Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az Éljen Szombathely és Ungár Péter a szombathelyi kompenzáció elmaradásáról

Elég keményen fogalmaznak.

Ahogy arról lapunk részletesen beszámolt Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt May 06. 20:47 , a kormány döntése értelmében Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt.

Az ügyben időközben megszólalt Nemény András polgármester Biztosan lesznek nyári rendezvények Szombathelyen, maradnak a szociális támogatások May 07. 12:35 és Horváth Attila „Szombathely mostantól a saját kezébe veszi a sorsát” May 07. 11:22 költségvetésért felelős alpolgármester.

Mindketten nehéz helyzetről számoltak be, illetve azt részletezték, hogy mely területekre jut pénzt és melyekre kevésbé.

Időközben sajtóközleményt adott ki az Éljen Szombathely városi frakciója és Ungár Péter országgyűlési képviselő (LMP) is Facebook-poszttal jelentkezett.

A kemény hangvitel azt is jelenti, hogy nagyon erős kampányra számíthatunk a jövő évre esedékes országgyűlési választások előtt.

A közleményeket változatlan formában adjuk közre.

Az Éljen Szombathely! Frakció közleménye:


Közlemény Szombathely (de)kompenzálásáról

Megpróbáltuk, nem sikerült.

Pedig nem lehetett azzal vádolni minket, hogy nem tettünk meg mindent Szombathely anyagi helyzetének a javításáért. Mindenkivel leültünk tárgyalni, mindenkivel egyeztettünk, aki csak fogadott minket vagy hívott minket. Nem voltunk tekintettel politikai árkokra, világnézeti különbségekre, tettük, amit tudtunk, mert biztosak voltunk benne, hogy erőfeszítéseink, amelyeket Szombathely érdekében teszünk, kifizetődőek lesznek. Nem ez történt.

Miután a kormány minden lehetséges módon megnyomorította Szombathely önkormányzatát, hónapokon keresztül húzkodták a mézesmadzagot, hogy legalább a fejlesztéseinket megtámogatják, ha már a mindennapi működésünket nagy ívben… elkerülték. Hazudtak. Sem a piachoz, sem a zanati kerékpárúthoz, sem bölcsődeépítésünkhöz nem adtak egy fillért sem. Tették mindezt azután, hogy kivettek a zsebünkből milliárdokat, a fizetős parkolás megszüntetésével, az iparűzési adó megfelezésével és a gépjárműadó elvonásával, miközben közismert, hogy ezek nélkül az aljas lépések nélkül is rosszabb helyzetben lennénk a járvány miatt. Nem segítettek, nem adtak vissza a magyarok közös pénzéből Szombathelynek. Mert a kormánynak nincs saját pénze, csak sajnos ők döntötték el, hogy decemberben minden fideszes város kapott 1,38 milliárd forintot, most pedig volt aki e mellé, volt aki most először, de kapott a közös bevételből. Szombathely nem.

Ez tragédia, szégyen és szomorúság. Tragédia nekünk, akiknek ebben a helyzetben is vezetni kell a várost, mert nem arra szerződtünk a szombathelyiekkel, hogy folyamatosan válságmenedzselést végezzünk. Szégyen azoknak, akiknek az elvtársai ilyen döntést hoztak Szombathelyről, tehát szégyene Hende Csabának, szégyene Illés Károlynak és az összes párttársuknak. Szomorúság a szombathelyieknek, mert egy ország kormánya vette semmibe a szándékainkat, terveinket, reményeinket. De ezeket, különösen a reményt nem adjuk fel.

Tovább és még eltökéltebben dolgozunk városunkért. Megteszünk mindent, hogy a minket ellehetetlenítő szándék ne érjen célt. Mindent elkövetünk, hogy azok a vívmányaink, amelyektől Szombathely a legboldogabb város, azokat megtartsuk, számukat növeljük, színvonalukat emeljük. Akik pedig Szombathely ellen akarnak dolgozni, meg fogják tapasztalni, hogy érdemesebb lett volna segíteni.

Éljen Szombathely!


Szombathely, 2021. 05. 07.
Éljen Szombathely! Frakció

Ungár Péter Facebook-bejegyzése

Majd fél éves időhúzás után végre nyilvánosságra hozta a kormány, hogy milyen mértékben kompenzálja a nagyobb városokat az elmúlt egy év elvonásai miatt: sajnos a legrosszabb forgatókönyv valósult meg, ugyanis Szombathely konkrétan nulla forint működési támogatást kap, miközben Debrecennek majd hárommilliárd forintot ítéletek meg, de Zalaegerszegnek is két részben összesen kétmilliárdot.

Ezzel két dolog végképp egyértelművé vált: egyrészt a Fidesz és a kormány lemondott Szombathelyről, egyszerűen nem létezőnek tekinti a várost. A politikai bosszúhadjáraton kívül nincs olyan értelmezés, melyben a jelenlegi döntés bármilyen szempontból igazságosnak vagy elfogadhatónak tekinthető. Kiderült az is, hogy Hende Csaba az ország legrosszabb lobbistája: eddig talán bízni lehetett abban, hogy nem a nyilvánosságban, hanem a háttérben próbálja képviselni a város érdekeit, de a mai napon végképp egyértelművé vált, hogy Hende Csaba nem képviselő, csak egy bukott végrehajtó.

A Fidesz talán azt gondolja, hogy ezzel ezt a kérdést lezárta, pedig a valódi harc csak most kezdődik: a szombathelyieket nem lehet meglopni, ez a pénz jár nekik, és vissza is fogjuk szerezni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra