Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Átvágta a gordiuszi csomót a szombathelyi közgyűlés

Dolgozós ülése volt a szombathelyi képviselő-testületnek csütörtökön, befejezték a költségvetés összeállítását, határoztak arról, hogy felújítják a volt HEMO-t és az MSH-t, az is kiderült, hogy menesztik a város jegyzőjét.

Kivételesen kezdjük a végén. Az este háromnegyed kilenckor elrendelt szünet végén a városvezetők mosolyogva jöttek ki az irodából, egyikőjük oda is szólt az Önök tudósítójának:

Gyere, most csodát fogsz látni!

HEMO és MSH felújítás

Mentünk. Aztán Ipkovich György polgármester (MSZP) sürgősségi indítványt nyújtott be a kőszínházra kapott kormányzati támogatás felhasználására. A lényeget Czeglédy Csaba alpolgármester (MSZP) vezette fel: Az Agóra pályázaton nyert Indulhat a szombathelyi HEMO felújítása 2008. October 15. 16:09 , önerő nélkül felhasználható másfél milliárd forintot nem a HEMO-ra költik, hanem a Művelődési és Sportházra. Vagyis felújítják az MSH-t, és ott építik ki azt a multifunkcionális kulturális központot, amit eredetileg a HEMO-ba szántak.

Ehhez persze határidő módosítást kell kérni a minisztériumtól, de még a szünet előtti vitában elhangzott, más városok is így vannak ezzel, tehát valószínűleg nem lesz probléma. Az így nyert hónapokban elkészítik az MSH terveit, mégpedig a költségvetésben erre félretett 85 millió forintból.

A kőszínház előkészítésére kapott Egymilliárd a szombathelyi színház építésére - Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók 2007. December 21. 19:01 1,85 milliárdból pedig a HEMO-ban alakítják ki az ideiglenes színházat, amely így hosszú évekig otthont tud adni a Weöres Sándor Színháznak. A kőszínházat sem felejtik el, annak tervezett helyszíne marad a Március 15. tér, a tervekben úgysem szerepel az MSH lebontása, a mostani felújítás pedig alapot adhat a majdani átépítéshez.

Később megtudtuk azt is, hogy rekordidő, két nap alatt született meg ez az elképzelés, és ami ennél is furcsább, ennyi idő kellett a két politikai oldal konszenzusának életre csiholásához.

Volt vita bőven…

Persze, konszenzus nem csak ebben a kérdésben alakult ki, bőven volt példa az egyhangú szavazásra, de azért érezhető volt, hogy a mélyben – és tévékamerák előtt elzárt területen – azért forrnak az indulatok rendesen. Ez főként Gyebrovszki János (MSZP), a szociális bizottság volt, és Szakály Gábor (Fidesz), a bizottság jelenlegi elnöke között vert magas habokat, többször is összeszólalkoztak, a polgármester hiába próbált rendet tenni. Aztán Németh Kálmán alpolgármester (SZDSZ) csapott a küzdők közé, ami rövid ideig eredményt is hozott.

De ne szaladjunk ennyire előre, voltak itt más dolgok is. Kezdve azon, hogy a jobboldal 2,5 milliárdról 1,7 milliárdra csökkentette – a banki szolgáltatásra kiírandó közbeszerzési eljárás keretei között – a város folyószámla-hitel keretét, hiába tiltakozott Ipkovich György, és emlegette, hogy a biztonság korlát tűnik el ezzel.

Később Szabó Gábor alpolgármester (MDF) javasolta, hogy küldjenek gazdasági küldöttséget Kínába, Yantai-ba, mivel a kínaiak komoly beruházásokra készülnek a környéken. Takátsné Tenki Mária (Fidesz) azzal vádolta meg a városvezetést, hogy a közvilágításon akar spórolni, azért ilyen sötétek a szombathelyi utcák Terjed a sötétség Szombathelyen – Közvilágítást szemlélő újabb körutunk - frissítve 2009. March 19. 17:16 . Ipkovich megnyugtatta a képviselőasszonyt, hogy nincsenek ilyen rejtett szándékok, megígérte, megkeresi a szolgáltatót a problémával.

A képviselőket nem lepte meg a dolog…

Aztán Kaczmarsky János jegyző számolt be arról, hogy a polgármesteri hivatal előírt tízfős létszámcsökkentéséből Konszenzusos költségvetés Szombathelyen – Látszatbéke a közgyűlésben 2009. February 26. 22:00 nyolc emberrel már megállapodtak, kettővel még tárgyalnak. Ekkor Szabó Gábor emelkedett szólásra, aki kérte, bízzák meg a polgármestert és Marton Zsolt (Fidesz) koordinációs tanácsnokot, hogy folytassák le az egyeztetést a jegyzővel a köztisztviselői megbízás megszüntetéséről. Úgy tűnt, csak a képviselőket nem lepte meg a dolog.

Márciusi közgyűlés
Feláll a jegyző? Balról Kaczmarsky János
Mészáros Zsolt

Ezek után módosították a februárban elfogadott költségvetést Konszenzusos költségvetés Szombathelyen – Látszatbéke a közgyűlésben 2009. February 26. 22:00 , igaz, inkább befejezték a munkát. Nevesítették ugyanis, hogy melyik területről mennyi pénzt vonnak el. A Falco kosárlabda csapattól például 30 milliót, a Haladástól 5 milliót a sportcsarnok üzemeltetési támogatásából 20 milliót. Czeglédy alpolgármester később meg is jegyezte, gondban lesz a két csapat, és a sportcsarnok, valószínű, hogy a nyáron foglalkozni kell a támogatással.

Czeglédy klónozását a város fizeti

Aztán parttalanná vált a vita, előjöttek a régi reflexek. Lazáry Viktor (Fidesz) kijelentette, nem igaz, amit Czeglédy állít, és az alpolgármester nem is volt ott a sportbizottság ülésén. Czeglédy megjegyezte, a képviselő bánatára nincs belőle kettő, ugyanabban az időpontban egy másik bizottságnál járt. Molnár Miklós (Pro Savaria) pedig ígéretet tett arra, ha Czeglédy klónoztatja magát, a költségeket vállalja az önkormányzat…

Végül Németh Kálmán figyelmeztetett, hogy a komoly munkával előkészített költségvetést most akarják fellazítani, pedig már kiderült annyi, hogy jóval kisebb lesz az önkormányzat adóbevétele, mint amennyit terveztek.

Ekkor kezdődött el az Agóra pályázat Indulhat a szombathelyi HEMO felújítása 2008. October 15. 16:09 vitája, amit félbeszakítottak, azzal, hogy a frakcióvezetők tárgyalják meg a városvezetés alternatív javaslatát, és a nyilvános ülés végén térjenek vissza rá. Aztán gyors szavazások következtek, közben az egyik jobboldali képviselő újságolta a folyosón az éppen zajló egyeztetésről, hogy

felszállt a füst

.

Nem nőbarát a szakképzés

Tíz napirendi ponttal később a gazdasági válság miatt állásukat vesztett dolgozók átképzéséről tárgyaltak, amelyről a Fidesz szónoka kijelentette, nincs rá pénz. A program egyébként 55 milliót követel, és arról szól, hogy a gazdaság szereplői által meghatározott hiányszakmákra képezik át a munkanélkülieket, pontosabban 180 munkanélkülit. A vita azon bontakozott ki, van-e garancia rá, hogy a vállalatok fel is veszik az átképzett embereket. Kiderült nincs, Czeglédy Csaba szerint ezt a kockázatot viszont vállalni kell.

Gyebrovszki János azt javasolta, az iparűzési adó bevételéből forgassanak át erre a célra 55 milliót, Marton Zsolt pedig azt, hogy tárgyalják át még egyszer a dolgot a vállalatokkal, és hozzák vissza az ügyet a következő ülésre. Közben azért volt egy kis közjáték, Takátsné Tenki Mária azt kifogásolta, a program

nem eléggé nőbarát

, mert a felsorolt szakmák között nincs nőknek való szakma. A képviselők egy kicsit elvitatkoztak ezen, aztán elfogadták Marton Zsolt javaslatát.

Az újabb vitát a Szombathelyi Sportszolgáltató Kft. ügyvezetői pályázata okozta. Gyebrovszki János arra figyelmeztetett, a városnak nincs is ilyen kft-je, mert a Sportszolgáltató kht-ként működik. Czeglédy Csaba arra emlékeztetett, korábban arról volt szó, hogy a céget a SZOVÁ-ba integrálják, hiszen komoly gazdasági tevékenységet végez. A jobboldal például azt tervezi, hogy az Aréna Savaria működtetésével is megbízzák.

Kimazsolázott utcák

Aztán Varga Tamás (SZDSZ) emlékeztetett rá, hogy korábban, az egyik napirendi pontnál döntöttek a Sportszolgáltató Kft. megalakításáról, elvileg a cég már ebben a formában működik. Ekkor hangzott el Lazáry Viktortól, hogy az új igazgatót öt évre kell megbízni, hiszen nem lehet úgy dolgozni, ha csak egy-két évre szóló megbízatása van az ügyvezetőnek, aki így állandó bizonytalanságban van.

Ipkovich György le is csapta a magas labdát, beszámolt a Helyi Televíziók Országos Szövetsége által írt levélről Váradi Gábor mellé állt a tévés szakma 2009. March 13. 13:01 , amelyben Váradi Gábor, a szombathelyi tévé volt igazgatója leváltásának Konszenzusos költségvetés Szombathelyen – Látszatbéke a közgyűlésben 2009. February 26. 22:00 okait tudakolták, és kifejezték felháborodásukat, hogy az új igazgatót pályázat nélkül nevezték ki. Mégpedig egy évre. A polgármester megjegyezte, most úgy osztják a vezetői megbízásokat, hogy azok addig tartanak, amíg a Fidesz nem javasolja a napirendre

egyéb személyi kérdések

megtárgyalását...

Márciusi közgyűlés
Jobbról Sági, aki szereti az egyensúlyt
Mészáros Zsolt

Később a 2009. évi útfelújításokon vitatkoztak össze. A baloldali képviselők azt kifogásolták, hogy az idén csak jobboldali képviselő választókerületében lévő utak újulnak meg. Sági József (Fidesz) szerint viszont így áll helyre az egyensúly. Egyébként pedig a városvezetés által készített költségvetésben egy forint sem volt útfelújításra, a jobboldal módosítása után került bele 200 millió erre a célra. Kővári Attila (MSZP) kijelentette, tavaly a közgyűlés elfogadott egy listát a felújítandó utcákról, a Fidesz viszont ebből kimazsolázta a jobboldali választókerületeket. Szakály Gábor szerint viszont nem erről van szó, fontossági sorrendet állítottak fel, ha jövőre is lesz forrás a felújításokra, akkor a baloldali választókerületek következnek majd.

Beléptető-rendszer a városházán

Aztán az épület-felújítások terve csapta ki a biztosítékot, azokban ugyanis szerepelt a városházára egy beléptető-rendszer kialakítása. Gyebrovszki János szerint ez nem felújítás, hanem beruházás, így ebből a keretből nem finanszírozható. Horváth György (MSZP) feleslegesnek tartotta a rendszert, kérte, hogy az erre szánt 10 millióból inkább a gépipari szakközépiskola műhelyépületét tegyék rendbe. Molnár Miklós azonban bejelentette, az iskola százmilliós összeget gyűjtött össze a szakképzési alapból, már zajlik a felújítás.

Czeglédy Csaba a Gépipari iskolára fordította volna inkább a tízmilliót, Ipkovich szerint sincs szükség a beléptető-rendszerre. Ami akár annak a jelképe is lenne, hogy a városvezetés elzárkózik az állampolgároktól. Többen is úgy vélték azonban, hogy kell a rendszer, mivel olykor áldatlan állapotok uralkodnak a hivatalban, végül a Fidesz igen szavazataival át is ment a dolog.

Következett a MÁV ingatlanok Szombathelyé lesz a Haladás pálya 2008. December 18. 21:49 (vagyis a Haladás pálya és környéke) megvásárlásának finanszírozása, ugye, a vételről már korábban döntött a közgyűlés. Kiderült, 700 millió forintról van szó, végül egy szavazási balhé után – ha jól értettük – döntöttek a forrásról, mégpedig a hitelből történő megvásárlásról.

És itt érkeztünk el ahhoz a szünethez, amivel kezdtük tudósításunkat…

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Terjed a sötétség Szombathelyen – Közvilágítást szemlélő újabb körutunk - frissítve

Az E.ON javítgatja a közvilágítást, de gyorsabban romlanak el a lámpák, mint ahogyan cserélgetik az izzókat. A szolgáltatónak nem erőssége a határidők betartása.

Váradi Gábor mellé állt a tévés szakma

Levélben tiltakozik a Helyi Televíziók Országos Egyesülete a szombathelyi televízió igazgatójának leváltása ellen. Úgy vélik, az új igazgató pályázat nélküli kinevezésével törvényt sértett a közgyűlés.

Konszenzusos költségvetés Szombathelyen – Látszatbéke a közgyűlésben

Történelmi pillanatnak nevezte a polgármester a költségvetés egyhangú megszavazását. De aztán kiderült, bőven parázslik a politikai és személyi szembenállás izzó zsarátnoka. A zárt ülésen például leváltották a városi tévé igazgatóját.

Szombathelyé lesz a Haladás pálya

„Persze, volt felelősségkeresés, eredményeként néhányan a kormányt, többen a hat éve regnáló MSZP-SZDSZ koalíciót találták meg, de megszabták azokat a kereteket, amelyek között lehet majd ötletelni.”

Indulhat a szombathelyi HEMO felújítása

Eredményt hirdetett a kormány, Szombathely a régióban egyedüliként nyert az Agóra pályázaton. A színháznak egy idényt kell a HEMO jelenlegi körülményei között eltöltenie.

Egymilliárd a szombathelyi színház építésére - Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók

Januárban tárgyal az új színház helyéről a közgyűlés. Három helyszín, az Aréna utca, a Március 15. tér és az Ady tér között kell majd választaniuk a képviselőknek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet