Hat év alatt 54-ről ötre csökkent a japán atomreaktorok száma, most is bezárnak kettőt

Túl drága lenne a korszerűsítésük, inkább lekapcsolják őket.

A Kansai Electric Power vállalat pénteki tájékoztatása szerint a szigetország középső részén, a Fukui prefektúrabeli Oiban lévő erőműveket 2019-ig kapcsolják le.

Az üzemeltető azzal indokolta a döntést, hogy a közel negyvenéves reaktorok nem felelnek meg a megszigorított biztonsági előírásoknak, fejlesztésük pedig jelentős kiadásokkal járna. A vállalat egyik szóvivője 830 milliárd jenes, azaz 6,2 milliárd eurós költségeket említett.

A reaktorok egyenként 1175 megawatt teljesítményűek. A japán kormány a fukusimai atomkatasztrófa után szigorította a nukleáris erőművekre vonatkozó biztonsági előírásokat, de az atomenergiáról nem mondott le. Jelenleg azonban csak öt reaktor működik Japánban. A fukusimai katasztrófa Másfélszer több rákkeltő anyag szabadult el Fukusimánál 2014. May 11. 15:17 előtt még 54 működött.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság