128 millióról 1597 millióra nőhet a szombathelyi intézmények, önkormányzati cégek távhő-számlája

Nemény András polgármester szerint ezt az összeget nem tudja kigazdálkodni a város, ha nem segít az állam.

Milliárdos pluszkiadást jelent Szombathelynek a megemelkedett távhődíj – írtuk szombaton, Milliárdos pluszkiadást jelent Szombathelynek a megemelkedett távhődíj 2022. October 01. 16:43 miután a Magyar Közlönyben megjelent, hogy az önkormányzati intézményeknek mennyi távhődíjat kell fizetniük október 1-től.

Ahogyan a közlöny 2022. évi 159. számában olvasható, Szombathelynek ez az összeg 51 456 forint lesz gigajoule-onként a korábbi 4 100 forint helyett. Ami csaknem tizenkétszeres növekedés.

19 intézmény, 40 épület, 1,5 milliárd forint

Megkérdeztük a városházát, mit is jelent ez pontosan forintban, és hány intézményt fűt a Távhő.

Mint írták, 19 intézmény, valamint önkormányzati cég, összesen 40 darab épületének fűtésére vesz igénybe távhőszolgáltatást a szombathelyi önkormányzat. (Hozzátették, a finanszírozás és tulajdonosi szerkezet specialitásai miatt ezen cégek között a VASIVÍZ Zrt. és a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. nem szerepel.)

A 2021. évi adatok alapján, a VASIVÍZ Zrt. és a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. nélkül számolva, éves szinten összesen:

128 millió Ft volt az igénybe vett éves távhőszolgáltatási költség, az új szabályozás után, a növekmény, a 2021. évi fogyasztási adatok alapján: cca. 1.469 millió Ft lesz.

Nemény András polgármester szombaton lapunknak azt mondta, „állami kompenzáció nélkül ezt az összeget nem tudja kigazdálkodni nemcsak Szombathely, hanem egyik város sem, így pedig a működőképességünk van veszélyben”.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt héten a Megyejogú Városok Szövetségének ülésén arra célzott, Gulyás Gergely szerint be kell zárni a sportlétesítményeket, megnéztük, mi a helyzet Szombathelyen 2022. September 28. 07:19 hogy ő az egyéni tárgyalásokban látja a megoldást. Ami azt jelenti, hogy minden várossal külön megállapodást kötnek a kompenzációról, így annak nagysága városonként is eltérő lehet.

A szombathelyi közgyűlés egyébként a múlt héten fogadott el Bezár a mozi, költözik a szimfonikus zenekar – Elfogadta a 74 pontos takarékossági csomagot a szombathelyi közgyűlés 2022. September 29. 16:57 egy 74 pontos tartalékossági csomagot. Akkor még azzal számoltak, hogy 3,2 milliárd forint lesz a város energiaválság miatti pluszköltsége, a csomagtól mintegy 1,4 milliárdos megtakarítást várnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet