Eddig: 1 788 363 / 3 000 000 Ft, 90 támogató. Még5nap.
Légy része az igazságnak!

Balassa Péter javaslatot nyújtott be az óraátállítás magyarországi eltörléséről

A Jobbik szombathelyi politikusa határozati javaslatot nyújtott be az óraátállítás megszüntetésének szükségességéről. A képviselő szerint az Orbán-kormánynak mielőbb lépnie kell azért, hogy a kétszeri óraátállítást eltöröljék, és a jövőben csak a nyári időszámítás maradjon.

A politikus előterjesztésben emlékeztetett arra, hogy a nyári időszámítást az I. világháború idején energiamegtakarítás céljából vezették be, majd hazánkban 1957-ben megszüntették. Később, 1980-ban, az 1973-as nagy olajválság hatása miatt rendelték el újra. Az akkoriban kitűzött célok teljesültek, sikerült energiát megtakarítani, a szakemberek szerint pedig az évi két váltás gazdaságilag már felesleges - írja a 24.hu .

Az óraátállítás eltörlését négy éve az Európai Unióban is kezdeményezték ám azóta sem született végleges döntés, ezért október 29-én ismét átállítjuk az órákat hajnali 3 óráról 2 órára. Ekkor kezdődik a téli időszámítás - emlékeztet a lap.

Balassa Péter szerint Magyarországnak a téli időszámítás helyett a nyárit kellene választani, hiszen a több természetes fény vitathatatlanul kedvező hatást gyakorol a szorongásra, a depresszióra, így csökkenteni lehetne az öngyilkosságok számát is. A szakértők figyelmeztetnek, hogy az óraállítás miatti cirkadiánritmus-zavar több egészségügyi problémát is okozhat, ilyen a szívroham és a szélütés kockázatának növekedése, de elég csak az alvási szokások megváltozására és az abból fakadó mentális problémákra, kialvatlanságra gondolni.

A váltást az energiaválság okozta problémák is indokolnák. Balassa Péter szerint Észak-Macedónia után Európa több országában is véglegesítették a nyári időszámítást. Mint írta, a jelenlegi helyzetben, amikor az élelmiszer-, üzemanyag- és energiaárak ilyen mértékben elszabadultak, mindent meg kell tenni azért, hogy az emberek át tudják vészelni ezt a nehéz időszakot.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek