Az Amerikai Egyesült Államok után Japán átszelésére készül a szombathelyi kerékpáros

Mesits Sándor 2-3 ezer kilométert teker majd, de nem a teljesítményen lesz a hangsúly, a vidéki Japánt akarja megismerni.

A Brüsszel-Marseille táv és az Amerikai Egyesült Államok áttekerése után a szombathelyi Mesits Sándor arra vállalkozik, hogy Japánt is keresztülszeli kerékpárjával. Április 26-án indul, körülbelül öt hetet szán a 3-4 ezer kilométeres kalandra. Sándor kalandjairól már többször írtunk Egy szombathelyi férfi gondolt egy nagyot, és lazán átbiciklizett az Egyesült Államokon 2022. June 24. 11:06 korábban.

Miért pont Japán?

„Még a gimnáziumi földrajztanárom lelkesedett nagyon Japánért, ezt a lelkesedést átadta nekem. Nagyon szeretem az ország gasztronómiáját, a japán képregényeket, a teázás hagyományát, az egész japán kultúrát és kellőképpen kalandos helyszínnek tűnik” – ecseteli Sándor, arra a kérdésemre, hogy miért a távoli szigetországot választotta arra, hogy tovább feszegesse mentális és fizikai határait.

A bicajost lenyűgözi a japán szellemiség, az, hogy az ott élő emberek precízek, alaposak, törekszenek a tökéletességre. 2013-ban már járt egyébként ott, de akkor két nagyvárosra Tokióra és Kiotóra fókuszált. Most a vidéki Japánt szeretné megismerni, ezért nem is ragaszkodik majd annyira ahhoz, hogy öt hét alatt teljesítse a távot.A visszafelé szóló repülőjegy módosítható, szeretne mindenre időt szánni, csavarogni.

Az irányhoz persze tartja majd magát, délről halad észak felé és csak két-három napra tervez előre. Az, hogy naponta mennyit teker majd, függ az időjárástól, a környék látnivalóitól, a domborzattól, attól, hogy éppen milyen egészségi állapotban van. Most úgy gondolja, a napi 150-160-170 kilométer lesz reális.

Áprilisban, délről északra

„Adná magát, hogy északról menjek dél felé, de van egy szombathelyi ismerősöm, Horváth Zoltán, aki igaz, hogy több mint tíz éve bicajozott Japánban, és azóta sok minden változott, de tudott nekem néhány jó tanáccsal szolgálni” – meséli Sándor.

Délen szinte trópusi az időjárás, északon pedig már skandináv. Amikor Sándor megkezdi a kalandot délen, ott még nem lesz annyira meleg, és ahogy halad észak felé, marad a kellemes idő, hiába közeleg egyre inkább a nyár. Szempont volt az időpont kiválasztásánál a szélirány is.

Még Amerikában
Mesits Sándor

Májusban - a monszunidőszak előtt - a déli szél lesz az uralkodó, . Nagyon nem mindegy, hogy hátulról kapja-e a bicajos a szelet, vagy széllel szemben kell tekernie.

„Az még egy nagy kérdés, hogy a monszunból mennyi jut majd nekem, remélem azért nem fogok nagyon sokat ázni” – bizakodik a szombathelyi kalandor, aki már körülbelül egy hónappal ezelőtt elkezdte szervezni az utat, ugyanis nem minden repülőtársaság tudja megfelelő körülmények között szállítani a biciklit, erre is figyelni kell a szervezésnél, és persze arra is, hogy minél kevesebb legyen a csomagja, minél könnyebben tudjon tekerni. Néhány szerszám és biciklibelső mindenképpen lesz Mesits Sándornál, illetve egy váltás meleg biciklis ruha, egy váltás nyári biciklis ruha és egy utcai szett. Tehát napi szinten fog mosni, hogy minél kisebb súllyal kelljen tekernie.

Csupán a kerékpárja vázának a háromszögében és a nyereg mögött lesz csomagja. Többek között gyógyszereket, étrendkiegészítőket visz még magával, illetve nagyon fontos a telefon és a navigáció.

Mesits Sándor szereti feszegetni a határait
Mesits Sándor

Elengedhetetlen, hogy a járgány is könnyű legyen, főleg a dimbes-dombos vidék miatt. Nagyobb szintemelkedésre kell számítani, ezért Sándor gravel típusú biciklit használ, ami szinte úgy néz ki, mint egy utcai bicikli, csak szélesebb gumik vannak rajta, kényelmesebb rajta az ülés. Ennek az a lényege, hogy nemcsak betonúton tud vele menni, hanem akár köves földúton is. A szombathelyi bicajossal természetesen Japánban szerzett tapasztalatairól is beszélgetünk majd, ahogy tettük ezt amerikai útja után is. Sőt, Sándor podcast stúdiónk vendége is volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód