Amikor belenézünk egy tükörbe, s ott találjuk magunkat a deportált szombathelyi zsidók között

Amikor belenézünk egy tükörbe, s ott találjuk magunkat a deportált szombathelyi zsidók között - vallás, vallásszabadság

/

letöltés 0.00MB
Podcastünkben Kelbert Krisztinával beszélgetünk arról, miért is pihen most a Szemtől Szemben kiállítás anyag egy izraeli város raktárában, és hogyan segít a női gondolkodás a nehéz helyzetekben.

2014-ben, a holokauszt 70. évfordulójára nyílt meg a Szemtől Szemben kiállítás Szombathelyen. Az eredetileg a Savaria Múzeumba készült tárlat Szombathely múltjával is szembenéztünk: elhurcolt zsidó családok portréiból nyílt kiállítás az Iseumban 2014. October 31. 19:47 azóta nagy hírre tett szert. Kurátora, Kelbert Krisztina muzeológus, történész számos elismerést kapott munkájáért. Alkotótársával, Kassai Ferenc grafikussal könyvet is készítettek a kiállítás anyagára alapozva, amely 2016-ben elnyerte a Szép magyar könyv díjat.

Kelbert Krisztinával következőkről is beszélgettünk:

 • Miért van most a kiállítás anyag az izraeli Ramat Gan természettudományi múzeumában?
 • Ki is volt az a szombathelyi fényképészcsalád, akiknek a hagyatéka a 60-as években a Savaria Múzeumba került? Mi mindent lehet kiolvasni a 100 év alatt összegyűlt, szinte minden társadalmi és családi eseményt megörökítő üvegnegatívokból?
 • A Szemtől Szemben kiállítás szervezője, Kelbert Krisztina a Nyugat.hu szerkesztőségében.
  Kiss Tamás
  Részlet a kiállításból.
  Bonyhádi Zoltán

 • Milyen grafikai és kiállításrendezési módszereket kellett ahhoz alkalmazni, hogy úgy érezzük, mi is egyek vagyunk az egykor itt élt zsidó emberekkel, s mi az a hiány, ami keletkezett a Holokauszt pusztításának végeredményeként?
 • Hogyan segíti a nőket vészhelyzetekben, így a koncentrációs táborokban is, hogy képesek elvonatkoztatni a valóságtól?
 • 1944 áprilisában az akkor 40 ezer lakosú Szombathelyről 32.00 zsidót deportáltak. Mi lett az ő sorsuk?
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast