Elbocsátások az autóiparban: mekkora lesz a zuhanás?

Iváncsán több száz, Lengyelországban 400 autóipari munkást eresztettek szélnek az elmúlt napokban. Tartós zuhanás vagy átmeneti visszaesés? Ez itt a kérdés.

Az iváncsai akkugyár kirúgott kirgiz dolgozói ürülékkel kenték össze a mosdókat - írtuk szerdán Az iváncsai akkugyár kirúgott kirgiz dolgozói ürülékkel kenték össze a mosdókat May 15. 15:34 . Nem meglepő a kirgiz vendégmunkások elkeseredése, hiszen múlt pénteken, a délutáni műszak közepén több száz dolgozót bocsátottak el Több száz dolgozót rúgtak ki az iváncsai akkugyárból May 12. 21:03 az iváncsi akkugyárból.

Az iváncsai gyár tulajdonosa, a koreai SK Innovation az elektromos autók iránti kereslet csökkenésével indokolta az elbocsátásokat. A vezetőség állítása szerint a magyar, közvetlen szerződéssel rendelkező munkavállalókat nem fenyegeti hasonló veszély, a dolgozók mégis attól tartanak, hogy ők válnak a következő leépítési hullám áldozatává.

Kínai autógyár
YouTube / South China Morning Post

Az economx.hu azt írja, az összeszerelő autóipar munkavállalói körében tapasztalható radikális változások nem csupán a magyar gyárakban figyelhetők meg, hanem regionális tendenciáról van szó.

A lengyelek is bajban vannak

A villamosításra és automatizálásra specializálódó, zürichi székhelyű multinacionális ABB lengyel motorgyárának 400 dolgozója fogja elveszíteni az állását év végéig, mivel a céget jövőre Kínába költöztetik - írják.

Hasonló sorsra jutott a Michelin francia gumiabroncsgyártó vállalat nehéz tehergépjármű gyára a lengyelországi Olsztynben. A gyárat Romániába költöztetik át az alacsonyabb termelési költségek miatt. Az ott dolgozó 430 munkavállalót nem bocsátották el, viszont kénytelenek lesznek a francia autóipari óriáscég más olsztyni gyáraiban folytatni a munkát.

A lap hozzáteszi, hogy persze nem csupán az autó- és összeszerelő iparban figyelhetőek meg számottevő leépítések. A svéd elektromos fűtőtesteket gyártó Backer OBR is bejelentette, hogy elbocsátja alkalmazottainak akár 30 százalékát, míg a Levi Strauss płocki gyárának működése a nyár elejére fokozatosan leáll és több száz főtől válik meg.

De a legnagyobb mértékben az autóipar esett vissza

A 444.hu közben azt írja, a magyar ipar teljesítménye februártól márciusig 3 százalékkal mérséklődött. Ezen belül a feldolgozóipar teljesítménye 11,3 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

A feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő járműgyártás volumene 11,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához mérten. Nem teljesített jól az akkugyártás sem, hiszen a gyártási volumen 17,5, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülékek gyártása 21 százalékkal csökkent.

Az ipari visszaesés mértéke talán nem meglepő, ha megnézzük az értékesítési adatokat, ezekből ugyanis kiderül, hogy szinte egyáltalán nincs kereslet a piacon.

 • Az ipari export volumene 12,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.
 • A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 13,5,
 • a 14 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 19,4 százalékkal esett vissza.
 • Győrben is nagy a zuhanás

  Az elemzés szerint egy megye van az országban, ahol nőtt az ipari teljesítmény. Ez Bács-Kiskun, ahol tavaly márciushoz képest 2,4 százalékkal bővült a termelés volumene a februári 0,2 százalékos növekedés után után. Emlékeztetőül: Bács-Kiskun megye központjában, Kecskeméten működik a Mercedes-gyár.

  A 19 megyét és a fővárost tekintve mindössze hétben volt 10 százaléknál kisebb a visszaesés mértéke, a többiben – Bács-Kiskunt leszámítva – ezt meghaladó mértékben esett vissza az ágazat termelése.

  A legnagyobb visszaesést produkáló megyék:

 • Békés megye -21,2 százalék
 • Hajdú-Bihar -18,4 százalék
 • Veszprém megye -17,4 százalék
 • Győr-Moson-Sopron -17,1 százalék
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság