyzet kicsit felülírta, de erről majd később.

A kiindulópont: Szombathely

Szombathelyre 2019 áprilisában költözött be az Amigos, ami azért is számít különlegességnek, mert Sára, az alapító gyerekként sokat volt kórházban, ráadásul nem is akárhol: a szombathelyi Markusovszky Kórházban, így tulajdonképpen innét indul az alapítvány története.

„Hosszú ideig voltam kórházban gyerekként, így tudom, hogy sok gyerek, aki hasonló cipőben jár, vagy soha többet nem akar az egészségügy közelébe menni, vagy pedig nagyon is a közelében szeretne maradni. Velem a második történt. Akkor biztos voltam abban, hogy orvos leszek, de végül nem így lett. Viszont nem engedtem el a dolgot, kerestem-kutattam, hogyan tudnék segíteni” – meséli Sára, aki tehát maga is átélte, hogy mi mindenen mennek keresztül a súlyosan, tartósan beteg gyermekek, emellett pedig a szülők, családtagok helyzetét is láthatta, ismeri.

Az is eszébe jutott, hogy mennyire hiányoztak neki a barátai a kórházban. Mert igazából minden mást megkapott a családjától, az orvosoktól és a kórházpedagógustól, de a barátokat azért nem olyan könnyű pótolni.

„Amikor én kórházban voltam Szombathelyen, volt egy pedagógus, Monika, aki egyébként még a mai napig ott dolgozik. Rengeteget játszott és tanult velem. Én meg egyszer csak kitaláltam, hogy latinul szeretnék tanulni, mert hát az orvosok latinul írják a recepteket – gondoltam én. Így nekiálltunk latinul tanulni” – árulja el Sára.

A kórházpedagógusok a tartós kórházi kezelés alatt álló gyermekek tanulási elmaradásában segítenek, szükség esetén az osztályozó vizsgára való felkészítésben, arra törekszenek, hogy a gyerekek idejének értelmet adjanak. Ha kell, felveszik a kapcsolatot az anyaiskolákkal és megbeszélik az esetleges vendégtanulói státusz szükségességét, érdemjegyeket és a rendszeres oktatásról igazolást is adnak - írja a gokvi.hu.

„Sára még csak ötödikes volt, amikor megismertem. Pszichopedagógusként dolgoztam, dolgozom mind a mai napig a szombathelyi gyermekosztályon. Hamar megbarátkoztunk egymással. Sokat játszottunk, beszélgettünk, próbáltam oldani azt a feszültséget és szorongást, amit a betegség és a kezelés okozott” – meséli Fekete Monika, aki kollégájával napközben, iskolaidőben foglalkozik a beteg gyerekekkel, majd délután érkeznek az Amigók, akikkel folyamatosan tartják a kapcsolatot, tőlük informálódnak, hogy milyen gyermekek vannak éppen az osztályon és milyen foglalkozással készüljenek.

Fekete Monika
Fekete Monika, a szombathelyi Markusovszky Kórház kórházpedagógusa.
Facebook/Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Kh. Alapítvány

És mivel a szombathelyi kórházpedagógus ilyen pozitív hatással volt rá, az volt Sára elképzelése, hogy ezekben kell majd neki is segítenie. Például a matekban, magyarban, történelemben, ami abból a szempontból kapóra is jött, hogy amikor Budapestre ment tanulni, az egyetemen például volt történész barátja is. Így eldöntötte, hogy ők bizony ezt fogják csinálni.

„Bementem Budapesten a Tűzoltó utcai gyermekklinikára és találkoztam Kati nénivel, akinek elmeséltem a nagy tervet, ő meg azt mondta, hogy ez mind szép és jó, de ilyen már van. És ez az ő munkája, mert hogy Kati néni is kórházpedagógusként dolgozott. Én pedig csak álltam ott, hogy most akkor mi mégis hogyan tudnánk segíteni? És Kati néni nagyon rendes volt, mert azt mondta, hogy bizony nagy szükség van ránk is, hiszen sorstársai vagyunk a gyerekeknek, és tudunk velük úgymond félig felnőttként, félig gyerekként foglalkozni. Végül pedig ott lyukadtunk ki, hogy milyen jól ki lehet szakadni a kórházi környezetből nyelvtanulással, hogy milyen menőnek érzi magát még egy felnőtt is, amikor mondjuk találkozik egy japánnal, és tud neki japánul köszönni” – meséli Sára.

Aztán megkérdezte néhány barátjától, hogy lenne-e kedvük bemenni vele a kórházba gyerekeket tanítani, és mint utólag kiderült, nekik igazából fogalmuk sem volt, hogy mire vállalkoztak. Ők csak azt látták, hogy csillognak Sára szemei, és ennyi elég is volt nekik, hogy belevágjanak. És így jött létre 11 egyetemistával az alapító csapat.

„Akkor ez még hobbi volt, amivel úgymond pótoltam azt, hogy nem vagyok orvos, de valahogy mégis tudok segíteni. És ahogyan telt-múlt az idő, egyre komolyabbá vált, egyre többen akartak csatlakozni hozzánk. Ennek az egésznek pedig az lett az eredménye, hogy ma már nemcsak nekem, hanem másoknak is ez a főállása” – tudjuk meg.

De mégis hogyan lett egy hobbiból országos program?

„Az első pillanat, amikor azt láttuk, hogy ebből valami komoly dolog lesz, az az volt, amikor két év után, 2016-ban alapítvánnyá váltunk. Mert addig csak egy 16 főből álló baráti társaság voltunk, akik bejártak a kórházba barátkozni a gyerekekkel. Ez egy nagyon komoly lépés volt” – meséli Sára, de azt mondja, tulajdonképpen már a legelején, a legelső foglalkozásnál tudta, hogy működni fog a projekt: „Nekem igazából soha nem jutott az eszembe, hogy lesz olyan, hogy ez nem fog működni.”

Amigos a gyerekekért Alapítvány
Amigos a gyerekekért Alapítvány

Aztán a másik nagy mérföldkő az volt, amikor Sára külföldön szeretett volna továbbtanulni. Úgy tudta, hogy ehhez át kell adnia az Amigos vezetését, és biztos volt abban, hogy ezt más már nem fogja szerelemből csinálni, hiszen addigra már nagyon sok tennivaló volt vele. Az alapítvánnyá válással ugyanis egyre több feladat is jött, rendszeres csapatépítéseket kezdtek tartani, elindították az Amigos Iskolát a továbbképzéseknek és elkezdtek Amigo-avatókat is tartani. Így már nem volt elég a baráti kör, egyre több embert kellett bevonni, akiket képezni kellett és akiknek fizetést is kellett adni.

„Én ezt úgy szoktam mondani, hogy kiflire mindenkinek kell a pénz. Tehát eljött az a pillanat is, amikor biztossá vált, hogy fizetést kell adnunk az embereknek, hiszen többeknek már a munkahelye lett az Amigos. Így elkezdtünk adományt gyűjteni - cégektől, magánszemélyektől, bárkitől, aki szívesen az ügy mellé áll. Van, aki egy adag plüssmackót és van, aki pénzt ad, más a foglalkozásokban segít” – mondja.

És ez azóta is tart, hiszen folyamatosan növekszik, bővül az Amigos. Folyamatosan keresnek vállalati együttműködéseket, olyanokat, akikkel hosszútávon tudnak majd együtt dolgozni. Jelenleg 4 kiemelt támogatójuk van, köztük a LEGO is – akiknek segítségével többezer beteg és szociálisan nehéz helyzetű gyereknek segíthettek 2020-ban és 2021-ben –, de rajtuk kívül még további 9 céget tartanak számon partnerként a hivatalos oldalukon.

Amigos a gyerekekért Alapítvány
LEGO-osztás.
Facebook/Amigos a gyerekekért

A vállalatok mellett viszont rengeteg magánember is rendszeresen segít nekik adományokkal. „Nagyon sok olyan kisadományozónk van, például egyetemisták, aki azt mondják, hogy ‘én adok havonta 500 forintot egy amigosos munkavállalónak’. De vannak vállalat-tulajdonosok és üzletemberek is, akik az év végén az osztalék egy százalékát jó célra adományozzák és minket választanak” – meséli Sára.

2020-ban például 115,3 millió forintnyi adományt kapott az alapítvány. Adó 1%-felajánlással 4,9 milliót, pályázatokból és grantekből 6,4 milliót, magánszemélyektől összesen 10,5 milliót, cégektől 50 millió forintot, tárgyi adományt pedig összesen 43,5 millió forintnyi értékben. Ez a költségvetés lehetővé teszi, hogy több mint 10 ember dolgozzon az alapítványnak alkalmazottként.

Amigos a gyerekekért Alapítvány
Amigos a gyerekekért Alapítvány

A pénz mellett viszont van még más is, ami feltétlenül kell ahhoz, hogy egy ilyen program működjön. Ez pedig a csapat – emeli ki Sára:

„Ez egy nehezen leírható dolog, de a lényeg, hogy ha nincsenek Amigók, akkor nincsen Amigos. Lehet ezer forintunk vagy százezer, nagyon jó irodahelyiségünk, végtelen telefonszámlánk, bármi. De ha nincsenek Amigók, akkor nincsen Amigos. Úgyhogy az önkéntesek, az emberek, a csapat a legfontosabb.”

A legfontosabb: a csapat.
Amigos a gyerekekért Alapítvány

Ez is adja többek között az Amigos különlegességét. Hiszen elég egy Amigo, aki bemegy a kórházba, leül a gyerek ágya mellé, és eltölt ott egy órát. Beszélgetnek, mesél arról a gyereknek, hogy majd az Erasmusszal megy Tallinba, vagy éppen csak arról, hogy hétvégén paradicsomot ültettek a családdal.

„És ha a gyerek úgy érzi, hogy neki van egy egyetemista haverja és hát ez elképesztően menő, akkor már értéket adtunk” – mondja Sára.

Viszont rengeteg munka is van emögött és az alapítványt működtetni kell. Egy bizonyos méret felett azonban egy ilyen projekt már nem tud már annyira önszerveződő lenni, mivel a minőséget is garantálni kell, ott van a gyermekvédelmi protokoll is, és a kórházaknak is nagyon fontos elvárásaik vannak.

Saját gyermekvédelmi protokolljukat a magyar és nemzetközi gyermekvédelmi jogszabályoknak megfelelően alkották meg. Ez minden esetben szem előtt tartja a gyermekek védelmét, éppen ezért az önkénteseket és munkavállalókat meghatározott felvételi eljárás keretében úgy választja ki, hogy ne csak a meghatározott munka elvégzésére legyenek alkalmasak, hanem értékrendszerük is megfeleljen a Gyermekvédelmi Irányelvnek.

Ennek alappilérei:

 • Nem különböztetünk meg!
 • Nem toleráljuk!
 • Központban a gyerek!
 • Együtt vagyunk!
 • Közös ügyünk!
 • Transzparensek vagyunk!
 • Előzzük meg!
 • Ez nem játék!
 • Naprakészek vagyunk!
 • Adataidat biztonságban tartjuk!
 • Megfelelünk a szabályoknak!
 • „Amikor tízen voltunk, akkor nem volt fizetett munkavállalónk, nem voltak szervezeti eszközeink. Most már t9bb saját munkavállalónk van, nagyon sok képzést is tartunk az Amigóknak ahhoz, hogy közösségbe tudjuk szervezni őket. Annyi a probléma, hogy ha ennyi városban jelen vagyunk, és szeretnénk ugyanazt a minőséget biztosítani, akkor már elengedhetetlen, hogy koordináljuk ezt a sok embert. És a koordináció sok pénzbe kerül, de szerencsére összejön a megfelelő összeg támogatásokból” – teszi hozzá Sára.

  2020-ban például 84,4 millió forintot költöttek: 60,5 milliót a gyerekekre és a foglalkozásokra, 5,2 milliót a csapat képzésére, 18,7 milliót pedig a stabil működésre - bebiztosították magukat például 4 városban, elindítottak 4 online programot és lett 6 új munkavállalójuk is.

  Amigos a gyerekekért Alapítvány
  Amigos a gyerekekért Alapítvány

  Hogyan működik a program?

  A kórházi látogatások során egy-egy Amigo kéthetente 2 órát tölt átlagosan a kórházban, ezeket a kórházi látogatásokat pedig bevetéseknek hívják. Egy-egy bevetés sokféleképpen nézhet ki, a gyermekekkel való foglalkozás során igazodnak a látogatott gyermek életkorához és igényeihez, de fő céljuk, hogy minden kis beteget motiváljanak a gyógyulásra.

  A nyelvtanulás történhet például hatalmas UNO-kártyapartik közben, hiszen kisebb gyerekeknél a kártya tökéletes eszköz mondjuk ahhoz, hogy megtanulják a színeket. De nagyobb gyerekek esetében is lehet játékok segítségével belefogni a nyelvtanulásba. Ott van például a Dixit nevű asszociációs játék, melynek során akár idegen nyelven is lehet címet adni a választott képnek – magyarázza Mirtill.

  Uno és Dixit Amigos-módra
  Dixit és Uno Amigos-módra.
  Facebook/Amigos a gyerekekért

  Emellett vannak saját fejlesztésű idegen nyelvi munkafüzeteik is a foglalkozásokhoz, ezek jelenleg angol és német nyelven, kezdő és haladó szinten segítik a bevetéseket. De azt mondják, sok más játékhoz is lehet még nyúlni, illetve kézműves foglalkozásokkal is változatossá és élvezetessé lehet tenni a gyerekek délutánját. Ott van még a „Nyelvi Kavalkádunk” is, amiben 16 nyelvhez vannak nyelvtanulási alapok, illetve újdonságuk még a „Küldetésfüzet”, aminek segítségével meséken át kalandozhatnak és oldhatnak meg készségfejlesztő feladatokat a gyermekek.

  Kézműveskedés Amigos-módra.
  Kézműveskedés Amigos-módra.
  Facebook/Amigos a gyerekekért

  Aztán jött a koronavírus

  Az imént felsorolt tevékenységek normál körülmények között működnek, de mint az élet sok területén, úgy az Amigosnál is sok minden átalakult a vírushelyzet hatására. Igyekeztek a lehető leghamarabb felvenni a ritmust és a járvány ellenére folytatni az önkéntes tevékenységet - még akkor is, ha a látogatási tilalom miatt ők sem mehetnek be a kórházakba. Így 2020-ban a Covid miatt jött egy új irány: a beteg gyerekek mellett a hátrányos vagy a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került gyerekeket is támogatják.

  „Amikor először online térbe kerültünk, akkor még nem volt elég tapasztalatunk és kidolgozott programunk sem, hiszen mindig személyes jelenléttel zajlottak a bevetések. Ezt próbálta meg a közösség a lehető leghamarabb és legügyesebben orvosolni, ami mára sikerült is, hiszen az újabb látogatási tilalom már nem okozott nehézséget az átállásra. De ez úgy volt lehetséges, hogy különféle programokkal az online térbe költöznek a foglalkozásaink. Ennek jelenleg háromféle verziója van: ezek az Amigos Mini, az Amigos Kalandor és az Amigos Online” – avat be Mirtill.

  Az Amigos Mininél mindig két Amigo vezet egy csoportos foglalkozást, melyen 1-6. osztályos, betegséggel küzdő vagy hátrányos helyzetű gyermekek vesznek részt. Az Amigók mindig fix tananyaggal készülnek, amit az önkéntesek egy kisebb csapata fejleszt, prezentációkkal és feladatötletekkel tarkítva.

  Amigos Mini
  Ilyen egy Amigos Mini-fotlalkozás.
  Facebook/Amigos a gyerekekért

  Illetve van egy különleges segédeszközük is, a LEGO, ami azért fontos, mert ezekkel a játékkockákkal a gyerekek finommotorikus képességei is fejlődhetnek. 2020-ban például három turnusban, 11 nonprofit szervezettel és 36 kórházzal együttműködve összesen 9305 LEGO-szettet ajándékoztak oda a programban résztvevő gyerekeknek.

  Így hiába az online közeg, a foglalkozás mégis lehetőséget ad a fizikai játékra is. Az Amigók pedig külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy az elismerést minden résztvevő gyermek egyaránt érezhesse.

  A legújabb program az Amigos Kalandor, ami szintén egy kiscsoportos foglalkozás, ugyancsak két önkéntes vezényletével. Ezeken a foglalkozásokon 3-7. osztályos gyermekek vesznek részt, akik heti feladványokkal találkozhatnak. Ehhez a programhoz is mindig kész tananyagot visznek az Amigók, a gyermekek pedig öt nyelv közül választhatnak: angol, német, francia, spanyol és olasz nyelvek kerülnek elő. A tanulás pedig játékos történeten alapul, kreatív feladatok segítségével.

  Aztán ott vannak még az Amigos Otthon foglalkozások, melyek egyéniek és kifejezetten olyan beteg gyermekeknek szólnak, akik otthon vannak tartós ápolásban. A korosztály itt a legváltozatosabb, 1-12. osztályig vannak gyermekek, és egy gyermekkel két Amigo foglalkozik felváltva.

  Az önkéntesek a tananyagot is szabadon alakíthatják, de az fontos, hogy játékkal próbálják vidámabbá és változatosabbá tenni a tanulást. Egyéni úton történik az időpontok egyeztetése is, hiszen gyakran a vizsgákra, érettségire felkészülést segítik az Amigók személyre szabott foglalkozások keretében. Az egyéni foglalkozás nagy pozitívuma pedig, hogy fókuszált figyelem jut egy gyermekre és ez gyakran mély barátságot is eredményez Amigo és gyermek között.

  De azt mondják, ebben az időszakban az Amigók motivációjának megőrzése is kihívást jelentett, hiszen elmaradtak a személyes közös programok is, mindenkinek otthon kellett töltenie a napjait. Ezt a helyzetet az önkéntes csapat is online programokkal, játékokkal, csapatépítéssel próbálta orvosolni - szerencsére nagy sikerrel, mindenki nagyon élvezte például az online Honfoglaló bajnokságokat és a különböző előadásokat is, amiken részt vehettek.

  Amigos a gyerekekért Alapítvány
  Amigos a gyerekekért Alapítvány

  Tehát akkor is próbáltak végig jelen lenni a gyerekek életében, amikor személyesen nem találkozhattak. Az online foglalkozásokat tabletekkel segítették és rengeteg ajándékcsomagot is küldtek a kórházaknak, amelyeket a dolgozók karácsonykor, húsvétkor vagy bármilyen egyéb alkalomnál odaajándékozhattak a gyerekeknek.

  Amikor úgy érzed, nincs rád szükség...

  De a koronavíruson kívül természetesen akadnak még más nehézségek is. Sára, az alapító azt mondja, hogy amikor először megkérdezték tőle, hogy milyen akadályokba ütközött, akkor hirtelen nem tudott rá semmit se mondani. Aztán ahogy telt az idő, rájött, hogy annyira vitte a lendület, hogy észre sem vette az elé gördülő akadályokat. De igazából több is volt.

  „Az első akadály az volt, hogy azt mondták, hogy ilyen már van és nincs rá szükség. De azt gondolom, amikor az ember beleszeret egy ügybe, egy kihívásba, vagy valamit meg szeretne oldani, akkor annyira tudja vinni a lendület, hogy nem veszi észre az akadályokat” – mondja.

  De az is mindig egy kis időre megálljt parancsol, amikor egy olyan intézménnyel akad dolguk, ahol azt mondták, hogy nincsen szükség rájuk. Ezt azonban elfogadják, nem küzdenek ellene soha, hiszen nem öncélúan szeretnének segíteni. Hanem azért, és ott, ahol erre valóban szükség van.

  „Volt viszont olyan is, hogy hajnali 3-kor kaptunk e-mailt egy éppen ügyelő nővértől, aki látott minket a tévében és egyből írt is, hogy menjünk hozzájuk” – meséli Sára.

  Amigos a gyerekekért Alapítvány
  Amigos a gyerekekért Alapítvány

  Hasonlóan lelkes volt a fogadtatás, amikor felvette a kapcsolatot a szombathelyi kórházzal, hogy itt is szeretné elindítani az Amigost.

  „Azt hiszem mi örültünk a legjobban ennek a kezdeményezésnek itt Szombathelyen, hiszen Sárát kisgyerekkorától fogva ismerjük, az itteni gyermekonkológiai osztály betege volt. Leukémiában szenvedett és Masát főorvos úr gyógyította meg. Mi úgy gondoljuk, de ezt Sára is sokszor elmondta, hogy az itt tapasztalt rendkívül családias légkör, a lelki támogatás mind szerepet játszott abban, hogy ő később segíteni szeretett volna a beteg gyermekeknek” – meséli dr. Györke Eszter, aki 2009-ben kezdett dolgozni a szombathelyi gyermekosztályon.

  Nincs megállás

  Sára úgy érzi az Amigos egy olyan program, amit folyamatosan lehet javítani, fejleszteni.

  „Én azt gondolom, hogy maga az egy folyamatos kihívás, hogy képezzük magunkat. Hiszen nem vagyunk pedagógusok, de mégiscsak fontos, hogy mennyire vagyunk szakmailag képzettek, hogy el tudjuk sajátítani a legfejlettebb módszertanokat, és ezt a tudást át tudjuk adni a gyerekeknek. Úgyhogy mentálhigiénés szempontból is folyamatosan fejlesztenünk kell magunkat” – mondja.

  Folyamatosak a csapatépítő-foglalkozások, tartanak szakmai táborokat, részt vesznek pszichoedukáción és folyamatosan tanítják őket szakértők a gyermekbetegségekről és a társasjáték-pedagógiáról is. Aztán ott van a már korábban említett Amigos Akadémia is, melynek keretében havonta tartanak érdekes előadásokat az Amigóknak olyan témákban, melyek az önkénteskedésben, a gyerekkel való foglalkozásban és például a digitális oktatásban is segítenek.

  De mindemellett fel kell készülni a legrosszabbra is, hiszen beteg gyerekekkel foglalkoznak.

  „Ott van sajnos az is, hogy elveszíthetünk gyerekeket. Ilyen esetben pedig fontos, hogy a legmagasabb fokú támogatást tudjuk adni az önkénteseinknek” – teszi hozzá Sára.

  A tragédiák feldolgozásában pedig többek is segítségükre vannak. Van saját terapeutájuk, de gyászterapeutával is sikerült kialakítaniuk szoros együttműködést, illetve egy pszichológushálót is építettek maguk köré, hogy mindig legyen valaki, aki segíteni tud nekik.

  Miért fontos az Amigos?

  „A legszebb visszaigazolás számunkra az, hogy a gyermekek hatalmas mosolya és csillogó tekintete kíséri végig a foglalkozásokat, nagy kacagásokkal fűszerezve. Úgy érzem, hogy az inspirációnk a gyermekek mosolya, a bevetések jó hangulata, egymás történeteinek meghallgatása és az a szavakkal nem összefoglalható jó érzés, ami egy foglalkozás során és után átjárja az Amigók szívét és egészét. És amellett, hogy mindez a gyógyulás szempontjából is fontos, hiszen motivációt kap a gyermek, a szülő számára is könnyebbséget jelent az a pár óra, amíg egy Amigo foglalkozik a gyermekével. Sokszor csak ez a rövid idő áll rendelkezésükre, hogy például ügyeket intézzenek a kórház falain kívül” – mondja az önkéntesként dolgozó Mirtill.

  Szombathelyi újgenerációs Amigók 2022 tavaszán.
  Szombathelyi újgenerációs Amigók 2022 tavaszán.
  Facebook/Amigos a gyerekekért

  Van egy gyermekvédelmi fórumuk is, ahol egy űrlap kitöltésével minden foglalkozás után van lehetőség visszajelzést adni. Ezt azért építették be a rendszerbe, hogy ha esetleg valaki nem élvezi a foglalkozást, anonim visszajelzést is tudjanak adni a szülők és a gyerekek. Ezek alapján pedig a csapat is fel tud készülni a legrosszabb, legnehezebb helyzetre is.

  „Eddig még lekopogom, ilyenre nem került sor, csak a szuper jó visszajelzéseket kaptunk, mindenki azt mondja, hogy milyen nagy szükség van ránk. Én azt gondolom, hogy sokszor nagyon hálásak a szülők, a családok, a gyerekek azért, hogy jelen vagyunk. De emiatt sem szabad elbízni magunkat, hiszen mint már említettem, a fejlődés elengedhetetlen. Ráadásul emberekkel dolgozunk, úgyhogy nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit és hogyan csinálunk” – meséli Sára.

  Ha viszont azt szeretnénk számszerűsíteni, hogy hány gyermeket sikerült jobb kedvre deríteniük az Amigóknak, akkor zsákutcába futunk. Erről ugyanis nincsenek pontos adataik, hiszen nekik nem az a fontos, hogy felmérjék a gyerekek kedvét egy bevetés előtt és után.

  Arról viszont vannak adataik, hogy sok visszatérő gyermek van az online foglalkozások során, mindig nagyon várják őket. És persze vannak pozitív szülői visszajelzések, illetve pozitív Amigo visszajelzések is, azaz maguk az önkéntesek is élvezik a munkát. Mindemellett pedig a kórházi dolgozók szeretetteljes fogadtatása és kedvessége is fontos visszajelzés számukra.

  „Mi nem lehetünk a beteg gyerekek barátai. Természetesen közel kerülünk hozzájuk is és a szüleikhez is, és próbálunk minél játékosabban foglalkozni velük, hogy az itt eltöltött időt széppé és kevésbé fájdalmassá varázsoljuk. De a barátaik nem lehetünk, mert akkor a fontos helyzetekben nem tudnánk objektív döntéseket hozni” – mondja dr. Györke Eszter.

  „Az osztályon hosszabb-rövidebb ideig bent lévő gyermekeknek szerintem két területen tudnak sokat segíteni az Amigók. 1. nem unatkoznak a gyerekek, helyette értelmes, élvezetes foglalkozásban van részük. 2. eltereli figyelmüket testi tüneteikről, csökkenti szorongásukat a kezelésektől, a kórházi légkörtől, kapcsolódni tudnak egy egészséges fiatalhoz, aki e kapcsolattal hidat jelent nekik a külvilághoz, ahova ők is mihamarabb vissza szeretnének kerülni. Feltölti őket egy olyan emberrel való kapcsolat, aki nem családtag, ezért nincs mélyebben bevonódva az ő problémájukba, nem fáradt, csak rájuk figyel. Pozitívum az is, hogy a közös játékok, tevékenységek nem a betegséghez, hanem az egészséges, normál életükhöz közelíti őket” – teszi hozzá Móritz Márta pszichológus.

  Móritz Márta pszichológus és Horváth Mirtill a Csodaszarvas táborban.
  Móritz Márta pszichológus és Horváth Mirtill a Csodaszarvas táborban.
  Facebook/Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Kh. Alapítvány

  Az Amigók járnak kardiológiára, onkológiára, gyermekotthonba, ortopéd klinikára, pszichiátriára és táborokba is, de mindenhol ugyanakkora örömmel fogadják őket.

  „Szombathelyen a gyermekosztályra járunk, ezért sok különböző betegséggel találkozunk. Van olyan foglalkozás, ahol 18 éves nagyfiúnak segítünk felkészülni az érettségire idegen nyelvből, és olyan is volt, hogy egy karon ülő gyermekre vigyáztam, aki állami gondozott volt, ezzel pedig a nővérnek tudtam segíteni” – avat be Sára.

  A szombathelyi gyermekosztály pedig azért különleges, mert ez az egyetlen gyermekosztály a megyében. Tehát aki ebben a megyében megbetegszik, és 18 éven aluli, az erre az osztályra kerül be és így mindenféle betegségtípus megjelenik az osztályon. Ez pedig az Amigóknak nyilván egy nagy kihívás, hiszen nem csak az onkológiai betegeket látogatják, hanem az egész gyermekosztályt.

  A szombathelyi csapat 2019-ben.
  A szombathelyi csapat 2019-ben.
  Amigos a gyerekekért Alapítvány

  „Mindegyikükön máshogy tudnak segíteni, és mindegyikükkel máshogy lehet játszani. Az onkológiai részlegen jelenleg sok jóindulatú betegséggel küzdő gyermek ellátása folyik, de természetesen vannak fekvőbetegeink is. Ők onkohematológiai betegségekben szenvednek, leggyakrabban leukémiában, vérzékenységben, vérlemezkeszám-csökkenésben, különböző hemolitikus anémiákban és még egyéb más daganatos megbetegedésekben, mint például vesedaganat, májdaganat, agydaganat” – tudjuk meg a doktornőtől.

  Mit tartogat a jövő?

  „Igazából még a mai napig vannak bennem bizonytalanságok. Mert ez egy nagyfokú elköteleződés. Amikor ugyanis arra gondolok, hogy én azt szeretném, ha hosszú távon működne az Amigos, akkor azt úgy gondolom, hogy az ükunokáim is ezzel foglalkoznak majd. Megvan erre a lehetőség az Amigosban, de még nagyon-nagyon sokat kell dolgoznunk, hogy fenntartható legyen ez a program” – árulja el Sára.

  Hiszen bár szinte csak pozitív visszajelzést kapnak, közben azért ott van a folyamatos félelem és nyomás, hogy adományokat kell gyűjteniük és jó embereket kell toborozniuk, akiket aztán le is kell szerződtetni – akár önkéntesként, akár munkavállalóként – ahhoz, hogy ez tartósan jól tudjon működni. A toborzásban az egyetemek és a kórházak is segítenek, de az alapítvány is jelen van szinte minden internetes platformon és gyakran készülnek riportok, interjúk is az Amigosról, melyek szintén nagyban segítik a program népszerűsítését.

  Forgács-Fábián Sára egy online foglalkozáson.
  Forgács-Fábián Sára egy online foglalkozáson.
  https://www.amigosagyerekekert.hu/

  „Az biztos, hogy kell hozzá Sára, aki nyilvánvalóan lelket önt az Amigosba. Merthogy az összes Amigo tartja vele a kapcsolatot, így átérzik az egész helyzetet és komolyan tudják venni a feladatukat. Fontos az is, hogy olyan embereket válogatnak össze az egyetemeken, akik alkalmasak erre, aztán megszeretik a gyerekeinket, és ezáltal nagyon jó kapcsolatot tudnak kialakítani velük” – mondja dr. Györke Eszter.

  A doktornő szerint akkor lenne tökéletes az Amigos, ha mindenkinek sokkal több ideje lenne, és minden nap bemehetnének a gyerekekhez az Amigók. Na meg az, ha a kórházi dolgozóknak is lenne egy Amigo-programjuk.

  „Sajnos keveset találkozunk velük, de erről mi tehetünk, mert mi javasoltuk a délutáni látogatásokat, hogy el tudjuk vinni a gyerekeket a vizsgálatokra napközben, és így senki se maradjon ki a barátkozásokból. Én például nagyon keveset találkozom velük év közben, mert munkaidő után jönnek. Így nekem is hiányoznak. Nyilván nem rólunk szól a program, de ettől még hiányoznak. Ránk, dolgozókra is ráférne egy kis Amigo-program” – teszi hozzá nevetve a doktornő.

  Amikor pedig Sárát kérdeztük a jővőről, a következőket mondta:

  „Én szeretném, hogy örökre működjön. Szeretnénk minden magyarországi gyermekkórházban és gyermekosztályon jelen lenni majd, ahol szükség van az Amigókra. És szeretnénk azt is, ha nemzetközivé tudna válni az Amigos hosszú távon, és külföldön is jelen lehetnénk” – zárja mondandóját.

  De mindez még a jövő zenéje.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet