Az Audi-sztrájk nehéz helyzetbe hozta a Vas megyei multikat is

Úgy néz ki, hogy Dávid le tudja győzni Góliátot, de Góliát zuhanása beláthatatlan következményekkel járhat. A huszonnegyedik órában vagyunk.

Ahogy arra olvasóink bizonyára jól emlékeznek, januárban eredményes volt a győri Audi-munkások sztrájkja, a dolgozók megkapták a 18 százalékos béremelést Megkapták a béremelést a győri Audi gyár dolgozói, vége a sztrájknak 2019. January 30. 18:18 és a cég teljesítette a munkavállalók egyéb követeléseit is.

A közvélemény már a kezdetektől fogva megosztott volt a munkabeszüntetést illetően: voltak, akik túlzónak tartották a győri béreket és veszélyesnek a megmozdulást, mások viszont Dávid győzelmét ünnepelték Góliát felett.

Sztrájkolnak a győri Audi-dolgozók: ragadós példa
MTI/Krizsán Csaba

Az biztos, hogy a sztrájk arra jó volt, hogy rávilágítson a magyarországi bérhelyzet fonákjára. Úgy tűnik, hogy a magyar munkavállalók a korábbi nyomott béreként már nem hajlandók dolgozni, ugyanakkor a multinacionális cégek külföldi központjai nem akarják jobban kinyitni a pénztárcájukat.

Iparági forrásaink szerint a sztrájk hatására különösen nehéz helyzetbe kerültek nyugat-magyarországi cégek, ahol a megnövekedett bérigényekhez még nagyfokú munkaerőhiány is társul.

Információink szerint több Vas megyei cég válságközeli helyzetben van, és egyelőre szinte tanácstalanok, hogyan kezeljék a bérek körül kialakult helyzetet.

A munkakerőhiány és a növekvő bérek elvileg kedveznek a munkavállalóknak. De hol a határ?
Pixabay.com

Ráadásul a jelenség nemcsak a nagy cégeket érinti: a beszállítókon és a közhangulaton keresztül továbbgyűrűző bérigények feladják a leckét a gyengébb jövedelemezőségű kisvállalkozásoknak is.

Magyarországon a reálbéremelkedés már a harmadik éve meghaladja a termelékenység növekedését, ami egyrészt örvendetes, hiszen a magyar bérek már a kelet-európai régióban is kezdenek leszakadni, másrészt veszélyes, mert nem tudni, hova vezet mindez. Hiszen az már most látszik, hogy sok cég egyszerűen nem képes kigazdálkodni a megnövekedett bérigényeket

– mondta megkeresésünkre Balogh Károly, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, aki szerint néhány Vas megyei cégnél a helyzet közel van ahhoz, amit tarthatlannak lehet nevezni.

A főtitkár lehetséges megoldásnak nevezte a munkáltató és a munkavállaló közötti folyamatos kommunikációt, ha úgy tetszik összekacsincsást, ezzel együtt a Vas megyei Iparkamara szerint legfőbb ideje lenne, hogy a kormány csökkentse a munkára rakódó közterheket.

Ha nem kezeljük a kialakult helyzetet, fejünkre omolhat a gazdaság

– figyelmeztet a szakember.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság