Átvágta a gordiuszi csomót a szombathelyi közgyűlés

Dolgozós ülése volt a szombathelyi képviselő-testületnek csütörtökön, befejezték a költségvetés összeállítását, határoztak arról, hogy felújítják a volt HEMO-t és az MSH-t, az is kiderült, hogy menesztik a város jegyzőjét.

Kivételesen kezdjük a végén. Az este háromnegyed kilenckor elrendelt szünet végén a városvezetők mosolyogva jöttek ki az irodából, egyikőjük oda is szólt az Önök tudósítójának:

Gyere, most csodát fogsz látni!

HEMO és MSH felújítás

Mentünk. Aztán Ipkovich György polgármester (MSZP) sürgősségi indítványt nyújtott be a kőszínházra kapott kormányzati támogatás felhasználására. A lényeget Czeglédy Csaba alpolgármester (MSZP) vezette fel: Az Agóra pályázaton nyert Indulhat a szombathelyi HEMO felújítása 2008. October 15. 16:09 , önerő nélkül felhasználható másfél milliárd forintot nem a HEMO-ra költik, hanem a Művelődési és Sportházra. Vagyis felújítják az MSH-t, és ott építik ki azt a multifunkcionális kulturális központot, amit eredetileg a HEMO-ba szántak.

Ehhez persze határidő módosítást kell kérni a minisztériumtól, de még a szünet előtti vitában elhangzott, más városok is így vannak ezzel, tehát valószínűleg nem lesz probléma. Az így nyert hónapokban elkészítik az MSH terveit, mégpedig a költségvetésben erre félretett 85 millió forintból.

A kőszínház előkészítésére kapott Egymilliárd a szombathelyi színház építésére - Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók 2007. December 21. 19:01 1,85 milliárdból pedig a HEMO-ban alakítják ki az ideiglenes színházat, amely így hosszú évekig otthont tud adni a Weöres Sándor Színháznak. A kőszínházat sem felejtik el, annak tervezett helyszíne marad a Március 15. tér, a tervekben úgysem szerepel az MSH lebontása, a mostani felújítás pedig alapot adhat a majdani átépítéshez.

Később megtudtuk azt is, hogy rekordidő, két nap alatt született meg ez az elképzelés, és ami ennél is furcsább, ennyi idő kellett a két politikai oldal konszenzusának életre csiholásához.

Volt vita bőven…

Persze, konszenzus nem csak ebben a kérdésben alakult ki, bőven volt példa az egyhangú szavazásra, de azért érezhető volt, hogy a mélyben – és tévékamerák előtt elzárt területen – azért forrnak az indulatok rendesen. Ez főként Gyebrovszki János (MSZP), a szociális bizottság volt, és Szakály Gábor (Fidesz), a bizottság jelenlegi elnöke között vert magas habokat, többször is összeszólalkoztak, a polgármester hiába próbált rendet tenni. Aztán Németh Kálmán alpolgármester (SZDSZ) csapott a küzdők közé, ami rövid ideig eredményt is hozott.

De ne szaladjunk ennyire előre, voltak itt más dolgok is. Kezdve azon, hogy a jobboldal 2,5 milliárdról 1,7 milliárdra csökkentette – a banki szolgáltatásra kiírandó közbeszerzési eljárás keretei között – a város folyószámla-hitel keretét, hiába tiltakozott Ipkovich György, és emlegette, hogy a biztonság korlát tűnik el ezzel.

Később Szabó Gábor alpolgármester (MDF) javasolta, hogy küldjenek gazdasági küldöttséget Kínába, Yantai-ba, mivel a kínaiak komoly beruházásokra készülnek a környéken. Takátsné Tenki Mária (Fidesz) azzal vádolta meg a városvezetést, hogy a közvilágításon akar spórolni, azért ilyen sötétek a szombathelyi utcák Terjed a sötétség Szombathelyen – Közvilágítást szemlélő újabb körutunk - frissítve 2009. March 19. 17:16 . Ipkovich megnyugtatta a képviselőasszonyt, hogy nincsenek ilyen rejtett szándékok, megígérte, megkeresi a szolgáltatót a problémával.

A képviselőket nem lepte meg a dolog…

Aztán Kaczmarsky János jegyző számolt be arról, hogy a polgármesteri hivatal előírt tízfős létszámcsökkentéséből Konszenzusos költségvetés Szombathelyen – Látszatbéke a közgyűlésben 2009. February 26. 22:00 nyolc emberrel már megállapodtak, kettővel még tárgyalnak. Ekkor Szabó Gábor emelkedett szólásra, aki kérte, bízzák meg a polgármestert és Marton Zsolt (Fidesz) koordinációs tanácsnokot, hogy folytassák le az egyeztetést a jegyzővel a köztisztviselői megbízás megszüntetéséről. Úgy tűnt, csak a képviselőket nem lepte meg a dolog.

Márciusi közgyűlés
Feláll a jegyző? Balról Kaczmarsky János
Mészáros Zsolt

Ezek után módosították a februárban elfogadott költségvetést Konszenzusos költségvetés Szombathelyen – Látszatbéke a közgyűlésben 2009. February 26. 22:00 , igaz, inkább befejezték a munkát. Nevesítették ugyanis, hogy melyik területről mennyi pénzt vonnak el. A Falco kosárlabda csapattól például 30 milliót, a Haladástól 5 milliót a sportcsarnok üzemeltetési támogatásából 20 milliót. Czeglédy alpolgármester később meg is jegyezte, gondban lesz a két csapat, és a sportcsarnok, valószínű, hogy a nyáron foglalkozni kell a támogatással.

Czeglédy klónozását a város fizeti

Aztán parttalanná vált a vita, előjöttek a régi reflexek. Lazáry Viktor (Fidesz) kijelentette, nem igaz, amit Czeglédy állít, és az alpolgármester nem is volt ott a sportbizottság ülésén. Czeglédy megjegyezte, a képviselő bánatára nincs belőle kettő, ugyanabban az időpontban egy másik bizottságnál járt. Molnár Miklós (Pro Savaria) pedig ígéretet tett arra, ha Czeglédy klónoztatja magát, a költségeket vállalja az önkormányzat…

Végül Németh Kálmán figyelmeztetett, hogy a komoly munkával előkészített költségvetést most akarják fellazítani, pedig már kiderült annyi, hogy jóval kisebb lesz az önkormányzat adóbevétele, mint amennyit terveztek.

Ekkor kezdődött el az Agóra pályázat Indulhat a szombathelyi HEMO felújítása 2008. October 15. 16:09 vitája, amit félbeszakítottak, azzal, hogy a frakcióvezetők tárgyalják meg a városvezetés alternatív javaslatát, és a nyilvános ülés végén térjenek vissza rá. Aztán gyors szavazások következtek, közben az egyik jobboldali képviselő újságolta a folyosón az éppen zajló egyeztetésről, hogy

felszállt a füst

.

Nem nőbarát a szakképzés

Tíz napirendi ponttal később a gazdasági válság miatt állásukat vesztett dolgozók átképzéséről tárgyaltak, amelyről a Fidesz szónoka kijelentette, nincs rá pénz. A program egyébként 55 milliót követel, és arról szól, hogy a gazdaság szereplői által meghatározott hiányszakmákra képezik át a munkanélkülieket, pontosabban 180 munkanélkülit. A vita azon bontakozott ki, van-e garancia rá, hogy a vállalatok fel is veszik az átképzett embereket. Kiderült nincs, Czeglédy Csaba szerint ezt a kockázatot viszont vállalni kell.

Gyebrovszki János azt javasolta, az iparűzési adó bevételéből forgassanak át erre a célra 55 milliót, Marton Zsolt pedig azt, hogy tárgyalják át még egyszer a dolgot a vállalatokkal, és hozzák vissza az ügyet a következő ülésre. Közben azért volt egy kis közjáték, Takátsné Tenki Mária azt kifogásolta, a program

nem eléggé nőbarát

, mert a felsorolt szakmák között nincs nőknek való szakma. A képviselők egy kicsit elvitatkoztak ezen, aztán elfogadták Marton Zsolt javaslatát.

Az újabb vitát a Szombathelyi Sportszolgáltató Kft. ügyvezetői pályázata okozta. Gyebrovszki János arra figyelmeztetett, a városnak nincs is ilyen kft-je, mert a Sportszolgáltató kht-ként működik. Czeglédy Csaba arra emlékeztetett, korábban arról volt szó, hogy a céget a SZOVÁ-ba integrálják, hiszen komoly gazdasági tevékenységet végez. A jobboldal például azt tervezi, hogy az Aréna Savaria működtetésével is megbízzák.

Kimazsolázott utcák

Aztán Varga Tamás (SZDSZ) emlékeztetett rá, hogy korábban, az egyik napirendi pontnál döntöttek a Sportszolgáltató Kft. megalakításáról, elvileg a cég már ebben a formában működik. Ekkor hangzott el Lazáry Viktortól, hogy az új igazgatót öt évre kell megbízni, hiszen nem lehet úgy dolgozni, ha csak egy-két évre szóló megbízatása van az ügyvezetőnek, aki így állandó bizonytalanságban van.

Ipkovich György le is csapta a magas labdát, beszámolt a Helyi Televíziók Országos Szövetsége által írt levélről Váradi Gábor mellé állt a tévés szakma 2009. March 13. 13:01 , amelyben Váradi Gábor, a szombathelyi tévé volt igazgatója leváltásának Konszenzusos költségvetés Szombathelyen – Látszatbéke a közgyűlésben 2009. February 26. 22:00 okait tudakolták, és kifejezték felháborodásukat, hogy az új igazgatót pályázat nélkül nevezték ki. Mégpedig egy évre. A polgármester megjegyezte, most úgy osztják a vezetői megbízásokat, hogy azok addig tartanak, amíg a Fidesz nem javasolja a napirendre

egyéb személyi kérdések

megtárgyalását...

Márciusi közgyűlés
Jobbról Sági, aki szereti az egyensúlyt
Mészáros Zsolt

Később a 2009. évi útfelújításokon vitatkoztak össze. A baloldali képviselők azt kifogásolták, hogy az idén csak jobboldali képviselő választókerületében lévő utak újulnak meg. Sági József (Fidesz) szerint viszont így áll helyre az egyensúly. Egyébként pedig a városvezetés által készített költségvetésben egy forint sem volt útfelújításra, a jobboldal módosítása után került bele 200 millió erre a célra. Kővári Attila (MSZP) kijelentette, tavaly a közgyűlés elfogadott egy listát a felújítandó utcákról, a Fidesz viszont ebből kimazsolázta a jobboldali választókerületeket. Szakály Gábor szerint viszont nem erről van szó, fontossági sorrendet állítottak fel, ha jövőre is lesz forrás a felújításokra, akkor a baloldali választókerületek következnek majd.

Beléptető-rendszer a városházán

Aztán az épület-felújítások terve csapta ki a biztosítékot, azokban ugyanis szerepelt a városházára egy beléptető-rendszer kialakítása. Gyebrovszki János szerint ez nem felújítás, hanem beruházás, így ebből a keretből nem finanszírozható. Horváth György (MSZP) feleslegesnek tartotta a rendszert, kérte, hogy az erre szánt 10 millióból inkább a gépipari szakközépiskola műhelyépületét tegyék rendbe. Molnár Miklós azonban bejelentette, az iskola százmilliós összeget gyűjtött össze a szakképzési alapból, már zajlik a felújítás.

Czeglédy Csaba a Gépipari iskolára fordította volna inkább a tízmilliót, Ipkovich szerint sincs szükség a beléptető-rendszerre. Ami akár annak a jelképe is lenne, hogy a városvezetés elzárkózik az állampolgároktól. Többen is úgy vélték azonban, hogy kell a rendszer, mivel olykor áldatlan állapotok uralkodnak a hivatalban, végül a Fidesz igen szavazataival át is ment a dolog.

Következett a MÁV ingatlanok Szombathelyé lesz a Haladás pálya 2008. December 18. 21:49 (vagyis a Haladás pálya és környéke) megvásárlásának finanszírozása, ugye, a vételről már korábban döntött a közgyűlés. Kiderült, 700 millió forintról van szó, végül egy szavazási balhé után – ha jól értettük – döntöttek a forrásról, mégpedig a hitelből történő megvásárlásról.

És itt érkeztünk el ahhoz a szünethez, amivel kezdtük tudósításunkat…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Terjed a sötétség Szombathelyen – Közvilágítást szemlélő újabb körutunk - frissítve

Az E.ON javítgatja a közvilágítást, de gyorsabban romlanak el a lámpák, mint ahogyan cserélgetik az izzókat. A szolgáltatónak nem erőssége a határidők betartása.

Váradi Gábor mellé állt a tévés szakma

Levélben tiltakozik a Helyi Televíziók Országos Egyesülete a szombathelyi televízió igazgatójának leváltása ellen. Úgy vélik, az új igazgató pályázat nélküli kinevezésével törvényt sértett a közgyűlés.

Konszenzusos költségvetés Szombathelyen – Látszatbéke a közgyűlésben

Történelmi pillanatnak nevezte a polgármester a költségvetés egyhangú megszavazását. De aztán kiderült, bőven parázslik a politikai és személyi szembenállás izzó zsarátnoka. A zárt ülésen például leváltották a városi tévé igazgatóját.

Szombathelyé lesz a Haladás pálya

„Persze, volt felelősségkeresés, eredményeként néhányan a kormányt, többen a hat éve regnáló MSZP-SZDSZ koalíciót találták meg, de megszabták azokat a kereteket, amelyek között lehet majd ötletelni.”

Indulhat a szombathelyi HEMO felújítása

Eredményt hirdetett a kormány, Szombathely a régióban egyedüliként nyert az Agóra pályázaton. A színháznak egy idényt kell a HEMO jelenlegi körülményei között eltöltenie.

Egymilliárd a szombathelyi színház építésére - Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók

Januárban tárgyal az új színház helyéről a közgyűlés. Három helyszín, az Aréna utca, a Március 15. tér és az Ady tér között kell majd választaniuk a képviselőknek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet