Az orosz olajtermékekre vonatkozó uniós ársapkát Magyarország is megszavazta

Ezek holnap, február 5-én élesednek.

Az Európai Unió tagállamai elfogadták az Európai Bizottság javaslatát az orosz olajtermékek ársapkáiról – számolt be a Guardian. A döntés elfogadásához 27 tagállam egyhangú igenje szükséges – emlékeztet a hvg.hu –, tehát Magyarország is megszavazta.

A közös határozat értelmében az orosz olajból finomított prémium termékek – mint a dízel vagy a kerozin – hordónkénti ársapkája 100 dollár lesz, a nem prémium termékek – például a kenőolaj, fűtőolaj – ársapkája pedig hordónként 45 dollár.

Ezt azt jelenti, hogy február 5-től EU-s tengeri szállítmányozó és biztosító cégek csak akkor vesznek részt Oroszország harmadik országokkal folytatott olajtermék-kereskedelmében, ha a termékek felvásárlási ára a fenti limiteken belül marad.

Az ársapkák együtt élesednek a szintén február 5-től élő, az orosz olajtermékekre kivetett embargóval – hasonlóan ahhoz, ahogy az orosz nyersolaj tengeri importjának embargója, és a nyersolaj 60 dolláros ársapkája is együtt lépett érvénybe még tavaly december 5-én, írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek