Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

128 millióról 1597 millióra nőhet a szombathelyi intézmények, önkormányzati cégek távhő-számlája

Nemény András polgármester szerint ezt az összeget nem tudja kigazdálkodni a város, ha nem segít az állam.

Milliárdos pluszkiadást jelent Szombathelynek a megemelkedett távhődíj – írtuk szombaton, Milliárdos pluszkiadást jelent Szombathelynek a megemelkedett távhődíj 2022. October 01. 16:43 miután a Magyar Közlönyben megjelent, hogy az önkormányzati intézményeknek mennyi távhődíjat kell fizetniük október 1-től.

Hírek, vélemények, tudás.
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ahogyan a közlöny 2022. évi 159. számában olvasható, Szombathelynek ez az összeg 51 456 forint lesz gigajoule-onként a korábbi 4 100 forint helyett. Ami csaknem tizenkétszeres növekedés.

19 intézmény, 40 épület, 1,5 milliárd forint

Megkérdeztük a városházát, mit is jelent ez pontosan forintban, és hány intézményt fűt a Távhő.

Mint írták, 19 intézmény, valamint önkormányzati cég, összesen 40 darab épületének fűtésére vesz igénybe távhőszolgáltatást a szombathelyi önkormányzat. (Hozzátették, a finanszírozás és tulajdonosi szerkezet specialitásai miatt ezen cégek között a VASIVÍZ Zrt. és a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. nem szerepel.)

A 2021. évi adatok alapján, a VASIVÍZ Zrt. és a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. nélkül számolva, éves szinten összesen:

128 millió Ft volt az igénybe vett éves távhőszolgáltatási költség, az új szabályozás után, a növekmény, a 2021. évi fogyasztási adatok alapján: cca. 1.469 millió Ft lesz.

Nemény András polgármester szombaton lapunknak azt mondta, „állami kompenzáció nélkül ezt az összeget nem tudja kigazdálkodni nemcsak Szombathely, hanem egyik város sem, így pedig a működőképességünk van veszélyben”.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt héten a Megyejogú Városok Szövetségének ülésén arra célzott, Gulyás Gergely szerint be kell zárni a sportlétesítményeket, megnéztük, mi a helyzet Szombathelyen 2022. September 28. 07:19 hogy ő az egyéni tárgyalásokban látja a megoldást. Ami azt jelenti, hogy minden várossal külön megállapodást kötnek a kompenzációról, így annak nagysága városonként is eltérő lehet.

A szombathelyi közgyűlés egyébként a múlt héten fogadott el Bezár a mozi, költözik a szimfonikus zenekar – Elfogadta a 74 pontos takarékossági csomagot a szombathelyi közgyűlés 2022. September 29. 16:57 egy 74 pontos tartalékossági csomagot. Akkor még azzal számoltak, hogy 3,2 milliárd forint lesz a város energiaválság miatti pluszköltsége, a csomagtól mintegy 1,4 milliárdos megtakarítást várnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra