Átalakuláson ment át az országos és a Vas megyei lakáspiac

Mutatjuk, hogy alakultak az átlagos négyzetméterárak a megyében.

Átalakuláson megy át az országos, ezen belül a Vas megyei lakáspiac. Az új lakások ára országszerte meredek emelkedést mutat, míg a használtaknál csak mérsékelt növekedésről van szó. Az Ingatlan.hu legújabb elemzése azt is ismerteti, hogy milyen árak jellemzőek Vas megyében.

Lakosságarányosan Budapest a listavezető

Az egyik lényeges változás az országos lakosságarányos adatok tekintetében látható.

Ami az új lakásokat érinti, elmondható, hogy az első félévben tízezer lakosra levetítve 10,1 új lakás jutott, ami élénkülést jelent, hiszen ez a szám 2019. első felében 6,6 lakást, míg 2020. első felében 8,9 lakást jelentett.

A fővárost és a megyéket nézve is történtek változások. Budapest lakosságarányosan 2021. első felében tízezer lakosra levetítve 26,3 új lakást tudott felmutatni, míg a korábbi listavezető Győr-Moson-Sopron megye 13,2 lakást és ezzel a második helyre szorult vissza. A harmadik helyet Pest megye foglalja el 13,1 lakással.

Lakások Szombathelyen.
Józing Antal

„Az eladásra történő lakásépítések költségeiben nincsenek komolyabb különbségek országos szinten, a lakásfejlesztők ezért azokban a térségekben aktívabbak, például Budapesten és Pest megyében, ahol magasabbak a négyzetméterárak és ehhez megfelelő kereslet társul. Ez játszott szerepet a főváros előretörésében” - mondta Balogh László, az ingatlan.hu elemzője.

Élénkülés jókora eltérésekkel

Az idei év első felében 23 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom, azonban az élénkülést nem kísérte a járvány előtti időszakban látott két számjegyű drágulás. Az új lakások ára viszont ennél jóval tempósabban, több mint 10 százalékkal nőtt.

airBNB lakások Pesten
airBNB

Mi a helyzet Vas megyében?

Vas megye jelentősen lemaradt az országos átlagtól, hiszen tízezer lakosra levetítve csak 5,7 új lakás épült. Az elemzésből kiderül az, hogy a megyéken belül a megyeszékhelyen volt komolyabb újlakóingatlan-kínálat, ami igaz Vas megyére is. Szombathelyen az eladásra váró új lakóingatlanok, sor-, iker- és családi házak, valamint lakások átlagos négyzetméterára 577 ezer forintra rúg, míg a használt lakások esetében ez a szám 436 ezer forint.

A használt lakóingatlanokat nézve a megye jelentősebb kínálattal rendelkező városai közül a négyzetméterár:

 • Celldömölkön 221 ezer forint
 • Körmenden 223 ezer forint
 • Kőszegen 387 ezer forint
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság