Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt

Nemény András polgármester szerint ez nagy csalódás, de meg fogják oldani, és biztosítják a város működőképességét.

Szombathely nem szerepel azon a listán , amelyet a kormány csütörtökön késő délután tett közzé a kormány.hu oldalon.

A kormány ma döntött a járvány miatti elvonások és az iparűzési adó csökkentése kompenzációjáról. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón bejelentette , hogy 23 milliárd forint támogatást nyújtanak 32, huszonötezer főnél népesebb településnek.

Hiába tárgyaltak közösen a szombathelyi Fidesz vezetőjével

Huszonhét, az átlagosnál rosszabb pénzügyi helyzetben lévő település működési támogatást kap, öt nem megyei jogú város számára pedig pedig fejlesztési célú forrásokat biztosítanak. Gulyás hozzátette, a döntést „a méltányosság és arányosság elveit” érvényesítve hozták meg, és nem pártpolitikai szempontok szerint, és hogy kormánypárti és ellenzéki települések egyaránt kapnak a támogatásból.

Ez egyébként igaz, a fideszes vezetésű Győr és Székesfehérvár most kimarad a támogatásokból, viszont decemberben az összes fideszes vezetésű megyejogú város egyenként 1,38 milliárd forint szabadon felhasználható támogatást kapott a kormánytól, ebből egyetlen ellenzéki vezetésű város sem részesült.

Nemény András, Szombathely polgármestere és Illés Károly, a szombathelyi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője március elején tárgyalt Lehet, hogy kap kormányzati támogatást Szombathely, de lehet, hogy mégsem 2021. March 09. 19:08 Balla György miniszteri biztossal, akkor azt az információt kapták, hogy a kormány májusban dönt a kompenzációról.

Voltak jelei a döntésnek

Március végén viszont Balla György kijelentette Nem lesz kompenzáció az elvett iparűzési adó miatt 2021. March 30. 18:20 , nincs mit kompenzálni, mert nem vontak el semmit, az adó elengedett fele is ott marad helyben, a vállalkozásoknál. De azt is mondta, hogy várhatóan helyi beruházásokat és fejlesztéseket tudnak majd támogatni, de emellett elvehetik a közétkeztetést, a háziorvosi ügyeleteket és sportcsarnokok üzemeltetését is.

A kormány most közzétette a fejlesztési támogatások listáját is, ezen viszont összesen öt város, Ajka, Dunakeszi, Gyöngyös, Siófok és Vác szerepel.

Arról, hogy a kormány át akarja venni a háziorvosi és az ügyeleti rendszert, nemrég írtunk Óvatosan az államosítással, mert sok háziorvos azonnal nyugdíjba tud menni és nincsenek fiatalok a helyükre 2021. April 13. 07:32 .

A polgármester szerint a város működőképessége biztosan megmarad

Elértük telefonon Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét, aki kijelentette, nagy csalódás a kormány döntése, úgy tűnik, hiába tárgyaltak a kormány képviselőivel közösen a szombathelyi fideszes ellenzék vezetőjével.

Kijelentette, a város működőképessége biztosan megmarad, az elmúlt hónapokban dolgoztak azon, hogy mit tudnak tenni, ha elmarad a kompenzáció. A legnagyobb tervük, hogy a nemrég kialakított iparterületeket és szolgáltatásokat értékesítik, ebből nem csak most, hanem később, a helyi adókon keresztül lesz folyamatos bevétele a városnak.

De a polgármester igazságtalannak tartja a döntést azért is, mert Szombathelyen jelentős bevétel marad ki az iparűzési adóelengedéséből, és az, hogy az Aptív papíron Írországba költözik Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen 2021. January 27. 19:08 is mély sebet hagy a költségvetésen, amit még súlyosbítanak a kormányzati elvonások 2022-ben sem adja vissza a településeknek a kormány a gépjárműadó-bevételeit 2021. May 04. 15:57 .

Az útfelújítások és a rendezvények maradnak el

Hozzátette, való igaz, hogy a városnak magas az adőerőképessége, viszont Szombathely nem adóztatta meg a lakosságot, nincs kommunális és lakossági ingatlanadó sem.

Nemény kijelentette, már most is spórolnak, a kormány döntése miatt az útfelújítások és a rendezvények maradnak el, a város működése biztosítva lesz, de nem tudják tartani a korábbi színvonalat.

Mint mondta még azokra a fejlesztésekre sem kap pénzt a város, amiket Gulyás Gergely nemrég megígért, ilyen a tömegközlekedés átalakítása, a gépészképzés vagy a zanati kerékpárút.

Megkérdeztük, hogy Hende Csaba országgyűlési képviselő közbenjárása miért nem segített, Nemény azt mondta, úgy látszik, a jövő évi választásokra a Fidesz láthatóan feladta Szombathelyt.

Fontos megjegyezni, hogy Bokányi Adrienn tanácsnok mai budapesti tárgyalása Uniós forrásokat hoznának Szombathelyre 2021. May 06. 17:58 nem erről a támogatásról szól,hanem az Európai Unió hétéves pénzügyi ciklusában elérhető uniós támogatásokról, tehát a mai kormánydöntés azt nem érinti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet