Áradnak a patakok Vasban - képek, videó

Jákon a Sorok, Szentpéterfán a Pinka fenyegeti a házakat. Náraiban a belvíz okoz gondot. Árad a Perint is. A 2013. február 26-i helyzet. Képek, videó.

Fotósunk Kőszegdoroszló felé vette az irányt, s lekapta közben a megáradt Perintet is. A galéria elején az olvadással járó teli kőszegdoroszlói árkok, a végén Lukácsháza mellett a megáradt Perint Gyöngyös látható.

Belvíz, megáradt Perint Kőszegdorolszó és Lukácsháza között
Belvíz, megáradt Perint Kőszegdorolszó és Lukácsháza között
Bonyhádi Zoltán

A mellékelt képeket 17 óra körül készítettem Sorkifaludon, ahol a helyi önkéntes tűzoltók felügyelik a szombathelyi tűzoltóság által hozott szivattyút

- írta olvasónk, Pajor Zoltán.

Sorkifalud
Sorkifalud
Pajor Zoltán

Az általam mellékelt képek Perenyében készültek a Bárka utcában. A felhalmozódott hó miatt a víz nem tud elfolyni vagy csak nagyon lassan ezért egy kisebb árkon a patak (Bárka-patak) elkezdett "visszafelé" folyni, de mivel érdemben arra sem tud haladni a patak elkezdett kilépni a medréből. A második kép kiválóan szemlélteti azt, hogy a víz már egy fél telket ellepett. A víz körülbelül 10-15 cm-es. Eddig a hófal akadályozta meg abban, hogy a víz kisebbik része elérje a házunkat is, de alatta már lassan de biztosan szivárog át és pár órája már a házunk alapját is elérte. Az első képen látható, hogy milyen magasságú a vízszint, egyébként ez a patak teljesen ki van száradva. A víz szintje egész nap nem mutatott nagy ingadozást, így jelenleg nem tudjuk, hogy elkezd-e lassan elfolyni, vagy kiönt. Reméljük nem így lesz!

- írta olvasónk, aki ezeket a képeket mellékelte:

Perény, Bárka utca
Perény, Bárka utca
Nyugat.hu

18:37 - A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint délben tetőzött a Gyöngyös-patak Kőszegnél, és tetőzés közeli a vízállás a Pinkán. Tovább árad a Rába folyó, a vízügyi igazgatóság folyamatos figyelőszolgálatot lát el a Szentgotthárdi és Körmendi védvonalon.

17:30-tól alkalmazásra került az Őrség Mentőcsoport, mint területi polgári védelmi szervezet, Szentgotthárdon, Magyarlakon, Szakonyfaluban, illetve Kondorfán 3 technikai eszközzel és 21 fővel a lakóházak bevédése érdekében különböző védekezési feladatokat látnak el. A mentőcsoport Magyarlakon, a Petőfi utcában zsákolási munkát hajt végre annak érdekében, hogy a Rába folytatódó áradása miatt a lakóingatlanok ne kerüljenek veszélybe. Kondorfán egy átereszt megbontását, majd ideiglenesen helyreállítását végzik, hogy biztosítsák az árvíz elvezetését. Szakonyfaluban három lakóházat veszélyeztet a víz, ezek bevédésében vesznek részt, valamint Szentgotthárdon az önkormányzati védműveket erősítik meg.

A védekezésben tizenhárom önkéntes tűzoltó egyesület 85 fővel vesz részt (Ják, Kőszegdoroszló, Magyarlak, Horvátzsidány, Szakonyfalu, Rábagyarmat, Kőszegszerdahely, Őriszentpéter, Egyházasrádóc, Csönge, Kenyeri, Sorkifalud, Peresznye).

Olvasónk felvételei:

A Perint Szombathelyen és Gencsapátinál
A Perint Szombathelyen és Gencsapátinál
Nyugat.hu

Ez idáig 16 településen volt szükség helyi vízkár miatti belterületi védekezésre, mely során összesen húszezer homokzsák került felhasználásra, és 14 településre telepítettek nagyteljesítményű szivattyúkat a védekezéshez.

A videót Horváth Patrik készítette délután három órakor Szentgotthárdon:

Szentgotthárdon 13:30-kor összeült a Helyi Védelmi Bizottság. Az ülésen egyeztették a települések erő-eszközkészletét, a végrehajtandó feladatokat, felkészültek Csákánydoroszlón, a Dózsa-liget esetleges kiürítésére, előkészítették a befogadóhelyeket.

Jelenleg 16 útszakasz van félpályán, vagy teljesen lezárva, illetve esik forgalomkorlátozás alá a megye területén. A lezárás mértéke és az útszakaszok száma folyamatosan változik.


16:06 - A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rába szentgotthárdi szakaszán. Az igazgatóság tájékoztatása szerint a Répce vízfolyáson is árhullám indult el, melynek következtében a Répce menti településeken is védekezési munkákra kell készülni.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának döntése értelmében déltől megkezdte működését a Veszélyhelyzeti Központ, és megerősített szolgálatot lát el a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság.

Nem támogatott video formátum
Video: Balogh Máté olvasónk videója a balogunyomi vasútállomás közeléből

Szentgotthárdon 13:30-kor összeült a Helyi Védelmi Bizottság.

Szakonyfaluban két családi házat veszélyeztet az árvíz. A lakók elhagyták a veszélyeztetett épületeket, és ideiglenesen rokonoknál szállnak meg.

Őriszentpéteren a Mentőállomás védelme érdekében folynak a zsákolási munkálatok, továbbá Ostffyasszonyfán is zsákolással akadályozzák meg, hogy a Cser-patak a falu mélyebben fekvő területeit elöntse.

A rendőrség intézkedik a Pinkamindszent és az osztrák határátkelő közötti közút osztrák oldali lezárására, magyar oldalról ezt az útszakaszt már a délelőtt folyamán lezárták. Teljes útzár van érvényben a Csákánydoroszló – Kemenestaródfa, valamint a Ják – Balogunyom útszakaszon, a Körmend – Pinkamindszent összekötő úton, valamint a 87107 számú mellékúton Csákánydoroszló körzetében.


Olvasónk, Vaspöri József küldte az alábbi képeket a felsőjánosfai helyzetről:

Felsőjánosfa
Felsőjánosfa
Vaspöri József

Rengeteg csapadék hullott az olvadó hóra, ezért a söptei Kozár-Borzó pataknak már egy méter sem kell, hogy kilépjen a medréből - írta Viharvadász, Barki László lapunknak címzett e-mailjében.

A Kőszegi-hegyen fagy még, tehát le sem olvadt onnan minden. Januárban 75,2 mm csapadék hullott, eddig a pillanatig februárban 80,2 mm Ez olyan jó háromszorosa az évek során kimutatott átlagoknak erre a hónapokra! Söpte ráadásul nem is a legcsapadékosabb régióba esett! Az éjjeli óráktól fogva a frissen hullott eső kb. 20,7 mm eddig!

- írja, s az alábbi képeket is mellékelte:

Söpte 2
Söpte
Nyugat.hu

Teljes útlezárások vízátfolyás miatt Vasban

14:38 - Több mellékutat is teljes szélességében le kellett zárni vízátfolyások miatt Vas megyében kedd délután - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. szóvivője az MTI-t. Pécsi Norbert Sándor közölte: teljes szélességében lezárták a Ják és Balogunyom, a Farkasfa és Orfalu, a Csákánydoroszló és Kemestaródfa, a Körmend és a Pinkamindszent határátkelőhely, valamint a Csákánydoroszló és Felsőmarác közötti alsórendű utakat. Vas megyében ezeken kívül még 12 útszakaszon nehezítik a közlekedést az esőzés és a gyors hóolvadás miatt keletkezett vízátfolyások, amelyek miatt útszűkületre, félpályás lezárásokra, valamint sebességkorlátozásra kell számítaniuk a közlekedőknek.


13:36 - Előre sejthető volt, hogy a csapadékos tél miatt olvadáskor emelkedő vízszintre lehet számítani a vasi patakoknál és a Rábánál. Ez most be is következett. Jákon a temetőnél az úton ömlött le a víz, az óvodakertet is elöntve, a Sorok patak vízszintje pedig tovább emelkedik. Itt helyiek töltik a homokzsákokat, amiket traktorral visznek a veszélyeztetett területekre. Több ház kertje már víz alatt áll.

Nárai - Ják - Szentpéterfa

Szentpéterfán a Pinka vízszintje emelkedett meg nyomasztóan, a település határában a vízszint nem sokkal marad alatta a töltésnek. A faluból szivattyúval próbálják kinyomni a vizet, több-kevesebb sikerrel.

Áradó patakok és belvíz Ják, Nárai, Szentpéterfa és Szombathely környékén
A Pinka (jobbról) már a töltést fenyegeti
Tánczos Mihály

Náraiban a belvíz okoz gondot. A falu szélén az út egyik felét le kellett zárni vízátfolyás miatt. Minden településen gondot jelent, hogy az árkokat korábban megtöltötték az útról lenyomott hóval és emiatt sok helyen nem tud akadálytalanul folyni a víz. Ják központjában feltehetőleg beomlott egy úttest alatti cső, ami átvezetné a csapadékvizet, emiatt nagy "tócsa" alakult ki az úton.

Áradó patakok és belvíz Ják, Nárai, Szentpéterfa és Szombathely környékén
Nárai határa
Tánczos Mihály

A szombathelyiek a Perint és a Gyöngyös patakok vízszintjét figyelhetik. Az idén kiderülhet, hogyan vizsgázik élesben a lukácsházi víztározó.

Áradó patakok és belvíz Ják, Nárai, Szentpéterfa és Szombathely környékén
A Perint kedden délben
Tánczos Mihály

Ha a helyzet romlik, akkor sok településen elkel majd a segítő kéz. Aki akar és tud segíteni, az húzzon gumicsizmát, vízhatlan ruhát, tegyen a kocsijába lapátot és álljon be az árvíz ellen védekezuők közé. Fontos, hogy a járművekkel mindig olyan helyen parkoljanak, ahol nem akadályozzák az erőgépek közlekedését.

Áradó patakok és belvíz Ják, Nárai, Szentpéterfa és Szombathely környékén
Árvízi védekezés Jákon
Tánczos Mihály

A Vas megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint három fő csomóponton folyik a védekezés: Ják-Nárai térségében, Kőszeghegyalján, és az Őrségben.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója hivatásos állományú tiszteket vezényelt összekötőnek azokra a településekre, ahol védekezésre van szükség, akik irányítják és koordinálják a védekezési munkálatokat. Az igazgatóság szivattyúkat és homokzsákokat biztosít az önkormányzatok számára.

A védekezésben nyolc önkéntes tűzoltó egyesület 55 fővel vesz részt (Kőszegdoroszló, Magyarlak, Horvátzsidány, Szakonyfalu, Rábagyarmat, Kőszegszerdahely, Őriszentpéter, Egyházasrádóc), valamint további három önkéntes tűzoltó egyesület tart figyelőszolgálatot. Dolgoznak a Csepregi és Kőszegi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságok egységei is. Vízszivattyúzási, áteresz-tisztítási és homokzsákolási feladatokat látnak el.

Ez idáig hat településen összesen 15.000 homokzsák került felhasználásra (Ják, Szentpéterfa, Ostffyasszonyfa, Rádóckölked, Őriszentpéter, Csörötnek), és három településre telepítettünk nagyteljesítményű szivattyúkat a védekezéshez. Csörötneken a Magyar Aszfalt Zrt. védekezik, körgát-kiegészítő építési munkát folytatja, ahol a vonatkozó jogszabályok értelmében a kivitelező feladata a védekezés.

Őriszentpéteren a Mentőállomás védelme érdekében folynak a zsákolási munkálatok, továbbá Ostffyasszonyfán is zsákolással akadályozzák meg, hogy a Cser-patak a falu mélyebben fekvő területeit elöntse.

Az áradás következtében vízátfolyások keletkeztek több mellékútvonalon, melynek okán útszűkületre, félpályás útzárral lehet számítani a következő útszakaszokat:

Nárai belterületén
Ják belterületén
Kenyeri és Vönöck között
Farkasfa-Orfalu összekötő úton
Vasasszonyfa térségében
Bögöt térségében
Ostffyasszonyfa és Csönge

Forgalomkorlátozás van érvényben:

8-as számú főúton Rábafüzes és Jakabháza között
7442 számú mellékúton
7444 számú mellékúton

A közútkezelő tájékoztatása szerint az Őrség területén bárhol lehet vízátfolyásra számítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hét kilométeres élménypark a Perintnél

Sétány, bicikliút, piknikpark, mesterséges tó, víziszínpad, szökőkút - és ez csak néhány részlet a Perint-parti tervekből.

Verekedés a homokzsákért, kilakoltatás markolóval és tajtékzó Rába – kép- és videóbeszámoló

A Rába rekordokat döntve hömpölygött és nem kímélte az útjába kerülő épületeket, állatokat. Láttunk sírást, kínos nevetést, kitelepítéseket. Körkép Körmendtől Szentgotthárdig és pletykák, amelyek nem váltak valóra.

Vízözön, ha ránk törne

Fa alá szorult autóroncsból mentettek sérülteket, homokzsákot pakoltak, illegális átereszt számoltak fel a vasi megyeszékhelyen az "Árvízveszély Szombathely – 2011” gyakorlat keretében. Videók.

Sár- és vízözön Kőszegen - Videók és képek a vízből

Percek alatt csapott le az ár Kőszegre a hegyekből. Az emberek nem hittek a szemüknek, amikor a sáros massza végighömpölygött az úton. Bozsok és Velem is úszik, a Gyöngyös patak rekordokat dönt a vízhozamával és a Rába is megmutatja a legcsúnyább arcát.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló