Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Bezár a mozi, költözik a szimfonikus zenekar – Elfogadta a 74 pontos takarékossági csomagot a szombathelyi közgyűlés

Heves vita után, a Fidesz-frakció tartózkodásával szavazta meg a közgyűlési többség a programot.

Az idén 8,5 milliárd forint adóbevétel várható Szombathelyen, ebből 3 milliárd forintot be kell fizetni szolidaritási adóba. Emellett mintegy 3,2 milliárd forint többletköltséget okoz az energiaválság – mondta Nemény András polgármester a közgyűlésen.

Azt nem tudják még, lesz-e kedvezményes intézményi tarifa a távhőnél, így nem tudják, mivel kell számolnia a városnak. Mint mondta, az az önkormányzat kaphat állami támogatást, amelyik takarékossági programot dolgoz ki, ez volt a képviselők előtt.

Egy nappal a közgyűlés előtt gondolták meg magukat

Kérte a Fidesz-frakciót, változtassák meg a véleményüket, Illés Károly frakcióvezető a közgyűlés elején azt mondta, nem támogatják a program egyes részeit, Heves vita a szombathelyi közgyűlésben, a Fidesz-frakció nem támogatja a takarékossági programot 2022. September 29. 09:49 és vannak javaslataik.

Például az, hogy az ingyenesen terjesztett Savaria Fórum városi lapot szüntessék meg, és az így megtakarított mintegy évi 80 millió forintot adják oda a szociális bizottságnak, ahol ezt a nehéz helyzetbe került szombathelyiek támogatására használhatják fel.

Szintén a szociális bizottságnak adnák oda azt a 322 millió forintot, Ki hozott 322 millió forintos támogatást Szombathelyre? 2022. September 29. 11:32 ami több uniós projektből maradt meg, és a múlt héten engedélyezte a kormány, hogy a város felhasználja.

A polgármester szerint ezt a pénzt fejlesztésre kell költeni és jelenleg több út-, híd-, járdafelújítás is zajlik, ahol biztosan kell még plusz pénz.

Az anyag nagy vitát okozott, „Önök nemcsak a város vezetésére, hanem ellenzéknek is alkalmatlanok” 2022. September 29. 16:21 a városvezető koalíció tagjai azt hozták fel, hogy a fideszes képviselők részt vettek a program előkészítésében, majd egy nappal a közgyűlés előtt jelentették be, hogy nem támogatják azt. A Fidesz-frakció tagjai arról beszéltek, hogy vannak még területek, ahol sok pénzt lehet megtakarítani.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) azt is kétségbe vonta, hogy a takarékossági programban szereplő döntsek törvényesek-e, a polgármester megnyugtatta, hogy igen. Hozzátette, a kormány közben folyamatosan változtatja a rendeleteit, ezekhez természetesen igazodnak majd.

Illés Károly kijelentette, jó kapcsolatokat kellene ápolnia a városvezetésnek a kormánnyal és akkor nem lenne ilyen nehéz a helyzet.

A közgyűlés végül elfogadta a programot, a Fidesz-frakció tartózkodott.

A részletes program

A 74 pontból álló takarékossági programról már írtunk. Nem lesz adventi díszkivilágítás Szombathelyen, több városi épületet is bezárnak a télre 2022. September 22. 15:40 A fontosabb részletek:

 • Bezárják a Savaria mozit fűtési időszakra, október 13-tól.
 • A Víztorony kiállító része decembertől január 24-ig zárva lesz.
 • A Művelődési és Sportház hétköznaponként egy-egy órával rövidebb ideig lesz nyitva.
 • A közvilágítás marad, de ezentúl a tényleges fogyasztás után fizet a város.
 • Nem mindegyik óvoda lesz nyitva az őszi, téli és tavaszi szünetben. A szünet időtartamában lehet még változás.
 • Az óvodákban és bölcsődékben 22 fok, a mosdókban, zuhanyzókban, orvosi szobákban 24 fok lesz.
 • A négy idősek klubjában hétvégéken és ünnepnapokon csak az étel elvitelére lesz mód.
 • A Savaria Szimfonikus Zenekar a fűtési időszakra az MSH-ba költözik, a jegyiroda nyitva marad a zeneiskola hátsó oldalánál.
 • A Savaria Múzeum, a Képtár, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum a fűtési szezonban szerdától szombatig lesz látogatható 10 órától 17 óráig.
 • A Berzsenyi Dániel Könyvtár heti három napot lesz nyitva a fűtési szezonban, az épület harmadik, negyedik emeletét lezárják.
 • A Smidt Múzeumot november 1. és március 31. között bezárják.
 • A Weöres Sándor Színház december 20. és január 30. között zárva lesz.
 • A Szűrcsapó utca 45. alatti anyatejgyűjtő állomást lezárják, az anyatejet a kórházzal szemközti új orvosi rendelőkben gyűjtik.
 • A fűtési szezonra bezárják a Jáki úti fiókkönyvtárat, az eredetileg tervezett 2023. március 31. helyett korábban zárják be a szentkirályi fiókkönyvtárat.
 • A műjégpálya nem nyit ki a szezonban, korcsolyázni a fedett jégcsarnokban lehet.
 • A SZOVA Zrt.-nek a jövő évi energiaköltségeket ingatlanértékesítésből kell finanszíroznia.
 • A Sugár úti futópályán nem lesz világítás.
 • Az Aréna Savaria fűtését 2 Celsius fokkal csökkentik.
 • A Savaria Turizmus Nkft. decemberben és januárban home office-ban működik, az Aréna utca 8. alatti épületet addig bezárják.
 • Jövőre az uszoda régi épületrésze bezár, csak az új épületrész az új 33 méteres medencével lesz nyitva.
 • Az idei adventi vásáron nem lesz díszkivilágítás, csak a város karácsonyfáját és a gyerekek által kedvelt három elemet teszik ki, ezek csak 16 és 23 óra között lesznek kivilágítva.
 • Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet