Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ausztriában aranyvasárnap kinyithatnak a most zárva tartó üzletek

Nem a bevásárlóturizmus idejét éljük, de azért szólunk.

Ausztriában megállapodtak a december 19-iki, vasárnapi nyitvatartásról. Egyetlen nappal próbálják pótolni az elvesztett karácsony előtti lehetőségeket.

A zárlat miatt idén három szombattal, a hagyományosan erős adventi és Mária-ünnepi bevásárlásokkal lesz szegényebb az osztrák kereskedelem. Ezt akarja kompenzálni az a kompromisszumis megoldás, ami lehetővé teszi, hogy aranyvasárnap nyitva tarthatnak az üzletek. A cél az, hogy a forgalom legalább egy részét a karácsony előtti nyitott vasárnappal pótolják.

Azok az alkalmazottak, akik önként jelentkeznek ezen a napon munkára, dupla keresetet és plusz szabadnapot kapnak. Minden érintett bízik abban, hogy a járványhelyzet lehetővé teszi a nyitást.

Józing Antal

Az osztrák kereskedők hatalmas bevételkiesést kénytelenek elszenvedni a zárlat miatt.

„Az egyszeri nyitás csak azokra az üzletekre vonatkozik, amik a lezárás ideje alatt bezártak” – tette nyilvánvalóvá a szakszervezet.

A nyitva tartásról szóló törvény heti maximum 72 órát ír elő, a vasárnapi nyitva tartás általában tilos Ausztriában. Nyolc osztrák tartomány turisztikai övezetében viszont régóta engedélyezett a vasárnapi vásárlás, Bécs mindig is különleges pozíciót töltött be ezen a téren is. A nyitvatartási törvény rendelkezéseit a tartományi kormányzók, illetve Bécsben a polgármester, rendelettel szabályozhatják.

(Forrás: ORF.at )

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Gazdaság