Autentikus március 15-i megemlékezés egy régi szombathelyi temetőben

A művészeti szakközepesek hagyományos eseményén egyre többen vannak.

Érthető, hogy március 15-én a legnagyobb sajtófigyelmet az állami és önkormányzati események kapják, ugyanakkor számos más megemlékezés is zajlik ilyenkor az országban.

Ilyen például a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum ünnepsége, amelyet immár negyed évszázada a Szent Márton utcai temetőben tartanak, és amely hangulatával, bensőségességével, autentikus szereplőivel és helyszínével kilóg a sorból.

Művészeti szakközepesek március 15-i megemlékezése
Józing Antal

Az idén a helyszín a Hübner-család mauzóleuma volt, ahol a kellemes tavaszi napsütésben az iskola oktatóin és diákjain kívül számos közéleti személyiség is megjelent: itt volt például Bokányi Adrienn tanácsnok, Tóth Kálmán frakcióvezető (Éljen Szombathely), Balázsy Péter megyei jegyző, Fodor István tankerületi igazgató, és számos civil szervezet képviselője is.

Úgy tűnik, egyre többen tartják fontosnak a jelenlétet, és ez így van jól.

Rápli Róbert iskolaigazgató röviden beszélt az intézmény ezen hagyományáról, és arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem az iskola hivatalos ünnepsége.

Művészeti szakközepesek március 15-i megemlékezése
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Torjay Valter festőművész , az iskola oktatója felelevenítette a nyolcvanas-kilencvenes évekig visszanyúló kezdeteket, a szombathelyi honvédők szerepét az 1848-49-es forradalomban, a szabadságharcosok sírjainak történetét az ország talán legkülönlegesebb temetőjében.

A művészeti szakgimnázium diákjai Jókai versével és novellájával idézték meg az 1848-as eseményeket.

A megemlékezést koszorúzás zárta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet