Ausztriában aranyvasárnap kinyithatnak a most zárva tartó üzletek

Nem a bevásárlóturizmus idejét éljük, de azért szólunk.

Ausztriában megállapodtak a december 19-iki, vasárnapi nyitvatartásról. Egyetlen nappal próbálják pótolni az elvesztett karácsony előtti lehetőségeket.

A zárlat miatt idén három szombattal, a hagyományosan erős adventi és Mária-ünnepi bevásárlásokkal lesz szegényebb az osztrák kereskedelem. Ezt akarja kompenzálni az a kompromisszumis megoldás, ami lehetővé teszi, hogy aranyvasárnap nyitva tarthatnak az üzletek. A cél az, hogy a forgalom legalább egy részét a karácsony előtti nyitott vasárnappal pótolják.

Azok az alkalmazottak, akik önként jelentkeznek ezen a napon munkára, dupla keresetet és plusz szabadnapot kapnak. Minden érintett bízik abban, hogy a járványhelyzet lehetővé teszi a nyitást.

Józing Antal

Az osztrák kereskedők hatalmas bevételkiesést kénytelenek elszenvedni a zárlat miatt.

„Az egyszeri nyitás csak azokra az üzletekre vonatkozik, amik a lezárás ideje alatt bezártak” – tette nyilvánvalóvá a szakszervezet.

A nyitva tartásról szóló törvény heti maximum 72 órát ír elő, a vasárnapi nyitva tartás általában tilos Ausztriában. Nyolc osztrák tartomány turisztikai övezetében viszont régóta engedélyezett a vasárnapi vásárlás, Bécs mindig is különleges pozíciót töltött be ezen a téren is. A nyitvatartási törvény rendelkezéseit a tartományi kormányzók, illetve Bécsben a polgármester, rendelettel szabályozhatják.

(Forrás: ORF.at )
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Gazdaság