Élni tudni kell - 100 millió forinttal nő a szombathelyi önkormányzat jövő évi áramdíja

Így már 4,2 milliárd, azaz 4200 millió forint az a hiány, amivel a városnak meg kell küzdenie.

Egyetlen ajánlat érkezett a szombathelyi önkormányzat 2023-as évi villamos-energia beszerzésére kiírt közbeszerzési pályázatára - írja a közgyűlési anyag.

Mondd el nekünk, milyen Nyugatot szeretnél!
Kitöltöm a kérdőívet

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. (MVM) nettó 260,92 Ft/kWh áron tett ajánlatot az önkormányzatnak.

Az árajánlat a város 15 intézményére vonatkozik, köztük a városházára, a bölcsődékre, az óvodákra, a vásárcsarnokra, a háziorvosi és gyermekorvosi rendelőkre, a kulturális intézményekre.

Mivel egyetlen jelentkező volt, az önkormányzat elfogadta az MVM ajánlatát. Viszont a szeptemberben elfogadott takarékossági tervben Bezár a mozi, költözik a szimfonikus zenekar – Elfogadta a 74 pontos takarékossági csomagot a szombathelyi közgyűlés 2022. September 29. 16:57 csupán 240 Ft/kWh-ás árat jeleztek előre, így az MVM ajánlata újabb többletköltséget jelent.

Egészen pontosan

100 millió forinttal kerül így többe az elektromos áram az önkormányzatnak jövőre,

ahhoz képest, amivel a takarékossági csomag összeállításakor számoltak.

Szeptemberben még 3,6 milliárd forint plusz költség jelentkezett Nem lesz adventi díszkivilágítás Szombathelyen, több városi épületet is bezárnak a télre 2022. September 22. 15:40 , aztán kiderült, hogy a távhő-díjak a 12-szeresükre nőnek 128 millióról 1597 millióra nőhet a szombathelyi intézmények, önkormányzati cégek távhő-számlája 2022. October 04. 13:30 . Ehhez jött a villamos-energia többletköltsége. A közgyűlési anyag szerint a szeptember havi előterjesztésben prognosztizált 3,6 milliárd forinthoz képest mintegy 4,2 milliárd forinttal számolnak most.

De ez még nem tartalmazza a külső szolgáltatóknak az energiaárak és az infláció növekedése miatt az önkormányzatra továbbhárított költségét, ami várhatóan újabb 500 millió forint.

A közgyűlésen is elhangzott, hogy ekkora többletköltséget az önkormányzat nem tud egyedül kifizetni. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban kijelentette, hogy minden önkormányzattal külön, egyenként fognak tárgyalni. A szombathelyi önkormányzat már felvetette a kapcsolatot az egyeztetésre kijelölt miniszteri biztossal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet