Kiszámoltuk, kinek éri meg jobban az éves autópálya-matrica, és kinek a megyei

Az éves matrica árának feléből meg lehet oldani a Szombathely – Budapest közti autózást.

Közel egy hónappal ezelőtt tették közzé a jövőre érvényes útdíjakat. Mint kiderült, Megjelent, mennyibe kerülnek jövőre az autópálya-matricák 2021. November 03. 09:46 minden matrica drágul valamennyire, a hivatalos indoklás az áremelkedést inflációval indokolja.

A január 1-től érvényes díjakat ebben a táblázatban foglaltuk össze:

Autópályamatrica árak 2022
Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Mivel lassan eljön a döntés ideje, vegyünk vagy ne vegyünk éves matricát, számolásba kezdtünk.

Éves vagy alkalmi matrica?

Tegyük fel, hogy valaki sokat utazik az országban személyautóval. Az éves útdíj 46 850 forintos árából 12 darab tíznapos matricát tudna venni. Tehát,

akkor éri meg éves útdíjat fizetni, ha egy év alatt 12 alkalomnál többször használunk fizetős utakat.

Persze, ezt még árnyalhatják olyan esetek, amikor tíz napon belül többször kell utaznunk. Vagy ha előre tudjuk, hogy egy hónap alatt több alkalommal kell fizetős utakat használnunk, ezekben az esetekben ugyanis kedvezőbb árakat lehet kikalkulálni.

Tegyük fel, hogy havonta kell utaznunk, de mondjuk három alkalommal két-két utazási időpont 30 napnál közelebb van egymáshoz. Ebben az esetben megveszünk három havi matricát, összesen 15 630-ért és – mivel így hat utat már letudtunk – hat darab tíznapost összesen 22 920-ért. Így abban az évben 38 550 forintot költöttünk matricára, és 8300 forintot megspóroltunk az éves útdíj árából.

Országos autópályadíj vagy megyei matrica?

Ismerősünk sokat utazik Budapestre Szombathelyről, többször, mint évi 12 alkalom. Neki tehát jobban megérné megvenni az éves matricát, mint hogy minden alkalommal tíznaposat vásároljon. De.

Kitalálta, hogy inkább megvesz négy megyei matricát. Mivel az M86-oson és az M1-esen utazik rendszeresen, vesz egy Vas megyei, egy Győr-Moson-Sopron megyei, és Komárom-Esztergom megyei és egy Pest megyei éves matricát. (Az M1-es áthalad ugyan Fejér megye északi részén, ám a Komárom-Esztergom megyei matrica nyugati irányból, a Pest megyei keleti irányból érvényes egészen Bicskéig. Így, akinek megvan a két szomszédos megye matricája, erre a rövid szakaszra nem kell külön útdíjat fizetnie.)

A négy megyei matrica összesen 21 800 forintba kerül, és ezért egész évben használhatjuk a négy megye gyorsforgalmi útjait és az M1-es autópályát.

Ami az éves útdíjnak, a 46 800 forintnak kevesebb, mint a fele.

Így azonban a négy megyén kívül minden egyes alkalommal fizetnünk kell az útdíjat. Ha levonjuk az éves útdíjból a négy megyei matrica árát, marad 25 ezer forint, amiért hat darab tíznapos matricát tudunk vásárolni.

A megyei matricás módszer tehát annak jó, aki éves szinten 12-szer többször utazik Budapestre Szombathelyről, ezen kívül pedig maximum hatszor használja a négy észak-dunántúli megyén kívüli gyorsforgalmi utakat.

És nem mellesleg korlátlanul használhatja helyben Vas megye gyorsforgalmi szakaszait, ami mondjuk Szombathely és Sárvár vagy Répcelak között nem hátrány.

Minden egyéb esetben kifizetődőbb megvenni az éves autópálya-matricát.

A megyei matricák sok esetben működnek jól

Természetesen meg kell jegyezni, hogy ha valaki Győrbe, Sopronba, vagy Győr-Moson-Sopron megye bármelyik településére utazik gyakran, akkor is sokkal kedvezőbb a két megyei matricát megvenni.

Vagy ha valaki az M1-es helyett a 8-as főutat választja Budapest felé. Veszprém megyében ugyanis nincs fizetős útszakasz (az M7-es két kilométeres szakaszán kívül) a személyautóknak, így elég megvenni a Vas, Fejér és Pest megyei matricát, összesen 16 350 forintért.

Sőt, ha lemondunk az M86-osnak a sárvári leágazásáig tartó, mintegy 10 km-es szakaszáról, és vagy Zanaton át a régi 86-ost használjuk, vagy elmegyünk a 87-esen a kámi kereszteződésig és ott ráhajtunk a 8-asra, akkor megússzuk két megyei matrica (Fejér és Pest megye) 10 900 forintos árát.

A 8-as főút ugyanis Herendtől egészen Székesfehérvárig kétszer kétsávos gyorsforgalmi, Fehérvárnál pedig rá lehet hajtani az M7-esre.

Így azt javasoljuk, aki sokat utazik, mérlegeljen minden lehetőséget, tízezreket lehet megtakarítani némi kalkulációval.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos