Bakondi szerint 265 alkalommal támadtak magyar járőrre a déli határon

A főtanácsadó gyakorinak nevezte az erőszakos cselekményeket, köztük a felfegyverkezve történő határsértést.

Folyamatosan nő a határsértők száma, 2022-ben 269 ezer migránst fogtak el a hatóságok, ez napi átlagban 738 embert jelent – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója egy háttérbeszélgetésen. Tavaly ez a szám jóval kevesebb volt, 122 ezer, ami napi átlagban 335 embert jelentett.

Embercsempészés miatt a múlt évben 1924 embert fogtak el az előző évi 1277-tel szemben, ami szintén jelentős növekedést mutat. A magyar börtönökben már 2500 embercsempészt tartanak fogva, akik 73 országból érkeztek. Fogva tartásuk mintegy hárommilliárd forint többletköltséget jelent.

Bakondi György elmondta azt is, hogy a határőrizeti feladatokban mintegy 500 fegyveres biztonsági őr és 13 ezer polgárőr is részt vett. Nőtt a külföldi erők létszáma is a szerb határszakaszon, Ausztria október 7-ig 52, azóta 70, Törökország 50, Csehország 237, Szlovákia pedig 39 rendőrrel segíti a munkát. Magyarok is voltak külföldön, tavaly 40-en Szerbiában, 349-en Észak-Macedóniában, 317-en pedig az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) kötelékében szolgáltak. A határőrizeti feladatok ellátása 2022-ben 650 milliárd forintba került, ennek 98,5 százalékát a magyar költségvetés fedezte.

A főtanácsadó gyakorinak nevezte az erőszakos cselekményeket, köztük a felfegyverkezve történő határsértést. Tipikussá vált a fiatal férfiak általi csoportos elkövetés, és „nemzetközileg is veszélyes személyek” jelentek meg térségben. Úgy fogalmazott, hogy a szervezett bűnözés „teljes módszertana” tapasztalható volt tavaly, sőt a szerb oldalon az embercsempészcsoportok közti területfelosztás, és az ezekkel kapcsolatos fegyveres összetűzés is megjelent. A tájékoztatás szerint a migránsok tavaly 265 esetben támadtak meg magyar járőrt a szerb határszakaszon, ebből 169-ben járművet, 43-ban műszaki berendezést rongáltak meg. A támadásokban 12 rendőr és 29 katona sérült meg a magyar határ őrizete közben.

Belgrádban egyébként 46 esetben nyújtottak be menekültkérelmet, közülük tízen menekült, húszan oltalmazotti státuszban részesültek, tizenhárom esetben pedig azért kellett megszüntetni az eljárást, mert a benyújtó ismeretlen helyre távozott.

Az európai migrációs helyzetről Bakondi György azt mondta, hogy változatlan a három fő irány – az olasz, a spanyol és a balkáni –, és mindhárom útvonalon nőtt a migráció mértéke. Az illegális migránsok több mint fele tengeri útvonalon érkezett tavaly Európába, a legtöbben Tunéziából, Egyiptomból, Bangladesből, Szíriából és Afganisztánból. A balkáni útvonalon főként afganisztáni, szíriai, pakisztáni, marokkói és indiai migránsok érkeztek a magyar határhoz.

Bakondi György beszélt arról is, hogy az EU migrációs politikájában tavaly nem történt érdemi változás.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek